15. 2. 2020 Petr Pavlík

Sparta vzdává hold vrcholí! Přijedou Vary

Druhý zápas 11. ročníku projektu Sparta vzdává hold je tady! Po zápase s Hradcem Králové vyzvou sparťané před zaplněnou O2 arenou rozjeté Karlovy Vary. Zápasu předchází slavnostní ceremoniál, který startuje v 16:00 hodin. Vzhledem k očekávané vysoké návštěvnosti dorazte s dostatečným předstihem, vstup do arény bude divákům umožněn hodinu a půl před zápasem.


Speciální doprovodný program v Galerii Harfa od 13:00 hodin

Před startem utkání bude již tradičně pro sparťanské fanoušky připravený doprovodný program, tentokrát ve speciálním hábitu, a to už od 13:00 hodin v Galerii Harfa. Zastavit se mimo jiné můžete také u připravených stánků jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému a Armády ČR a před halou bude k vidění těžká technika, kterou jednotlivé složky používají ke svým náročným zásahům v praxi.

V rámci letošního projektu Sparta vzdává hold oceníme práci čtyř legend české kriminalistiky:

  • Kapitán JAN ŠTOČEK: U pražské mordparty strávil dlouhých třicet let. Za své působení byl v roce 2012 uveden do policejní síně slávy. V devadesátých letech výrazně přispěl k rozkrytí tzv. orlických vražd. Mezi jeho nejznámější případy patří také zmizení devítileté Aničky nebo zatčení sériového vraha Ivana Roubala. Dodnes u závažných případů ohledává místa činu a vyslýchá svědky.
  • Plukovník JOSEF MAREŠ: Jeho policejní kariéra trvala třicet let, velkou část z ní strávil jako vyšetřovatel a později i jako vedoucí pražského oddělení vražd. Mimo jiné pomohl objasnit vraždu manželky Ivana Jonáka, majitele pražského klubu Discoland Sylvie. Policejní řady opustil tento velký fanoušek Sparty na konci minulého roku. Josef Mareš byl jedním ze spoluautorů úspěšného seriálu Případy 1. oddělení.
  • Plukovník JIŘÍ MARKOVIČ: Pomohl dopadnout spartakiádního vraha či sériového zabijáka a kanibala Ladislava Hojera. Za pětatřicet let u policie, do jejíž řad vstoupil v roce 1964, získal spoustu zkušeností, které od roku 1986 jako šéf rád předával dál – třeba právě Josefu Marešovi. Do policejního důchodu odešel v roce 1999. Po konci své kariéry vydal dvě knihy.
  • Podplukovník JOSEF LOTTES: U policie začínal v roce 1973 jako běžný pochůzkář, ale vypracoval se až na pozici šéfa pražského oddělení vražd, kde svou kariéru v roce 2017 ukončil. Během 44 let pracoval na více než tisícovce případů, z nichž se mu spolu s jeho týmem podařilo objasnit devadesát procent! V roce 2013 se podílel na založení zvláštního vyšetřovacího týmu Tempus, který se zabývá starými nevyřešenými případy.

Utkání s Karlovými Vary sparťané odehrají znovu ve speciálních dresech, které si poté můžete vydražit v dobročinné aukci, která spolu s výtěžkem ze vstupného poputuje na konta Nadace policistů a hasičů, Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR a Vojenského fondu solidarity. Na zápas budou pozváni za symbolickou cenu všichni zástupci policie, armády, záchranné služby a hasičů.


Jandačův comeback nevyšel, sparťané musí znovu zabrat

Sparťané pod novým trenérem Miloslavem Hořavou dvakrát vyhráli a znovu se přihlásili o přední pozice v tabulce. Trenérský štáb navíc v posledním zápase s Hradcem Králové doplnil na lavičce staronový trenér Josef Jandač, který se tak vrátil do pro něho velice známého prostředí po třech a půl letech.

Náš tým šel proti východočeskému soupeři do vedení už ve čtvrté minutě, kdy se prosadil kapitán Michal Řepík. Soupeř však dokázal ve druhé třetině utkání otočit a nakonec vyhrál. „Půlku zápasu jsme hráli výborně, soupeře jsme téměř k ničemu nepouštěli. Po našem prvním gólu jsme se možná trochu odklonili od naší hry. Ve druhé třetině nám soupeř dal smolnou branku, která byla hodně klíčová. Sice jsme pak snížili, ale vyrovnat jsme už bohužel nedokázali,“ litoval po utkání Matúš Sukeĺ.


Vary přejely Kometu a vrátily se zpět na vítěznou vlnu

Karlovarští hráči po dvou prohraných zápasech znovu mohli mít důvod k radosti. Svěřenci Martina Pešouta totiž před svými fanoušky doslova rozdrtili brněnskou Kometu, které nasázeli celkem devět branek a brankář Filip Novotný pustil za svá záda pouze jeden puk, a sklízel tak ovace z publika.

Západočeši nejenom, že zapsali další přesvědčivou výhru nad brněnským sokem, ale navíc se výrazně přiblížili právě na zmíněného soupeře v tabulce. Pouhé dva body nyní Energetici ztrácí na šesté Brno a před nadcházejícími zápasy mají o motivaci postaráno. Karlovarskou hru v posledním zápase ozdobila produktivní ofenziva, která je v této sezoně celkově velmi efektivní a často pro soupeře nebezpečná.


Devět bodů, patnáct gólů a tři výhry. Sparťané na Vary umí

Naši hokejisté mají v této sezoně ve svém hledáčku pár soupeřů, proti kterým se jim daří. Mezi nimi jsou Karlovy Vary, s nimiž náš tým ještě v základní části neprohrál. Sparťané nejprve vyhráli poměrem 5:2 a v odvetě na ledě v hlavním městě 5:1. V generálce na Open Air v Drážďanech poté zdolali karlovarského soupeře 5:3. Udrží Pražané svou neporazitelnost a prodlouží vítěznou šňůru nad tímto sokem?


Víte, že...

Sparťané z posledních patnácti vzájemných duelů proti Karlovým Varům hned čtrnáctkrát vyhráli! Mezi výhry patří také dvě vyhraná přátelská utkání v předzávodním období. Nutno zmínit, že sparťané už v minulosti hráli s Karlovými Vary v rámci projektu Sparta vzdává hold. Tehdy naši hokejisté zvítězili jasně 9:1 a zapsali velmi cenný skalp. Dvěma body se na demolici podílel nynější sportovní manažer Jaroslav Hlinka. Napodobí nebo dokáží se přiblížit současní členové sparťanského kádru této vysoké výhře?


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila