26. 12. 2019 Daniel Ryl

Sparta jede do Hradce, zůstane první?

Kalendářní rok 2019 se blíží ke konci a sparťany čeká poslední venkovní duel v tomto roce. Svěřenci Uweho Kruppa se v sobotu 28. prosince od 16:00 hodin představí na ledě Mountfieldu HK, kde je čeká druhý venkovní duel v řadě. Sparta má v této sezoně s Východočechy vyrovnanou bilanci, kterou bude chtít vylepšit a připsat si další body ve vyrovnaném boji o první místo extraligové tabulky.

Spartu trápí marodka, ale přináší šanci pro mladé hráče

V posledním utkání na ledě Komety Brno chyběla našim trenérům řada zraněných hráčů, ke kterým se na marodku čerstvě přidali obránce Milan Jurčina s brankářem Matějem Machovským. Sparta i bez nich prohrála na jihu Moravy po vyrovnaném boji 3:5, přesto zůstává na čele tabulky a u jejího úspěšného tažení jsou také mladí hráči. I díky zraněním zkušenějších spoluhráčů dostávají prostor obránce Martin Jandus, útočníci Tomáš Pšenička, Vojtěch Kropáček a zejména David Vitouch.

Mládežnický reprezentant odehrál na ledě Brna už devátý zápas v řadě. "Vážím si šance, kterou dostávám. Když v zápase udělám nějakou chybu, starší kluci mě povzbudí a poradí mi," pochvaluje si mladý útočník přístup starších spoluhráčů. Sparta tak se tak nadále drží na čele, kde má náskok jednoho bodu na Liberec, ale také o tři zápasy více.

Mountfield válí v Evropě a ovládl derby

V extralize to dře, zato v Evropě náš sobotní soupeř válí. Východočeši se po remíze 1:1 a výhře 4:0 proti Zugu radovali z postupu do semifinále Champions Hockey League, na který sice navázali třemi porážkami v řadě, ale ve vánoční atmosféře si spravili chuť vítězným derby. Na ledě Pardubic rozhodli dvěma góly ve druhé třetině, na kterou navázali ve třetí části a po vítězství 4:1 jim patří osmé místo s náskokem dvou bodů na rozjetý Zlín.

Důvodem posledních neúspěchů byla zejména koncovka, protože před utkáním v Pardubicích nastřílel Mountfield ve třech duelech jen tři góly a získal jediný bod. A špatnou koncovku potvrzují i statistiky, protože právě Hradec Králové má nejvyšší počet střel ze všech týmů a více než deset gólů dal jen Radek Smoleňák (11+11). K horším týmům naopak patří v přesilovkách (15,25 %) a v oslabeních (77,57 %). Budou hlavní zbraní Sparty přesilové hry?

Na východě Čech s nulou, doma za tři body!

Oba týmy na sebe narazí už potřetí v sezoně, když se potkaly už v 5. kole na půdě Mountfieldu. Vyrovnaný duel tehdy rozhodla třetí třetina, kterou domácí vyhráli o dvě branky a sparťané si nakonec připsali porážku 2:4. Sparta pak ztrácela krok i v domácí odvetě, ale na trefu soupeře zareagovali Jiří Smejkal a Jan Buchtele, jejichž branky nakonec rozhodly o těsné výhře 2:1.

Víte, že...

Útočník Jan Buchtele je rodákem z Hradce Králové. V týmu je jediný a proti jeho rodišti se mu střelecky daří - gól dal už ve třech z posledních čtyř zápasů.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek