15. 4. 2016 Daniel Ryl

Musíme udržet chladnou hlavu, ví Švrček

Během úvodních zápasů finálové série měl JAN ŠVRČEK dost práce s důrazem libereckých útočníků. V tom druhém je ovšem se svými spoluhráči třikrát neuhlídal a musel skousnout porážku 2:4, která přesouvá sérii do Prahy za nerozhodného stavu 1:1 na zápasy. Obránce Sparty však těší, jak sparťané druhé utkání zakončili a věří, že v podobném duchu nastoupí do domácího dvojzápasu.

Sparta stejně jako ve čtvrtečním utkání inkasovala jako první, ale tentokrát otočila stav zápasu už v průběhu první třetiny. Ve druhé části se ovšem stejný kousek podařil Bílým Tygrům. „Ve druhé třetině jsme měli trošku výpadek, pomalu jsme nevystřelili, ačkoliv jsme měli nějaké přesilovky. Ve třetí třetině jsme trochu zabrali, ale už jsme se nedokázali prosadit,“ litoval po utkání Švrček.

Jan Švrček

Držitel dvou trestných minut byl v závěru druhého dějství na ledě, když domácí potrestali pětiminutové vyloučení Lukáše Klimka, přestože vloženou a zkrácenou přesilovku pěti proti třem nevyužili. Dlouho to však vypadalo, že Sparta dlouhou nevýhodu ustojí, ale minutu a patnáct vteřin před návratem posledního hráče inkasovala.

„Podle mě jsme to oslabení sehráli celkem dobře. Většinu jsme toho ubránili, ale ke konci jsme dostali takový smolný gól,“ mrzelo po utkání Švrčka, jenž zakončil utkání s nulou v bilanci účasti na ledě. Během oslabení se však zapotil, protože na ledě strávil hodně velkou porci minut. Důvodem byl velký tlak Bílých Tygrů, který nedovolil sparťanskému zadákovi vystřídat.

„Bari to stihl asi po minutě, ale já jsem se tam zasekl. Nedalo se vystřídat, pořád se to na nás valilo a člověk to musel odbránit,“ řekl s hořkým úsměvem hlavní aktér. Jak sám vzápětí přiznal, inkasovaná branka po takové porci ubráněných minut pořádně zamrzí. „To je to nejhorší, plíce vždycky nějak rozdýcháte, ale když dostanete gól, tak to naštve.“

V průběhu zápasu se musel devětadvacetiletý obránce popasovat s důraznou a nepříjemnou hrou soupeře. „Podle mě to je oboustranně. Myslím si, že se zatím držíme lépe, než oni a bude klíčové, zachovat chladnou hlavu i v dalších zápasech.“ Do toho následujícího půjdou sparťané za stavu 1:1 na zápasy. „Kdyby nám to někdo před sérií řekl, tak bychom to brali.“

6
Jan Švrček měl ve druhém utkání šest bodů Radegast indexu.

Sparta navíc ukončila druhé utkání se ctí a podle Švrčka z toho může těžit i v domácích zápasech. „Určitě ano. Další zápas většinou začínáte tak, jak jste skončili ten předešlý. My ho skončili relativně dobře. Když takhle nastoupíme v Praze, bude to dobré.“ Nemůže však zaplněná O2 Arena způsobit chyby z důvodu přehnané motivace?

„Člověk někdy udělá věci, které nejsou úplně správné. My se ale musíme na náš výkon soustředit a hrát naší hru, abychom zápasy zvládli,“nabádá obránce, jenž ve druhém utkání odehrál šestnáct minut a 51 vteřin a byl čtvrtým nejvytěžovanějším bekem.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek