2. 8. 2017 Martina Nová

Jiří Černoch: Chtělo to hrát jednodušeji

Sparta odehrála svůj druhý přípravný zápas na sezonu 2017/2018 na domácím ledě, po výhře v Liberci nevyzrála na Jižní Koreu. V obou duelech hrál útočník JIŘÍ ČERNOCH, střelec rozhodující branky proti Bílým Tygrům. Proti asijskému sokovi naskočil v druhé lajně s Jaroslavem Hlinkou a Američanem Saponarim, s nimiž dokázal potrápit hostujícího brankáře. „S Hlínou a Vinnym trénujeme už čtrnáct dní a sedá si to. S Jardou Hlinkou je paráda hrát, ví, kam vám má přihrát. Potom je to o tom přeladit se na správnou frekvenci a vědět, kam to dostanete,“ pochvaluje si.

Jirko, po výhře v Liberci přišel nezdar s Koreou 1:2 v prodloužení, jak byste na začátek zhodnotil utkání?
Byl to kvalitní zápas, Korea postoupila do elitní skupiny, takže to nebyli žádní nazdárci. Hráli skvělý hokej, utkání mělo náboj a tempo. Dobrý zápas, bohužel prodloužení už je loterie.

V první a druhé třetině jste byli tím silnějším týmem, jenže ve třetí třetině se Jihokorejci herně zvedli. Jak moc jste pociťovali zvyšující se tlak?
Určitě ano. První dvě třetiny jsme je přestříleli, je škoda, že jsme nepřidali další gól, protože šancí jsme měli opravdu mnoho. Hodně je podržel gólman, který chytal výborně. Poté nás Korea ve třetí třetině začala více tlačit. Asi měli více sil ke konci, pořád jde o přípravu a jsme v tréninkovém cyklu, takže je stále co zlepšovat.

Během dne panovaly venku vysoké teploty, v hale nebylo nijak chladno, jak se vám v takovém počasí hrálo? Mohlo to mít vliv i na vaše síly v závěru duelu?
Nebylo to nic příjemného, bylo docela dost vedro a kolem desáté minuty už led tál… Řekněme, že byl horší, takže už chtělo hrát jednodušeji.

Osobně jste měl v utkání řadu šancí, byl hlavní překážkou brankář Dalton?
Z poloviny asi ano, z druhé části také to, že jsem neustále vymýšlel blbosti namísto střely. Bylo by lepší vzít to víckrát na sebe a zkusit dát nějaký gól.

Věděl jste před zápasem, do čeho jdete? Co od Koreje čekat?
Šel jsem spíše do neznáma, vůbec jsem je neviděl na ledě a nevěděl jsem, co od nich můžu čekat. Trenéři nám říkali, že mají v týmu několik hráčů z Kanady a USA. Věděl jsem, že půjde o kvalitní zápas, a potvrdilo se. Hráli dobře a podle mě postoupili zaslouženě do nejvyšší divize.

Proti národnímu týmu Jižní Koreje se nehraje každý den, jde o poněkud exotického soupeře. Vnímal jste to tak?
Určitě je to pro nás exotika, poprvé jsem hrál proti Koreji a nevím, kolikrát si proti ní ještě zahraju. Byl to nezvyk, ale nemyslím si, že by to byli horší hokejisté, hokej se vyrovnává a jsou na tom dobře.

V Liberci jste ztráceli, ale zápas jste nakonec získali v prodloužení, tentokrát jste zažili opačný scénář. Jak byste tyto duely srovnal?
Byly to podobné zápasy. Liberec je top tým české extraligy, Korea postoupila do nejvyšší divize, takže oboje jsou velmi kvalitní soupeři a šlo o velmi podobná utkání.

V následujících dvou dnech vás čekají v rámci Mountfield Cupu další dva zápasy, ve čtvrtek proti Hradci Králové, v pátek proti Pardubicím. Jak bude fyzicky náročné zvládnout takovou porci utkání?
Bude to náročné, ale je to příprava a musíme udělat nějaký objem. Pořád je lepší hrát zápasy než bruslit při tréninku, takže pro nás je to jedině dobře.

Už jste probírali taktiku na východočeské soupeře?
Zatím to není na prvním místě. Máme tam nějaké věci, ale trenéři vědí, že chvíli trvá, než se do toho dostaneme, abychom mohli hrát pořádné systémy.

Co očekáváte od zápasů v Hradci Králové a od tamní divácké kulisy?
Upřímně moc nevím, ale v Hradci lidé hokejem žijí, takže si myslím, že diváků bude dost. Soupeři jsou skvělí, Hradec hodně posílil, na tento duel se hodně těším a věříme, že toho urveme co nejvíce.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek