20. 8. 2018 Tereza Velikovská

Tvrďák Zach Sill: Moje role? Defenzivní centr

Nejnovější sparťanskou posilou je ZACH SILL, třicetiletý kanadský centr, který naskočil do 93 utkání v NHL. Co od něj mohou fanoušci čekat? "Hraju hodně fyzický hokej, dohrávám a hituju protihráče. Často chodím na oslabení, zablokuju hodně střel. Jsem centr třetí či čtvrté formace, který brání ofenzivní hvězdy soupeře. Taková byla moje role dlouhou dobu a jsem rád, že jdu do týmu, kde se ode mě přesně taková hra očekává," popisuje Sill své klady.

Sill pochází z města Truro v provincii Nové Skotsko a je třetím kanadským hráčem, kterého Sparta před sezonou 2018/2019 přivedla. Svoji celou dosavadní kariéru strávil v Severní Americe, posledních devět let působil ve dvou nejvyšších zámořských soutěžích. Většinu zápasů odehrál ve farmářské AHL, naskočil ale i do 93 zápasů v NHL, a to v dresu Pittsburgh Penguins, Toronto Maple Leafs a Washington Capitals. Vstřelil dva góly, přidal tři přihrávky a nasbíral 98 trestných minut.

Co hrálo hlavní roli ve vašem rozhodnutí přesunout se v této fázi vaší kariéry do Evropy?
V Severní Americe jsem hrál opravdu dlouhou dobu a nyní jsme se ženou rozhodli, že by bylo hezké udělat nějakou změnu. Nedávno mi bylo 30 let, tak jsem si říkal, že by bylo fajn vidět Evropu a zahrát si tu hokej. 

Takže se do Prahy stěhujete s rodinou?
Přesně tak, celá rodina i se psem. Vyskytly se sice nějaké komplikace s jeho přesunem, ale dostali jsme ho sem.

Proč jste kývl právě Spartě?
Šlo o jednu z prvních nabídek a bylo by těžké zrovna takovou příležitost odmítnout. Praha je krásné historické město a takové nabídky zkrátka nedostáváte každý den. Takže jsem po téhle šanci skočil.

Byl jste v České republice už někdy dříve?
Nikdy, ale hrál jsem s několika českými hráči a slyšel jsem o ní jen to nejlepší. Navíc přítelkyně jednoho mého kamaráda z Nového Skotska je z Prahy, takže jsem jí hned volal. A dostal jsem jen dobré recenze.

S kterými českými hráči jste toho nejvíce odehrál?
V Hershey jsem hrál s Jakubem Vránou a naším gólmanem v posledních dvou sezonách byl další Čech Vítek Vaněček. Takže na tyhle dva určitě nemůžu zapomenout.

Znáte někoho z vašich budoucích spoluhráčů ve Spartě?
Proti Stevenu Delislemu jsem hrával v juniorce. Ale osobně se neznáme. Několikrát jsem si s ním volal, ptal jsem se na Spartu i na město a dozvěděl jsem se od něj samé skvělé věci. Říkal, že koučové jsou výborní, město je úžasné a je moc rád, že tu je.

Hrálo velkou roli ve vašem rozhodování právě to, že jsou týmu ještě dva další Kanaďané?
Rozhodně, je to každopádně pozitivní. I když jsou to tedy Francouzi... Ne, dělám si legraci. (smích) Jsou to skvělí kluci a je super, že jsou tu dva další krajani.

A co osobnost nového kouče Sparty Uweho Kruppa?
To bylo samozřejmě další plus. Měl jsem příležitost s ním mluvit po telefonu, než jsem podepisoval smlouvu.Hovořili jsme o týmu, o mé roli v něm a vypadá to, že mi to přesně sedne. Takže ano, byl to také další důvod, proč jít zrovna do Sparty.

Hokejové jste vyrůstal v Novém Skotsku, odkud pochází také Sidney Crosby, který je o rok starší než vy. Hráli jste v mládí proti sobě?
Potkali jsme se jako soupeři a pak dokonce i v jednom týmu, kde jsme spolu hráli sezonu a půl, což bylo skvělé. On byl neuvěřitelný už v době, kdy jsme byli ještě děti, je to zážitek, sledovat ho na ledě.

Na YouTube je z té doby video ze zápasu Penguins, během kterého jste měl na helmě mikrofon... 
Ano, pamatuju si na to, to byla docela legrace! (smích)

Přestože jste nebyl draftován, podařilo se vám dostat do NHL, což je docela neobvyklé. Jak těžké to bylo?
Ta cesta byla dost tvrdá. Na farmě v American Hockey League jsem strávil pět kompletních sezon, než jsem dostal v NHL příležitost. Byly časy, kdy jsem si říkal, že už se mi to asi nepovede. A když to nakonec vyšlo, byl to senzační pocit. Snažil jsem se tam udržet, co nejdéle to šlo.

A podařilo se vám to, odehrál jste téměř stovku utkání. Jaká to pro vás byla zkušenost?
Když se přesunete z AHL do NHL, je to obrovský rozdíl. Úroveň stoupá, hrajete s opravdu elitními hráči z celého světa. Ať už jde o Sidneyho, Jevgenije Malkina nebo Alexandra Ovečkina... A tenhle výčet by mohl pokračovat. Je to skvělá zkušenost, hrát s takovými hráči i proti nim.

Jak byste popsal svůj herní styl?
Řekl bych, že jsem takový tvrďák. Hraju hodně fyzický hokej, dohrávám a hituju protihráče. Často chodím na oslabení, zablokuju hodně střel. Samozřejmě přispěju i k ofenzivní činnosti, ale nejsem žádný velký sběratel kanadských bodů.

Takže byste sám sebe charakterizoval jako defenzivního centra?
Ano, přesně taková podle mě bude má role. Centr třetí či čtvrté formace, který bude bránit ofenzivní hvězdy soupeře ve hře pět na pět a v oslabení. Taková byla moje role dlouhou dobu a jsem rád, že jdu do týmu, kde se ode mě přesně taková hra očekává.

Můžeme od vás čekat i nějaké bitky?
Nevím, možná jednou za čas. Ani nevím, jestli je české extralize hodně bitek.

Utkal jste se v NHL s nějakým známým bitkařem?
Neřekl bych, že bych se tam popral s nějakými hodně známými bitkaři. Měl jsem celkem asi 15 bitek v NHL, nikdy jsem neměl problém s tím shodit rukavice.

Baví vás bojové sporty jako box či MMA?
Já sám jsem nikdy nic takového nedělal, ale rád tyhle sporty sleduju. Tihle kluci jsou neskuteční atleti, je to šílené, co předvádějí.

Na turnaj do německého Garmisch-Partenkirchenu jste s týmem vzhledem ke svému čtvrtečnímu příjezdu neodcestoval. jaký je tedy váš program pro první dny v Praze?
Musím se každopádně zabydlet, usadit se. Poprvé jsem byl na ledě v pátek, poté znovu v pondělí. Ještě mě čeká hodně papírování a seznamování se s celým týmem. Pořádně si zatrénovat a pak začít hrát hokej! (úsměv)

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek