1. 5. 2021 HC Sparta

Návrat sparťanů: přichází Doležal a Mikliš

Začátek května přináší také nové posily pro náš tým! Ofenzivní řady vyztuží po vydařené sezoně v Českých Budějovicích odchovanec Zdeněk Doležal, natrvalo se do týmu vrací také obránce Ondřej Mikliš, který rovněž prošel mládeží Sparty a naposledy pomohl Kladnu do extraligy.

Vedení klubu tak pokračuje v budování sparťanského jádra. Útočník Zdeněk Doležal vyrůstal v Holešovicích, odkud zamířil do Chance ligy, kde se během sedmi sezon propracoval mezi nejlepší hráče ligy. Na své výkony navázal i po postupu do extraligy, kde byl ve své premiérové sezoně s 35 kanadskými body nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem českobudějovického Motoru.

„Zdeněk je náš odchovanec, moc si přál návrat do Sparty,“ konstatuje sportovní ředitel Petr Ton. „Svou kvalitu prokazoval jak v Chance lize, tak v poslední sezoně v extralize. Věříme, že nadešel ten pravý čas dát mu větší šanci v naší organizaci,“ má jasno Ton. Sedmadvacetiletý forvard by měl být jednou z velkých útočných zbraní do nové sezony. „Je v nejlepším věku, má vynikající střelu, měl by dostat šanci i v přesilových hrách,“ dodává k podpisu dvouletého kontraktu.

"Je to moc příjemné. Odmala jsem tu chtěl hrát za áčko. Je moc fajn pocit vracet se zpět," uvedl ve svém prvním rozhovoru po návratu do Sparty Zdeněk Doležal.

Mikliš má vše, co moderní obránce potřebuje

Naše mužstvo posiluje také defenzivu. Natrvalo se do Sparty vrací obránce Ondřej Mikliš, který ve Spartě nakoukl do dospělého hokeje a v posledních letech sbíral zkušenosti v první lize a EBEL lize. V poslední sezoně vypomohl ve dvanácti zápasech sparťanskému áčku, ale převážnou část sezony strávil na Kladně, kterému pomohl do finále play off. Ve Spartě podepsal dvouletou smlouvu.

13
Obránce Ondřej Mikliš už ve sparťanském dresu odehrál celkem třináct utkání.

„Ondra si u nás udělal velice dobré jméno, když nám v uplynulé sezoně vypomáhal ve chvíli, kdy jsme měli hodně zraněných beků,“ připomíná střídavé starty Mikliše Petr Ton. „Hodně se nám líbil. Je ve správném věku, má skvělé bruslení i potřebný důraz. Zkrátka vše, co moderní obránce potřebuje,“ říká Ton.

Oba dva nováčci však nejsou jedinými tvářemi, o kterých sportovní úsek jedná. "Další posily následovat v květnu a letních měsících. Jednání běží naplno. Věříme, že budeme silní," má jasno sportovní manažer Jaroslav Hlinka, který na toto téma obsáhle hovořil v pátečním rozhovoru pro klubový web.

PROFIL A STATISTIKY ZDEŇKA DOLEŽALA:

Zdeněk Doležal hokejově vyrůstal na Spartě, kde v mládežnických kategoriích pravidelně sbíral více než bod na zápas. Mládežnický reprezentant se však ve sparťanském áčku neprosadil, proto putoval do Litoměřic, v jejichž barvách sbíral první zkušenosti v dospělém hokeji.

Angažmá ve druhé nejvyšší soutěži se nakonec protáhlo na sedm sezon, během kterých produktivní útočník nastupoval také za Ústí nad Labem, Slavii a zejména za České Budějovice. Rodák z Lysé nad Labem pomohl Jihočechům k návratu do extraligy, kde byl v sezoně 2020/2021 jednoznačným tahounem Motoru, v jehož dresu nastřílel solidních 18 gólů a přidal 17 asistencí.

Vydařená premiérová sezona mezi elitou vynesla Zdeňku Doležalovi nabídku Sparty, kam se vrací po dlouhých osmi letech.

Statistiky


PROFIL A STATISTIKY ONDŘEJE MIKLIŠE:

Ondřej Mikliš přišel do Prahy už jako čtrnáctiletý talent ze Šumperka, kde hokejově vyrůstal. Mladý zadák se okamžitě propracoval mezi defenzivní opory dorostu i juniorky, ze které pravidelně hostoval v prvoligových Litoměřicích. Velkého úspěchu dosáhl už v sezoně 2013/2014, ve které získal stříbro na světovém šampionátu do 18 let.

Nadějný obránce si o tři roky později připsal extraligovou premiéru v dresu Sparty, ale převážně nastupoval za Benátky. Z nich zamířil na dvě sezony do Prostějova, jeden ročník strávil v EBEL lize v dresu Znojma a v průběhu ročníku 2020/2021 pomohl Kladnu až do finále Chance ligy.

Během sezony však vypomohl ve dvanácti zápasech také Spartě, kam se v létě 2021 vrátil natrvalo, aby rozšířil defenzivní řady.

Statistiky

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek