9., pátek 3. 10. 2003
Sparta - Slavia SPA - SLA
Sparta: Bříza - L. Procházka, Srdínko, Výtisk, Řezníček, R. Míka, Jan Hanzlík - Ton, Marek, Tomajko - Kratěna, Broš, Paroulek - Vrbata, Vondráček (22. Šindel), Jakeš.
Slavia: Málek - J. Novák, Kolařík, Kadlec, Droppa, Kuntoš, Graňák - Hruška, Beránek (10. Fadrný), Sup - Čermák, Antoš, Šaffer - Jaroš, Kopecký, Dlouhý - Klepiš, Gron, Tomica.
Branky a nahrávky: 48. Ton (Marek, Srdínko), 57. Kratěna (Broš) - 20. Droppa (Klepiš, Tomica), 22. Antoš (Čermák). Rozhodčí: Turčan - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:5, navíc Beránek (Slavia) 5 min. a do konce. Využití: 1:0. Diváci: 7011.
HC Sparta Praha

Komentář

Na začátku zápasu byl největší událostí Beránkův zákrok na Marka, za nějž dostal slávistický útočník trest na pět minut a do konce zápasu. K tomu mali domácí možnost přesilovky pět na tři, ale ta jen předznamenala trápení domácích v první třetině. Ani Slavia nehrála příliš extraligový hokej a také ani jednu ze dvou přesilovek neproměnila. Po marném dobývání obou branek byli na konci první třetiny úspěšní hosté. Droppa na modré přijal nečekanou přihrávku z rohu a v čase 19:59 poslal hosty do vedení.

Druhá třetina začala tak, jak skončila první. 76 sekund po buly zapadla Antošova střela ze střední vzdálenosti k zadní tyči sparťanské branky. Z dvougólového vedení těžili i v dalších minutách Vršovičtí, kteří v následující přesilovce sevřeli zakřiknutou Spartu, avšak skórovat se jim nepodařilo. Velkou možnost měl Hruška. Postupem času se slávisté stáhli do obrany a domácí přece jen snadněji procházeli na polovinu soupeře. V útočném pásmu je však čekala těsná obrana hokejistů z Edenu a šance Šindela, Broše, Paroulka nebo Tona nepatřily mezi gólové. Ale i hosté občas vyrazili do protiútoku, Bříza však držel naděje Sparty.

V úvodu třetí části měli navrch slávisté. Pomohla jim k tomu i jedna přesilovka. Sparťany probudil gól v přesilovce ze 48. minuty. Za nedovolené bránění Paroulka při šanci Tona šel pykat Fadrný a domácí za devět sekund početní výhody skórovali po bleskové kombinaci Tonem. V dalším náporu utlumilo Spartu až další vyloučení. Domácí dost marně hledali cestu za obranu hostí, ale nakonec našli skulinku pro Kratěnu, který se ze sólového nájezdu nemýlil a čtyři minuty před sirénou vyrovnal.

Ke dvěma bodům byla v prodloužení blíže Sparta, kterou hnala slušně zaplněná hala. Po práci Kratěny mohl skórovat Broš, před Málkem však selhal. Závěr utkání přesto okořenily další šance. Na straně Sparty neuspěl z dalšího sóla Marek a Čermákův pokus zastavila tyč.

Ohlasy trenérů

Jiří Kalous, Slavia: "Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání a myslím si, že jsme po herní stránce předvedli vynikající výkon. Měli jsme více ze hry a mohou nás mrzet jen neproměněné šance, kterých jsme si vytvořili mnoho. Bohužel nám to tam nespadlo, ale přesto můžeme hráčům poděkovat za výkon a bojovnost."

Alois Hadamczik, Sparta: "Utkání hodně ovlivnilo to, že jsme nedali gól v úvodní přesilovce pěti proti třem, která byla dlouhá. Hráči se poté dostali do křeče a Slavia začala mít navrch. Bylo to ale i tím, jak jsme museli improvizovat v sestavě. V závěru jsme však měli šance, takže jsme mohli získat i dva body. Jeden však bereme i z toho důvodu, že jsme poznali, že mužstvo bojuje do poslední chvíle."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila