18., úterý 28. 10. 2003
Třinec - Sparta TRI - SPA
Třinec: Vojtek - Houdek, Jančařík, Hunkes, Malinský, Štefanka, Žabka (42. R. Procházka) - Janků, Skořepa, Pavelek - Martynek, Král, Pletka - Bordowski (43. Zadina), Polanský (41. Ivan), Zbořil (22. Melenovský).
Sparta: Bříza - Výtisk, Řezníček, Sloboda, Hanzlík, Kasík, Srdínko - Kratěna, Marek, Špilár - Jantovský, Šimíček, Eiselt - Bartečko, Bakus, Hlouch.
Branky a nahrávky: 57. Král (Pletka, Zadina) - 21. Marek (Výtisk), 34. Kratěna (Šimíček, Výtisk), 50. Bakus (Bartečko, Hanzlík), 59. Kratěna (Marek, Šimíček). Rozhodčí: Homola - Pacal, Pospíšil. Vyloučení: 7:9. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4620.
HC Sparta Praha

Komentář

Oproti ohlášené sestavě trenéři zamíchali s jednotlivými formacemi. Vedle Bartečka si zahrála jihlavská dvojice Hlouch-Bakus, k Šimíčkovi trenéři přiřadili Eiselta s Jantovským. Sparta začala na tři pětky.

Domácí v úvodu hosty předčili v útočné aktivitě. Bříza v prvních minutách musel zakročit proti několika střelám, ale nejvíce volala po gólu situace ze začátku sedmé minuty. Na přihrávku Janků si před brankou najel Skořepa, ale nejlepší střelec Ocelářů trefil pouze brusle bránícího beka. Do té doby pasivní Sparta odpověděla až v 11. minutě. Přes obranu Třince se dostal Špilár, mezi kruhy vystřelil, ale brankář Vojtek střelu zneškodnil. Třinec přesto působil živějším dojmem. Mladík Martynek mazácky objel branku, ale dobře postaveného Břízu nepřekonal, stejně jako poté Král, kterému v rozhodující situaci puk utekl. Vojtek se pořádně zapotil až při vyloučení Bordowského, ale sprška nepříliš přesných střel svůj cíl najít nemohla. Na ledě svého bývalého klubu se mohl střelecky prosadit Marek, vybruslil si před Vojtka, ale puk mu v rozhodující chvíli také utekl. To samé se na konci třetiny přihodilo Jiřímu Jantovskému, který se jen těsně nedostal k dorážce Eiseltovy střely.

První nápovědu ohledně konečného výsledku vyslovil Marek. Ve vlastním oslabení projel celým hřištěm a střelou mezi betony nedal Vojtkovi šanci. Udržet jednobrankové vedení musel vzápětí Bříza, který zakročil proti dotírajícímu Melenovskému. Ani další přesilovka radost domácím nepřinesla, naopak se opět mohli prosadit sparťané, ale proti Šimíčkově střele švihem Vojtek úspěšně zakročil. Další důležitá chvíle přišla v polovině utkání. Bartečko se Šimíčkem se sešli na trestné lavici a Oceláři rozehráli přesilovku pět na tři. Ovšem až na několik závarů nepřiletěl mráček, ze kterého by mohlo zapršet. V čase 32:47 se mohl do listiny střelců zapsat Jantovský. V souboji s Vojtkem se dostal k puku a ležícího gólmana Třince přehodil, ovšem podle názoru videorozhodčího již do posunuté klece. Za posunutí branky dostal Vojtek dvouminutový trest. A Sparta jeho zásah potrestala. Výtisk našel za brankou Šimíčka, vysoký centr zase zadovkou před Vojtkem volného Kratěnu a Sparta vedla o dva góly. Skóre dále navýšit mohli sparťané v jedné z dalších přesilovek, ale do konce třetiny se pro Spartu příznivý stav již nezměnil.

Z počtu třineckých šancí se nezdálo, že by chtěli domácí v úvodu třetí třetiny rychle dosáhnout kontaktní branky. Šanci jim nabídl až zákrok Eiselta, za který si sparťanský forvard jel odpočinout k časoměřičům. Až na střely Krále a Zadiny však Bříza zasahovat nemusel a opět udeřilo na druhé straně. Hanzlík vystřelil od modré a jeho střelu zády k brance tečoval Bakus, navýšil tak rozdíl již na tři góly. Rozhodčí Homola nadále vývoj zápasu prokládal mnoha vyloučeními, ale sparťané se výborně bránili a eliminovali tuto velkou zbraň Moravanů. Čtyři minuty před koncem pozvedl prapor domácích kapitán Richard Král. Po akci Zadiny a Pletky se dostal k puku a umístil jej k pravé tyčce Břízovy branky. Odpověď Třince na tři góly Sparty však přišla příliš pozdě. Domácí v závěru zariskovali, odvolali brankáře, ale rychle je ztrestal Kratěna, který svým druhým gólem v zápase definitivně rozhodl.

Ohlasy trenérů

Pavel Marek, Třinec: "Ve fázi, kdy jsme mohli jít do vedení, jsme vyrobili neskutečnou chybu a po obdržené brance na nás padla deka. Dlouho jsme se nemohli vzpamatovat. Nevyšla nám pak ještě přesilovka pět na tři a to byl asi druhý rozhodující moment. Sparta perfektně bránila. Nedokázali jsme se prosadit a nedostávali se do předbrankového prostoru."

Kamil Konečný, Sparta: "Se vším můžeme být spokojeni. Chtěli jsme hrát maximálně aktivně a to se nám také dařilo. Jediným škraloupem je, že Bříza neudržel čisté konto, ale to už k hokeji patří. Výkon Luboše Bartečka nechci hodnotit, protože je tady velmi krátce. Dneska nehrál špatně, ale časem od něj budeme vyžadovat určitě víc."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila