4., pátek 19. 9. 2003
České Budějovice - Sparta CEB - SPA
České Budějovice: Hudáček - Jasečko, Neckář, Suchánek, Jindra, Gýna, Babka - Štrba, Turek, Bartoš - Hřebejk, Bělohlav, Rob - Ondřej, Kristek, Šimánek - Sailer, Škoda, Květoň - D. Nedorost.
Sparta: Bříza - Procházka, Srdínko, Richter, Řezníček, Jan Hanzlík, Šrek, Výtisk - Havlát, Marek, Ton - Kratěna, Broš, Špilar - Paroulek, Šimíček, Tomajko - Jakeš, Vondráček, Šindel.
Branky a nahrávky: 11. Turek (Babka), 13. Šimánek (Rob), 59. Bělohlav (Sailer) - 8. Špilár (Broš, Řezníček), 36. Broš (Kratěna, Špilár), 39. Broš (Kratěna), 43. Marek (Ton). Rozhodčí: Šindler - Čížek, Padevět. Vyloučení: 9:7, Jasečko (Budějovice), Bříza (Sparta) oba 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 3689.
HC Sparta Praha

Komentář

Poloprázdná Budvar Aréna sledovala rušnou první třetinu. Sparta byla aktivnější, ale z tempa ji vysadily vyloučení. Nejprve si své tresty za vzájemnou potyčku odseděli Šimíček a Babka, při jednom z dalších signalizovaných vyloučení se ale Sparta prosadila. Ve třech na jednoho se do úniku dostali Broš, Řezníček a Špilár, posledně jmenovaný pěkně vymetl horní růžek Hudáčkovy branky a Sparta od osmé minuty vedla. Za chvíli šli opět současně na trestnou dva hráči, Havlát s Bartošem. Ke sparťanskému útočníkovi přisedl po minutě a půl ještě Šrek a domácí trestali. Jasečkovu střelu od modré tečoval Turek, puk přeletěl Břízu a prošel do branky. Nic platné nebyly protesty hostů, kteří reklamovali vysokou hůl. Sérii vyloučení prodloužil Výtisk a Jihočeši opět skórovali. Pohlednou akci domácích zakončil Šimánek a poslal Jihočechy do vedení. Vzápětí šel ven Jasečko, který dostal navrch osobní trest, ale největší šance, do které se dostal Libor Procházka, zůstala nevyužita. Snaha Sparty o vyrovnání hru zrychlila, ale gólu se už diváci do konce první třetiny nedočkali.

Domácí do prostřední části hry stáhli hru na tři útoky. Srovnat mohl ve 22. minutě Marek, jeho střela švihem se ale s brankovou sítí nepotkala. Dobrou možnost na vyrovnání měli sparťané po pěti minutách druhé třetiny, kdy byl vyloučen domácí Jindra, ale svoji výhodu trestuhodně promrhali, největší možnost během přesilovky Sparty si paradoxně vytvořili Štrba s Babkou. Vzápětí dostali sparťané výhodu další přesilové hry, ale domácí neustávali v dobrém bránění a nevyužitá Markova šance zůstala osamocena. V polovině utkání se naopak přesile musela bránit Sparta a po Gýnově střele zvonila tyčka. Nakonec hosté výhodu domácích přežili. Navýšit vedení domácích mohl Kristek, ale jeho nájezd zastavila píšťalka rozhodčího. V čase 36:00 bylo vyrovnáno. Mezi kruhy se ke střele dostal Broš a nezmýlil se. Do konce třetiny se stav nakonec zcela otočil. Po střelách Babky, Sailera a Neckáře, jež zlikvidoval Petr Bříza, zapadl puk opět do domácí svatyně, o což se opět postaral Broš a opět z prostoru mezi kruhy.

Hned v první minutě poslední třetiny se tváří v tvář s Břízou utkal Šimánek, ale sparťanský gólman udržel těsné vedení. Nedáš, dostaneš, řekl si zřejmě Jan Marek a po přihrávce Tona z kruhů propálil vše před sebou, 2:4. Jednu ze svých typických akcí za pár chvil předvedl Havlát a resultoval z toho faul Gýny. Rozhodčí se ve vylučování nezastavil a během dalších dvou minut poslal za katr Neckáře, Richtera a Libora Procházku. V plném počtu se začalo hrát až v polovině osmé minuty. Jakoby však oba týmy vypadly z tempa, šance vymizely. Domácí se přece jenom začali zlehka nadechovat k náporu a zvýšili aktivitu. Nebezpečně to zkoušel Štrba, ale po chvíli sám šlápl na brzdu Budějovického snažení, když odešel na trestnou lavici. Oslabení domácí přežili bez úhony, ale ztratili dvě minuty. Tlak nakonec přišel a Jihočeši v něm vykřesali jiskřičku naděje. 96 sekund před koncem protlačil puk do sítě exsparťanský Radek Bělohlav a domácí trenéři se odhodlali k odvolání brankáře. Tomajko trefil tyč opuštěné klece Budějovických, kteří se k žádné další šanci nedostali. Sparťané tak udrželi své těsné vítězství a ani ve čtvrtém zápase neprohráli.

Ohlasy trenérů

Vladimír Caldr, České Budějovice: "Věděli jsme, že pro úspěch proti Spartě musíme hrát na hranici svých možností, ale nedokázali jsme to praktikovat celých 60 minut. Hráčům se nedala upřít snaha, ale to je málo. Dostali jsme gól ze situace, kdy jeden sparťan jel na čtyři naše hráče. K obráncům se vyjadřovat nedubu. Bylo tam dost problémů, ale nesuďme podle jednoho zápasu."

Alois Hadamczik, Sparta: "Utkání bylo kvalitní, předvedli jsme dobrou hru a vyhráli zaslouženě. Hráči byli v pohybu a i když jsme po dvou oslabeních prohrávali, měli jsme dost šancí. Bylo smutné, kolik zůstalo neodpískaných zákroků na Havláta. Proti protestům osmatřicetiletého Břízy nemohu nic říkat, bude-li chytat dobře a mužstvu pomůže."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek