3. 11. 2018 Daniel Ryl

Sparta jede do Pardubic. Vrátí se do čela?

Boj o další body do extraligové tabulky a o návrat na první místo čeká sparťany v neděli 4. října od 17.00 hodin na ledě Pardubic, kde se představí v rámci 17. kola Tipsport extraligy. Svěřenci Uweho Kruppa chtějí potvrdit, že na Východočechy v poslední době umí, ale Dynamo po změně trenéra ukazuje vzestup výkonů. Do utkání proti Dynamo navíc půjde povzbuzené sobotním vítězstvím 4:3 na ledě Litvínova.

Sparta bojuje o čelo tabulky, vrátili se jí i marodi

Pražané půjdou do nedělního utkání na ledě tradičního rivala s jasným úkolem - napravit středeční zaváhání proti Vítkovicím. Sparta do něj šla po dvou povedených obratech v Liberci a na hřišti Hradce Králové, odkud si odvezla dohromady pět bodů. V domácím duelu proti Vítkovicím už se jí to ale nepodařilo a nakonec musela skousnout porážku 1:4.

31
Sparta má po odehraných 17 zápasech na kontě 31 bodů a drží se v nejlepší trojici Tipsport extraligy.

"Začátek se nám nepovedl, potom jsme trošku doháněli a nedařilo se nám to dohnat, jako jsme dohnali poslední dva zápasy. Vítkovice nás dneska přehrály," litoval v rozhovoru po utkání obránce Jan Košťálek, který si připsal tři střelecké pokusy, ale žádný z nich za zády Patrika Bartošáka neskončil.

Právě návrat reprezentačního obránce a útočníka Richarda Jarůška do sparťanské sestavy je velkým pozitivem. Oba dva by neměli chybět ani na východě Čech, kde se budou chtít sparťané vrátit na první místo tabulky, které díky lepšímu skóre a jednomu odehranému zápasu méně nachází Liberec.


Pardubice v. Sparta řečí čísel:


Výměna trenérů Pardubice nakopla, vydrží dlouhodobě?

Na východě Čech neměli před sezonou žádné přehnané cíle, přesto si vstup do sezony představovali určitě lépe. Příjemné překvapení předešlého ročníku nedokázalo na jarní výkony z play off navázat a po vlažném začátku sezony se krčí až mimo desítku, která má zajištěnou účast ve vyřazovací části.

Po dvou výprascích 1:6, porážce 2:4 a domácímu debaklu 1:7 s Karlovými Vary sáhlo vedení týmu ke změně. Na trenérskou lavici usedl Břetislav Kopřiva a dostal za úkol pozvednout utrápené mužstvo. "My musíme všechny naše kroky směřovat k tomu, abychom získávali body, to je nyní nejdůležitější," zavelel v rozhovoru týden po svém nástupu nový trenér.

A svěřenci svého nového kouče poslechli. Nejprve vyhráli derby na ledě Mountfieldu HK, pak sice prohráli ve Vítkovicích, ale v sobotu si odvezli tři body za výhru 4:3 na ledě Litvínova. "Věděli jsme, že nás čeká velice těžký zápas. Odsud se body vozí velice těžko. Zvlášť jsme měli obavy z litvínovských přesilovek. Musím poděkovat celému mančaftu, jak oslabení ubránil. Byla jich spousta, kluci tam skákali po hlavě a zvládli to," uvedl po výhře asistent Pavel Marek. 


Sparta už Pardubice skolila, umí na ně i venku

Oba týmy se v aktuální sezoně potkají už podruhé. V rámci čtvrtého kola se obě mužstva potkala na ledě Sparty, kde dominovalo domácí mužstvo. Svěřence Uweho Kruppa táhli k vítězství Honzové, když úvodní tři trefy obstarali Jan Buchtele, Jan Košťálek a Jan Piskáček. Triumf 4:1 pak korunoval ještě Jiří Černoch.

18
Sparta si v posledních šesti zápasech na ledě Pardubic připsala plný počet 18 bodů.

Sparta tak na domácím ledě potvrdila, že na Dynamo dlouhodobě umí. Když už s nimi v posledních sezonách zaváhala, bylo to kuriózně na domácím ledě. Venku jsou naopak sparťané nezastavitelní. Na východě Čech totiž vyhráli už šest soutěžních zápasů v řadě, navíc za plný počet bodů. Poslední porážka Sparty se datuje v lednu 2015. 

Co souboj obou týmů tradičně nabízí, to je vynikající atmosféra. Oba týmy se chlubí nejvyšší návštěvou v celé soutěži a baví také gólově. Z posledních jedenácti zápasů se pouze jednou stalo, že by padlo méně než pět branek.


Sestavy z posledního utkání:

HC Dynamo Pardubice: Klouček – Cardwell, Wishart, Holland, Trončinský, Hrabal, Děrvuk – Skokan, Bubela, Treille – Sýkora, Marosz, Rolinek – Vondráček, Dušek, Perret – Kusý, Poulíček, Mandát.

HC Sparta Praha: Machovský – Gregorc, Delisle, Blain, Kalina, Košťálek, Tomáš Dvořák, Pavelka – Buchtele, Vrána (C), Kudrna – Říčka, Sill, Jarůšek – Kumstát, Pech (A), Forman (A) – Pšenička, Smejkal, Beran.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek