15. 10. 2017 Petr Pavlík

Petr Vrána: Ubojované výhry týmu pomůžou

V pořadí třetí zápas doma, třetí těsná výhra. Taková je bilance pražské Sparty po náročném trojboji na domácím kluzišti. Proti houževnatému Chomutovu navíc sparťané opět museli dotahovat, ve třetí třetině však strhl vítězství na domácí stranu útočník Smejkal. Na této velmi cenné výhře se podílel dvěma asistencemi také útočník PETR VRÁNA. "Zápas s Chomutovem byl hokejový, navíc tam bylo hodně šancí a dobré nasazení. Hodně se bruslilo, takže to bylo i svým způsobem náročné," přiznal autor pěti asistencí v aktuálním ročníku Tipsport extraligy.

Třetí zápas před vlastním publikem, třetí výhra v řadě. Předpokládám, že v týmu panuje spokojenost. Nemám pravdu?
Asi ano. Myslím si, že dnešní zápas nebyl z naší strany špatný. Předchozí dva zápasy až tak hokejové nebyly, ale získali jsme z nich šest bodů, což je super. Dneska to bylo hodně vybojované, jsme rádi, že jsme to zvládli. Gólman nám zachytal skvěle a šance, které jsme v zápase měli, jsme dokázali proměnit. Byl to odpracovaný zápas, dobré tři body pro nás.

Utkání bylo zajímavé i pro diváky. Cítili jste, že jeho kvalita a tempo jsou opravdu vysoké?
Určitě. Zápas byl hokejový, navíc tam bylo hodně šancí a dobré nasazení. Hodně se bruslilo, takže to bylo i svým způsobem náročné. Zápasy předtím to nebylo úplně ono, bylo tam jenom to klasické nahazování a trochu nám také odskakovaly kotouče. Možná jsme byli i trochu nervózní, ale to tak bohužel někdy bývá. Zápas s Chomutovem jsme urvali, pro nás je to skvělé.

Vaše výkony jdou pomalu nahoru, proti Chomutovu jste si připsal dvě asistence. Vaši střelci gólů Uher se Smejkalem vstřelili oba dva góly mezi betony brankáře Laca. Byla to náhoda?
(směje se) Těžko říct. Se Smejkym jsme se bavili, že mezi nohy ani střílet nechtěl. Možná mu to trochu sjelo z hole, ale padlo to tam. Myslím si, že v jeho situaci už nešlo udělat něco jinak, jelikož tam na něj nepříjemně dotíral jejich bek. Smejky vystřelil, což se ukázalo jako správné řešení.

Čeká vás druhá čtvrtina základní části. Jak moc je důležité, aby výsledky byly ještě lepší a vítězná série trvala déle?
Oba dva předchozí zápasy nebyly z naší strany optimální, takže se ani nebylo od čeho odrazit. Až dneska si myslím, že jsme to odehráli dobře a slušně. Odrazit se musíme tím způsobem, že musíme hodně bojovat. I když jsme udělali pár hloupých chyb v defenzivě, podržel nás brankář. Jediné, co si z toho můžeme vzít, je to, že budeme bojovat celých šedesát minut. To je pro nás nejdůležitější.

Jak proti Mladé Boleslavi, tak v tomto duelu jste prohrávali. Jak moc bylo klíčové, že jste dokázali zareagovat na nepříznivý stav a udržet chladnou hlavu?
Já si myslím, že pro tým jsou tyto ošemetné momenty jedině dobře. Stmelí nás to a my si poté o to víc věříme. Když nám Chomutov dal rychle gól, byli jsme schopni udržet soupeře na dostřel a nedostat další branku. To jsme zvládli dobře. Následně jsme se vrátili do zápasu a vyzkoušeli si, že to také jde. V minulém i v tomto utkání se nám to naštěstí podařilo. Ve třetí třetině se zápas přiklonil na naši stranu, což bylo důležité. Výhra je pro nás hodně cenná, ještě proti tak silnému týmu.

Zřejmě jste tušili, že potřebujete doma získat všech devět bodů. Pojede se vám do Jihlavy o to lépe?
V posledním zápase jsme dokázali zabrat, snad se od toho odrazíme. Musíme si uvědomit, že zápasy se hrají šedesát minut. Dále musíme hrát to, co si řekneme, a nedělat moc chyb v obranném pásmu. Dneska nám parádně zachytal gólman, to nám pomůže. Musíme prostě makat, o ničem jiném to není.

Už bylo zmíněno, že jsme ve čtvrtině základní části. Jak se vy osobně cítíte?
Vcelku dobře. Ze začátku to nebylo moc dobré, v některých zápasech bylo těžké se do toho dostat. V tomto utkání jsem se cítil už velmi dobře. Podle mě se nám všem dnes hrálo poměrně dobře. Ubojované výhry tým nakopnou a pomůžou nám po psychické stránce směrem k lepšímu.

Sám jste však ve skupině hráčů, kteří stále čekají na svoji první gólovou trefu. Jste už z toho malinko frustrovaný, nebo si to snažíte nepřipouštět?
Asi bych lhal, kdybych řekl, že ne. Samozřejmě na to myslím. V minulé sezoně mi tam padlo skoro všechno, teď se trochu trápím. Nedá se nic dělat, je to tak, jak to je. Takové výkony jsou, já se snažím pořád hrát co nejlépe. Možná bych potřeboval, aby mě správně trefil puk například do nohy nebo do nějaké části těla. Třeba bych se tím odrazil. Důležité jsou ale týmové výkony. Kluci ty gólové šance proměnili za mě. Není to tak, že by celý tým stál jen na mě a na Pecháčkovi. Myslím si, že všichni jsou schopni vstřelit nějaký ten gól navrch a zápas rozhodnout. Já musím být trpělivý a věřit, že to prolomím už brzy.

A může se to stát už v nadcházejícím zápase v Jihlavě. Jak se vůbec těšíte na její zimní stadion?
Abych se přiznal, naposledy jsem tam hrál před několika lety, takže je to už dlouho. Pro nás je zpestření, že jedeme na stadion, kde jsme dlouhou dobu nebyli. Troufám si tvrdit, že atmosféra bude skvělá, a že nejenom jihlavští fanoušci, ale i ti naši, se na zápas moc těší. Myslím si, že to bude klasicky „velký“ zápas a také nás určitě nečeká nic jednoduchého. Musíme se pořádně připravit, odjet s pokorou k soupeři a utkání pořádně odmakat.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek