14. 10. 2019 Martina Nová

Sparta se po měsíci vrací domů, vyzve Litvínov

Po dlouhé šestizápasové sérii se Sparta představí opět na domácím kluzišti! Pražané dokázali z venkovních utkání vybojovat úctyhodných jedenáct bodů. V úterý 15. října vyzvou Litvínov, kterému se příliš nedaří, jelikož z posledních devíti duelů vyhrál jen tři, naposledy však rozstřílel Zlín. Start utkání je v 18:30 hodin, pokud nebudete moci být osobně přítomni v O2areně, můžete střetnutí sledovat na ČT Sport.

Sparta se vrací domů se čtyřmi výhrami v zádech

Na startu extraligy nečekal sparťany lehký úkol. V prvních devíti zápasech hráli doma pouze dvakrát, posledních šest duelů odehráli dokonce na území soupeře. I přes pozvolnější start se dokázali dostat Pražané na vítěznou vlnu, když vyhráli uplynulá čtyři utkání. Aktuálně je Sparta šestá, jelikož během nedělního programu extraligy nehrála.

Naposledy se představili sparťané ve Vítkovicích, kde předvedli podobnou kanonádu jako v předchozím duelu ve Zlíně. Díky trefám Poláška, Smejkala, Růžičky a dvěma gólům Andreje Kudrny zvítězili vysoko 5:1. V brance vystřídal Matěje Machovského Jakub Sedláček a napodobil svého maskovaného kolegu v počtu inkasovaných branek.


Sparta v Ostravě prohrávala ještě ve druhé třetině 0:1, ale vítkovický odchovanec Adam Polášek zavelel k obratu. „Bylo to šedesát minut tvrdé dřiny. Myslím, že už od začátku zápasu jsme byli lepším týmem, hráli jsme s pukem na hokejkách. Naopak jsme jim zbytečně dávali hodně přesilovek, oni toho naštěstí nevyužili. Tím jsme se dostali do hry. Celkově jsme odehráli výborný zápas od začátku až do konce. Takhle musíme pokračovat i v dalších zápasech,“ pochvaloval si duel jeden z úspěšných střelců.

Vousatý bek se prosadil poprvé od návratu ze zahraničí a byl rád, že dlouhé čekání bylo ukončeno. „Já už ten gól hledám od začátku letní přípravy, kdy jsme se všichni sešli. Musel jsem si pro něj dojet čtyři sta kilometrů do Ostravy. Jsem rád, že už ho mám. Doufám, že jsem tu smůlu prolomil a že to bude v příštích zápasech jenom lepší,“ věří Polášek.

Průvan v obraně Litvínova přinesl návrat Kubáta

Během letní přestávky se dočkaly velkých změn obranné řady Litvínova. Jednak na brankářském postu spolu s Janusem nově působí David Honzík, který nahradil Michaela Petráska, jenž zamířil do Přerova.

Nejzvučnější posilou se stal navrátilec Karel Kubát, jenž v průběhu předešlé sezony zamířil právě z Litvínova do KHL do Vladivostoku. Obránce chtěl v Rusku zůstat, ale na kontraktu se nedomluvil, proto se vrátil domů. Nově do klubu přišel další obránce David Štich, naopak odešli Roman Graborenko či Ladislav Romančík.

Hostování z Pardubic skončilo Marku Trončinskému, nicméně na první měsíc extraligy se navrátil do Litvínova, kde odehrál pět duelů. Trončinský vypomáhal obraně během zranění nové posily Davida Šticha. V říjnu však Litvínov oznámil, že se na prodloužení kontraktu nedohodli a zkušený zadák zamířil do anglického mužstva Sheffield Steelers, kde působí brankáři Pavel Kantor a Tomáš Duba.

LETNÍ ZMĚNY V KÁDRU LITVÍNOVA:

PŘÍCHODY

ODCHODY

Adam Jánošík (O, Slovan Bratislava)

Michael Petrásek (B, HC ZUBR Přerov)

Karel Kubát (O, Admiral Vladivostok)

Roman Graborenko (O, Bílí Tygři Liberec)

David Honzík (B, HC Dukla Jihlava)

David Tůma (Ú, VHK ROBE Vsetín)

Jiří Říha (O, Rytíři Kladno)

Marek Trončinský (O, Sheffield Steelers - Anglie)

David Štich (O, Piráti Chomutov)

Ladislav Romančík (O, Rytíři Kladno)

Richard Jarůšek (Ú, HC Sparta Praha)

Jiří Hunkes (O, neznámo)

Verva se trápí, naposledy však převálcovala Zlín

Litvínov se v aktuálním ročníku zatím hledá. Z devíti odehraných duelů vyhrál pouze třikrát. Na startu extraligy slavili Krušnohorci vítězství nejprve doma proti Brnu, pak však přišla pětizápasová série porážek, kterou přerušili domácím triumfem 6:5 proti Hradci Králové. Od té chvíle začíná Verva popadat dech, v Karlových Varech alespoň bodovala s výsledkem 3:4 v prodloužení a v rámci desátého kola v neděli porazila Zlín vysoko 5:1.

Věděli jste, že…

…Litvínov musel jedno utkání v nejvyšší soutěži odehrát mimo vlastní stadion? Po utkání se Spartou v rámci osmého kola ročníku 1961/62, které Pražané vyhráli 3:1, jim totiž byla hala kvůli výtržnostem fanoušků disciplinárně uzavřena. Následující duel proti Litoměřicím tak chemici odehráli v Chomutově.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek