10. 7. 2020 Petr Pavlík

Konečný & Slavíček: Starší hráči nám pomohli

Ve Spartě patří k talentům, v uplynulé sezoně byli nejproduktivnějšími hráči juniorského výběru. I proto útočníci JOSEF SLAVÍČEK A JAKUB KONEČNÝ dostali šanci absolvovat letošní přípravu s A-týmem. „Naše parta kluků z mládeže je skvělá. Všichni si mezi sebou rozumíme, dokážeme si navzájem vyhovět,“ shodují se oba mladí sparťané.

Příprava s A-týmem? Zkušení hráči nám poradili

Letošní suchou přípravu jste strávili ve sparťanském A-týmu. Jaké máte pocity?
Josef Slavíček: Z mého pohledu byla příprava celkem náročná. Na druhou stranu bez ní by to nešlo, každý z nás ji musí absolvovat. Jsem moc vděčný, že mi trenéři dali možnost připravovat se s áčkem. Věřím, že jsem získal hodně cenných zkušeností, které se mi do budoucna budou hodit.
Jakub Konečný: Letní přípravu jsem s áčkem absolvoval už minulý rok, takže jsem věděl, co mě čeká. Akorát se změnil kondiční trenér. Martina Šetelíka znám už od začátku uplynulé sezony, jelikož vedl tréninky v posilovně pro juniory. Letos mi bylo předem jasné, že příprava bude kvalitní.

Vizitka Jakuba Konečného

  • Věk: 18 let
  • Post: útočník
  • Hůl: levá

Dostali jste od Martina Šetelíka nějaké individuální rady?
Jakub Konečný: Náš kondiční kouč s hráči hodně komunikoval a radil nám, v čem se ještě máme posunout dál. Mně osobně doporučil, jak přibývat na váze, jelikož s tím mám dlouhodobě trochu problémy.
Josef Slavíček: Ano. Martin mi poradil hned v několika věcech, za což mu moc děkuji. Vždy, když jsem dělal něco technicky špatně, přišel za mnou a ukázal, jak na to. Jeho přístup byl skvělý, snažil se být v klidu a poradit nám. Kdykoliv během tréninku jsem se ho mohl zeptat nebo za ním přijít.

Liší se příprava A-týmu oproti mládeži? Je v něčem specifická?
Josef Slavíček: Podle mě ano. Hlavní rozdíl je především v nasazení. Na tréninku všichni makali nadoraz, ať už se jednalo o jakákoliv cvičení, nebo hry, které jsme společně hráli. Na starších klucích bylo vidět, že k tréninkům přistupují trochu jinak. Mladí hráči poznali, že jsou mezi profesionály.
Jakub Konečný: V mládeži s juniory jsem letos absolvoval pouze fyzické testy na začátku letní přípravy, takže moc nemůžu posoudit, zda byly tréninky podobné nebo úplně jiné. Kluci v juniorce mi ale říkali, že příprava oproti nám v áčku se o moc nelišila.

Příprava byla dlouhá, všichni se těšíme na led.
Josef Slavíček o letošní přípravě

Část tréninků jste absolvovali v posilovně. Jak jste se cítili?
Jakub Konečný: Celkem dobře, ale musím říct, že mi spíš vyhovují nějaká herní cvičení nebo sprinty. Je potřeba si však uvědomit, že posilovna k hokeji patří, bez ní by to zkrátka nešlo, jelikož bychom nebyli na sezonu dobře připraveni.
Josef Slavíček: Abych řekl pravdu, tréninky v posilovně moc nemusím. Nejsem totiž moc silový hráč nebo ten, který by rád hodně posiloval a bavil se tím několik dní v kuse. Vím však, že posilovna hraje v letní přípravě velmi důležitou roli. Snažím se připravovat co nejlépe, a zároveň tak, jak by se mělo. Abych mohl být v budoucnu úspěšný, musím na sobě makat. Chci se posouvat dál.

Místo v áčku? Každým rokem se tu vytváří silný tým

Bylo těžké na startu suché přípravy umět přepnout na jiný režim?
Josef Slavíček: Trochu ano. Ze začátku jsem byl docela hodně unavený, ale pak už jsem si zvykl. Postupem času, jak tréninky přibývaly, jsem se cítil lépe. Z přípravy mám celkově skvělý pocit. Věřím, že jsem dobře potrénoval. Zima se tě stejně dříve nebo později zeptá, co si dělal v létě.
Jakub Konečný: U mě ani ne. Na tréninkové tempo jsem si zvykl poměrně rychle, trénoval jsem i během karantény. Všechno bylo v pohodě. I když byly tréninky vesměs náročné, žádný problém jsem neměl. Navíc jsem zjistil, že po absolvování fyzických testů na začátku a konci uplynulé sezony byl pokaždé vidět progres. Myslím si, že jsem přípravu zvládl celkem dobře, ale lepší hodnocení by ti určitě dali trenéři.

Jsem rád, že mohu trénovat s áčkem. Baví mě to.
Jakub Konečný o svojí šanci v A-týmu

Vizitka Josefa Slavíčka

  • Věk: 18 let
  • Post: útočník
  • Hůl: pravá

S A-týmem trénovali i další junioři. Jak spolu vycházíte?
Josef Slavíček: Myslím si, že skvěle. Probíráme spolu tréninky, řešíme spoustu věcí. V tréninku nás bylo docela hodně. Všichni si vzájemně pomáháme a podporujeme se. Dokážeme se vyhecovat k lepším výkonům, což nás všechny posouvá dopředu a dělá z nás lepší hráče. Samozřejmě máme mezi sebou i nějakou tu legraci, která k hokeji neodmyslitelně patří. Třeba Kuba Prchal je náš takový showman a Kuba Konečný svými vtípky nic nezkazí. (usměje se). Všichni jsou super kluci.
Jakub Konečný: Díky. (smích). Parta byla v letní přípravě celkově výborná, starší kluci nás vzali mezi sebe úplně bez problémů a snažili se nám hodně poradit. Kromě toho si s našima klukama z mládeže navzájem dobře rozumíme, všichni jsme dobří parťáci, dokážeme si vyhovět. Máme i svůj smysl pro humor, takže se smějeme poměrně často. Ostatní kluci si ze mě nejčastěji dělají legraci kvůli tomu, že jsem v minulosti hrál za Brno, takže pár vtípků občas slýchám. (smích)

Těšíte se, až se natrvalo přesunete na led?
Josef Slavíček: Těším se strašně moc. Hokej mě hrozně baví, mám pro něj slabost. Led mi opravdu moc chybí. Nemůžu se dočkat, až společně vyjedeme zpátky na led.
Jakub Konečný: I já se těším hodně. Myslím si, že nejsem jediný, protože pauza byla dlouhá. Led nám určitě prospěje.

Velký přísun bodů? Hráč nikdy není spokojený na sto procent

Věříte, že máte velkou šanci se probojovat do A-týmu Sparty?
Josef Slavíček: Každým rokem se tu vytváří silný tým, který má ve svém jádru hned několik kvalitních útočníků. Nebude to jednoduché. Já si cením hlavně toho, že můžu s áčkem zatím alespoň trénovat. Budu se chtít poprat o svoje místo a zároveň se od starších, zkušenějších hráčů něco přiučit.
Jakub Konečný: Nevím, jestli velkou, ale udělám všechno pro to, abych trenérům ukázal, že na to mám a místo si vybojoval svými dobrými výkony. Pozici v týmu si musím zasloužit, proto budu stále makat na sto procent.

16
Tolik zápasů odehrál sparťanský útočník Josef Slavíček za mládežnické výběry české reprezentace.

Uplynulá sezona se vám vcelku bodově vydařila. Byli jste se sebou spokojeni?
Jakub Konečný: Myslím si, že vždycky to může být o něco lepší. Začátek sezony se mi úplně tolik nepovedl, ale postupem času jsem se zlepšoval. Myslím si ale, že stejně jsem nepředváděl to, co bych si představoval. Věřím, že v příští sezoně nastavím laťku zase o něco výše, jelikož se chci znovu někam posunout.
Josef Slavíček: Člověk se nikdy nemůže spokojit s tím, jak hrál. Takový typ hráče jsem přesně já. Nikdy si sám nedokážu říct, že všechno bylo z mojí strany bezchybné. Málokdy jsem spokojený na sto procent. Celou minulou sezonu jsem si moc užil, týmově se nám docela dařilo. Škoda, že jsme v nadstavbě nepostoupili do vyřazovací části. Kvůli koronaviru nás situace nemusí tolik mrzet, jelikož jsme o nic nepřišli, ale stejně to beru jako zklamání.

Prostor, který jsem od trenérů dostal, byl super. Moc jsem si ho vážil. Byla to zásluha za dobře odvedenou práci.
Jakub Konečný o uplynulé sezoně

Pepo, ve své sbírce máš řadu medailových úspěchů se sparťanskou mládeží. Jak vzpomínáš na tyto okamžiky?
Všichni máme velké zážitky a vzpomínky. Byly to prostě krásné momenty, na které budeme dlouho vzpomínat. Podařilo se nám získat několik úspěchů, které byly opravdu velkolepé. Na ostatní spoluhráče z týmů, ve kterých jsme se postupně sešli, vzpomínám jedině v dobrém.

Role lídra je svazující, chceme si užívat zápasy

Kubo, v uplynulé sezoně jsi naskočil do rovných čtyřiceti duelů. Jsi připraven v novém ročníku pojmout ještě větší zápasovou zátěž?
Vzhledem k tomu, že jsem v minulé sezoně odehrál všechny zápasy české reprezentace do osmnácti let, větší zápasové porci se určitě nebráním, právě naopak. Je pro mě určitě lepší, když můžu hrát co nejvíc zápasů a naučit se další nové věci. Mám rád, když můžu být v tempu.

3
Útočník Jakub Konečný si během své dosavadní kariéry připsal také tři starty ve druhé lize.

Na ledě jste od trenérů dostávali hodně prostoru...
Jakub Konečný: Ano. Prostoru na ledě, který jsem od trenérů dostal, jsem si hrozně vážil. Byla to pro mě zásluha za dobře odvedenou práci. Jsem rád, že jsem mohl týmu na ledě co nejvíce pomoct, i když to někdy zrovna nebylo ono. Na druhou stranu nerad prohrávám, chci, aby se týmu dařilo co nejlépe, proto je můj hlad po vítězství obrovský.
Josef Slavíček: Těší mě, když do mě trenéři vloží svou důvěru a dají mi hodně prostoru se ukázat. Být součástí hry je super. Jsem moc rád, když můžu naplno vnímat atmosféru celého zápasu a prožívat ho o něco více. S tím souvisí můj velký hlad po výhrách, rád střílím hodně gólů.

Nová sezona? Popravdě ještě nevím, kde začnu. Bude záležet na výkonech a trenérech. Uvidíme, jak situace dopadne.
Josef Slavíček o příštím ročníku

V týmu se každoročně řadíte mezi produktivní borce. Zvykli jste si na roli lídra?
Jakub Konečný: Do této role jsem byl pasován už ve Žďáru nad Sázavou, kde jsem působil před svým příchodem do Sparty. Myslím si, že tato role mi vyhovuje, snažím se ji zvládat a tlak si na sebe moc nepřipouštět. Je příjemné cítit od trenéra velkou důvěru, a ještě navíc v takovém velkoklubu, jako je Sparta.
Josef Slavíček: Tato role je někdy svazující, proto se ji snažím moc nepřipouštět a soustředit se pouze na sebe a svůj výkon, který v zápase odevzdám. V minulé sezoně to pro mě bylo opět něco nového, věřím, že jsem se s tím popasoval dobře, a že jsem pomáhal týmu. Vždy se snažím na ledě předvádět to nejlepší a zároveň si užívat zápasy, ať už hrajeme s kýmkoliv.

Ceníme si, že klub nezapomíná na svou mládež

Naznačili vám trenéři, kde na podzim odstartujete novou sezonu?
Josef Slavíček: Popravdě ještě vůbec nevím, uvidíme, jak všechno dopadne. Budu makat co nejvíc. Rád bych si třeba vyzkoušel dospělý hokej v první lize, za šanci bych byl určitě vděčný. Bude záležet na trenérech, a především na mých výkonech, které budu předvádět. Snad se mi bude dařit.
Jakub Konečný: Taky ještě nevím. I v mém případě budou rozhodovat výkony a samozřejmě také trenéři s vedením. Stejně jako Pepa bych uvítal možnost zahrát si v první lize, bylo by to něco nového. Za šanci bych byl strašně moc rád. Určitě by mě taková zkušenost posunula zase o krůček dopředu. Mým cílem v této sezoně je však natrvalo se usadit v A-týmu Sparty, i když vím, že to bude velmi těžké. Nečeká mě nic lehkého, budu muset ještě hodně makat.

10
Tolik bodů si připsal Jakub Konečný v minulé sezoně za českou reprezentaci do osmnácti let.

Oceňujete, že Sparta začleňuje své mládežníky do A-týmu?
Josef Slavíček: Ano, cením si toho moc. Pro nás mladší kluky je to signál, že v případě dobrých výkonů máme velkou šanci se uchytit mezi dospělými a trvaleji se usadit v týmu.
Jakub Konečný: Taky si toho moc vážím. Doplním Pepu: Pro hráče je to velká motivace, když tahle možnost existuje. Nás mladé kluky to nutí na sobě makat stále víc a víc.

Chcete si někdy v budoucnu vyzkoušet hokej v zámoří?
Josef Slavíček: Bylo by to hezké, ale zatím nic takového v plánu momentálně nemám. V létě jsem žádnou nabídku, která by mě oslovila, nedostal. I proto se nyní těším na další sezonu ve Spartě. Budu se snažit podávat co nejlepší výkony a bavit se nadále hokejem, jako doposud. Uvidíme, jak se situace vyvine. Samozřejmě hokej v zámoří nebo někde jinde v zahraničí by mě lákal, ale teď se soustředím pouze na Spartu.
Jakub Konečný: Mám to podobně jako Pepa. Hokej v zahraničí by byl určitě zajímavý, ale v současné době se soustředím pouze na své výkony, abych odváděl dobrou práci pro tým. Momentální prioritou je pro mě setrvání ve Spartě, ve které se chci pokusit nakouknout do áčka. Udělám pro to maximum.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek