6., pátek 26. 9. 2003
Pardubice - Sparta PCE - SPA
Pardubice: A. Svoboda - M. Sýkora, Mudroch, Čáslava, Pácal, A. Novotný, Duben, Podhradský, Zábranský - Jaroslav Kudrna, T. Blažek, Lubina - P. Sýkora, Divíšek, Janecký - Razingar, Mrázek, Pištek - Kolář, Koukal, Průcha. Trenéři: Říha, Seidl.
Sparta: Bříza - L. Procházka, Srdínko, Richter, Řezníček, Hanzlík, Šrek, Výtisk - Paroulek, J. Marek, Tomajko - Kratěna, Broš, Špilár - Vondráček (41. Šindel), Šimíček, Jakeš (41. Vrbata). Trenéři: Hadamczik, Konečný.
Branky a nahrávky: 27. Kolář (Podhradský, Zábranský), 30. Průcha (Lubina, Kolář), 56. Průcha - 46. Marek (Srdínko). Rozhodčí: Turčan - Český, Kostka. Vyloučení: 9:11, navíc Marek (Sparta) do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 9300 (vyprodáno).
HC Sparta Praha

Komentář

Sparta přijela do Pardubic značně oslabena. Kromě dlouhodobě zraněných Havelky a Ujčíka nemohl nastoupit kvůli nemoci Ton a mužstvo už opustil také Havlát. Se sebezapřením nastoupil Marek. Sparťanům už v 1. minutě zatrnulo. První akce nabuzených Pardubic, kterou po střele Kudrny a špatném vyhození sparťanské obrany zakončil za dezorientovaného Břízu Michal Sýkora, neskončila gólem jen díky odpískanému postavení domácího útočníka v brankovišti. Pak už si hosté dali větší pozor a bez problému ubránili první přesilovku soupeře. Na šance došlo při hře čtyři na čtyři, kdy se proháčkoval obranou Sparty Průcha, na druhé straně podobně individuálně zaútočil Špilár. Brankáři byli pozorní. Hosté se v nové sestavě hledali a proto spoléhali spíše na osvědčenou spolupráci druhé řady. V 8. minutě přesto uvolnili noví spoluhráči na pětníku Paroulka, který znenadání zakončoval z úhlu. O minutu později kroužil v útočném pásmu štírek Špilár, ale Svoboda si dobře poradil i s jeho bekhendem. Na druhé straně kontroval střelou zprava Mrázek. Ve 12. minutě nezakončil ze slibné pozice Marek. Bříza se pak vytáhl proti blafáku Podhradského, kterému předcházel kolotoč čtvrtého útoku Východočechů. První přesilovku hráli sparťané od 18. minuty, domácí však drželi puk mimo dostřel Svobodovy branky.

Souboj o první vstřelený gól vyhrály Pardubice. Mohlo tomu být jinak, kdyby Broš dokázal využít stoprocentní šanci. Kratěna se proháčkoval před branku a předložil puk svému centru, jenž si položil Svobodu, ale po střele mohl jen nevěřícně kroutit hlavou nad faktem, že trefil tyč. Ve 27. minutě tak v přesilovce otevřel skóre střelou mezi betony Kolář, kterého našel mezi kruhy Zábranský. Další náznaky šancí měli Janecký a Koukal. Zahřmělo znovu až z „mladé pušky“. Jen tři minuty po úvodní brance se usadili domácí opět v útočném pásmu a obléhání Břízovy branky zakončil basebalovým úderem do horního rohu tísněný Průcha – 2:0. Třígólovému manku zabránil Bříza, když zasáhl proti střele Blažka. V moři domácích příležitostí zaměstnal Svobodu Špilár, jehož střelu brankář vyrazil lapačkou. Sparťané se ubránili dalšímu oslabení, ovšem navrch měli stále domácí. Průchovi chyběl v nájezdu klid ke koncovce zatímco Řezníčkovi na druhé straně zase Svobodova nepozornost. Závěr třetiny si obě mužstva opepřila potyčkou, po níž skončilo na každé straně po dvou hráčích na trestné lavici.

Ve třetí části poslali sparťanští trenéři do hry Šindela a Vrbatu, ke kterým zařadili Paroulka. Na střídačce zůstali Vondráček a Jakeš. Nejvýkonnějším motorem hostí zůstala druhá řada. Špilár ohrozil ve 43. minutě branku Východočechů svým tradičním švihem z křídla. Poté dostali Holešovičtí možnost čtyřminutové přesilovky za zranění Výtiska v obličeji. Dlouho to nevypadalo na úspěch, Pardubičtí ale nedokázali ve vhodný okamžik vyhodit puk, Srdínko před brankou posunul na Marka, který střelou mezi chrániče našel recept na Svobodu. Do rozhozené domácí obrany pronikl za chvíli Broš, natáhl mezi kruhy, ale přestřelil. Útlum domácích pokračoval při dvou přesilovkách, mezi než se vklínil jen nebezpečný pokus Divíška. Přísné vyloučení Novotného přineslo pro změnu sparťanskou přesilovku, největší šanci si v ní připsal domácí Divíšek, který se ocitl sám před brankou. Bříza však své mužstvo v těžké chvíli podržel. V dalším sparťanském oslabení za Brošovo sekání však již nestačil na Průchu, kterého nechala první obrana zcela nekrytého vyjet před branku a zakončit pod víko – 3:1. Publikum slavilo, na ledě vzplály emoce. Osobní trest do konce utkání dostal hned po brance Marek, za chvíli se do sebe pustili jak vzteklí psi Lubina a Řezníček. Ani to však nic nezměnilo na první porážce Sparty.

Ohlasy trenérů

Miloš Říha, Pardubice: "Hráli jsme vynikající moderní hokej plný bruslení, nasazení a kombinací s vynikající obranou. Mužstvo bojovalo jako tým a myslím, že jsme Spartu kromě tří čtyř šancí do ničeho nepustili."

Kamil Konečný, Sparta: "Dnes jsme měli užší kádr než normálně a ve druhé polovině utkání se to začalo projevovat. Zatímco Pardubice měly k dispozici kompletní čtyři pětky, my jsme museli hrát jenom na tři. V takovýchto utkáních rozhodují maličkosti. Z naší strany to byla šance Broše, který trefil horní tyčku a vzápětí jsme inkasovali. Vítězství domácích ale bylo zasloužené."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek