25. 12. 2021 Daniel Ryl

Konečný z MS U20: Musíme si hlavně věřit!

Mistrovství světa do 20 let v Kanadě začíná! Spartu bude reprezentovat šikovný útočník Jakub Konečný, který si s celým týmem užil netradiční Štědrý den, po němž se chystá na ostrý start proti Kanadě (pondělí, 1:00 SEČ). "Čeká nás hrozně těžký zápas. Víme to, ale když budeme věřit naší taktice a dodržovat ji, můžeme uhrát dobrý výsledek," věří stabilní hráč sparťanské ofenzivy.

Jak se před ostrým startem na svých prvních dvacítkách cítíš?
Hrozně se těším! Stres zatím nepociťuju, ale bude to hrozně těžký zápas. Těším se, až mistrovství vypukne a začneme hrát. Už je to dlouhé, přišli jsme o dva přáteláky a jenom trénujeme.

Jak vůbec vypadá váš běžný den v přísné bublině?
Ráno máme snídani, jdeme na test a jedeme autobusem přímo na zimák. Jedeme asi minutu, pěšky to je dvě stě metrů, ale kvůli bublině musíme autobusem. (usmívá se) Máme v aréně svoji kabinu a společnou rozcvičovnu pro všechny týmy. Hodinu a půl trénujeme, pak se vracíme na hotel, kde máme vlastní místnost na jídlo a v průběhu dne samozřejmě také na taktické mítinky.

Jak se vypořádáváte s nepříjemným tlakem, když se člověk může ráno probudit a mít pozitivní test na COVID?
Situace je těžká. Všechno se mění ze dne na den, ale všechny týmy mají podmínky stejné. Původně jsme měli mít test jen první den po příjezdu, druhý den na hotelu a pak až v průběhu turnaje, ale postupně se vše změnilo. Zrušil se první přátelák, testujeme se každý den a zrušili nám také zápas se Švýcarskem. Je to těžké, ale pro všechny stejné.

S čím půjdete do prvního utkání proti nadupané Kanadě?
Čeká nás hrozně těžký zápas. Víme to, ale když budeme věřit naší taktice a dodržovat ji, můžeme odehrát dobrý zápas. Musíme si hlavně věřit! Věřím, že když budeme plnit a dělat, co máme a budeme v útočném pásmu sebevědomí, můžeme uhrát dobrý výsledek.

Papírově důležitější zápas vás čeká hned druhý den proti Německu a v závěru skupiny proti Rakousku. Jde tedy hlavně o to, abyste se dobře naladili na Němce?
Proti Kanadě odehrajeme první zápas, zatímco ostatní týmy za sebou mají alespoň jeden přátelák a něco si na rozdíl od nás odehrály. Věřím, že se dostaneme do tempa, vyzkoušíme si zdejší arénu a připravíme se nejen na Němce, ale i na celý turnaj.

ZÁPASY ČESKA VE SKUPINĚ MS U20:

27. prosince: Česko - Kanada (1:00)
28. prosince: Německo - Česko (1:00)
29. prosince: Finsko - Česko (20:00)
30. prosince: Česko - Rakousko (22:30)

Může být vaší výhodou, že Kanaďany nepožene zaplněná aréna?
Určitě trošku ano, zaslechl jsem, že momentálně může být padesát procent kapacity. Je cítit, že v Kanadě berou dvacítky hodně prestižně, takže je fanoušci poženou kupředu i tak.

Jak jste si s týmem užili společný Štědrý den? Byl jsi na Vánoce bez rodiny poprvé?
Přímo na Štědrý den poprvé. Mrzí mě, že jsem nemohl být s rodinou, ale Vánoce jsme si s výbornou partou kluků užili jinak. Byly to jiné Vánoce, ale hodně užité.

Komunikuješ s rodinou a přítelkyní hodně?
Snažím se s nimi být v kontaktu. Když se vzbudím, snažím se jim napsat, nebo jim zavolám. Přítelkyně mě podporuje nejvíc. Když přijde v Česku na zápas, nosí mi štěstí.

Co ve volném čase frčí na dvacítkách? PlayStation, Xbox?
Překvapivě nefrčí, hrajeme hodně karty. Přes den hrajeme, večer se pak koukneme na film.

Už jsi pochytil nějaké karetní triky ve sparťanském autobuse při cestách na zápasy?
Když jsem přišel do Sparty, už se klasické karty nehrály, ale s klukama hráváme BANG! Je to spíše strategická hra, ale myslím si, že v tom nejsem špatnej. Jsem v plusu. (směje se)

Do Kanady jsi odjel jako stabilní člen A-týmu, který prožívá zřejmě přelomovou sezonu. Jak se zatím cítíš?
Cítím se fakt dobře už od začátku sezony. V Litoměřicích jsem dostával hodně prostoru a zkušeností. Ve Spartě jsem trénoval, ale později se situace otočila. Šance ve Spartě si hrozně vážím! Budu pracovat, abych si místo udržel a jenom se zlepšoval.

Našemu týmu se aktuálně nedaří podle představ, takže změna prostředí s reprezentací přijde vhod, souhlasíš?
To je těžká otázka. Bude se hrát jiný hokej, než se hraje v extralize, takže to určitý impulz bude. Věřím, že mi zápasy dají něco nového, co bych si mohl vzít sebou na Spartu.

Kdo je pro tebe ve Spartě největším mentorem?
V týmu je tolik zkušených hráčů, že nejde říct jednoho. Od zkušených kluků dostávám informace do útoku i do obrany, hodně mi radí. Kdybych měl říct jednoho, nepůjde to. Všichni kluci jsou výborní charakterem, mně i dalším mladším klukům hodně pomáhají.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek