1. 5. 2021 Daniel Ryl, Martina Nová

Mikliš: Ve Spartě se chci prosadit natrvalo

Defenzivu Sparty natrvalo vyztuží obránce Ondřej Mikliš, který ve sparťanském dresu nakoukl do dospělého hokeje a v posledních letech se zoceloval zejména v Chance lize. "Vážím si toho, že jsem od Sparty dostal šanci. Chtěl bych si vybojovat stabilní místo v základní sestavě, hrozně se na tu výzvu těším," přiznává obránce po návratu z Kladna, kterému pomohl v postupu do extraligy.

Ve Spartě jsi už hrál na střídavé starty, ale vracíš se jako nová posila. Bude to velká změna?
Vážím si toho, že jsem od Sparty dostal šanci. Chtěl bych si vybojovat stabilní místo v základní sestavě, hrozně se na tu výzvu těším.

Nejprve si s Kladnem postoupil do extraligy, o dva dny později se natrvalo vracíš do Sparty. To je docela nabitý týden, že ano?
Určitě bych chtěl v první řadě na pár týdnů vypnout od hokeje a věnovat se rodině, protože během play off nebyl čas si něco plánovat, když se neustále hrálo. Jakmile dostanu informaci, kdy na Spartě začneme letní přípravu, budu se hlásit! (usmívá se)

Vnímáš jako výhodu, že se vracíš do známého prostředí?
Trošku ano, protože jsem tu v minulé sezoně hrál. Sparta má s Kladnem pozitivní vztahy, takže když mě na Kladně chtěli na celou sezonu, dohodly se výhodné podmínky s tím, že budu mít střídavé starty. Párkrát mi zavolal Jarda Hlinka, jestli bych klukům nepřijel pomoci, což jsem rád přijal.

Jak se těšíš na známé tváře v kabině?
Těším se hodně! Některé kluky znám z mládeže, kde jsem s nimi hrál, ale díky tomu, že jsem tady už odehrál pár zápasů, stačil jsem se seznámit i s ostatními hráči, se kterými jsem se nikdy nepotkal.

Jak vůbec probíhaly oslavy prvenství v Chance lize a postupu do extraligy?
Cítím únavu ze zápasu i z oslav. (směje se) Jsem rád, že se nám s Kladnem podařilo splnit cíl, oslavy proběhly hned po zápase. Oslavili jsme postup v kabině, ale už se chystám odpočívat a soustředit se na Spartu, kde bych se chtěl natrvalo prosadit.

Byla náročná série s Jihlavou těžší spíše fyzicky nebo psychicky?
Fyzicky i psychicky bylo finále dost náročné, ale pro mě to jsou velmi cenné zkušenosti. Byl jsem dost překvapený, že jsme prohráli první dva zápasy, ale nikdo neházel flintu do žita. Byla to těžká série, byli jsme na hraně, ale na štěstí dopadla dobře.

V sedmém finále sis užil alespoň 250 diváků na tribunách, povzbudilo vás to?
I když jich bylo jen 250, tak kladenští i jihlavští fanoušci dokázali vytvořit skvělou atmosféru. Věřím, že na podzim už bude moci chodit fanoušků více a požene nás alespoň částečně zaplněná O2 arena.

Bylo pro tebe angažmá na Kladně zlomové v cestě do extraligy?
Jsem se svým působením na Kladně moc spokojený. Jsem rád, že mi dali šanci hrát a ukázat se. I díky tomu jsem nyní ve Spartě.

Kromě extraligy a Chance ligy sis zahrál také EBEL ligu ve Znojmě. Co ti soutěž dala?
Znojmo je výborný klub s fajn lidmi. Ve většině klubů EBEL jsou základním stavebním kamenem Kanaďané s Američany, kteří za sebou mají bohaté zkušenosti ze zámoří nebo jiných evropských lig. Podle toho vypadá i styl hry. Nahazují se puky a napadá se, takže se hraje hodně do těla. To byla po fyzické stránce cenná zkušenost, ale jinak nejsou týmy tolik svázané taktikou. Hraje se bruslivý hokej, což platí i o extralize, ale v ní jsou hráči technicky vyspělejší.

PROFIL A STATISTIKY ONDŘEJE MIKLIŠE:

Ondřej Mikliš přišel do Prahy už jako čtrnáctiletý talent ze Šumperka, kde hokejově vyrůstal. Mladý zadák se okamžitě propracoval mezi defenzivní opory dorostu i juniorky, ze které pravidelně hostoval v prvoligových Litoměřicích. Velkého úspěchu dosáhl už v sezoně 2013/2014, ve které získal stříbro na světovém šampionátu do 18 let.

Nadějný obránce si o tři roky později připsal extraligovou premiéru v dresu Sparty, ale převážně nastupoval za Benátky. Z nich zamířil na dvě sezony do Prostějova, jeden ročník strávil v EBEL lize v dresu Znojma a v průběhu ročníku 2020/2021 pomohl Kladnu až do finále Chance ligy.

Během sezony však vypomohl ve dvanácti zápasech také Spartě, kam se v létě 2021 vrátil natrvalo, aby rozšířil defenzivní řady.

Statistiky

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek