27. 1. 2021 Marek Táborský

Jaroslav Hlinka o ambicích, posilách a návratu

Blíží se poslední čtvrtina sezony a očekávané boje play-off. Sparta už několik kol okupuje první místo v tabulce. “S výkony týmu jsme spokojení, pokud v nich budeme pokračovat, chceme se poprat o Prezidentský pohár,” říká sportovní manažer Jaroslav Hlinka.

Jak hodnotíte aktuální výkony týmu před závěrem sezony?
Jednoznačně pozitivně. Jsem rád, že plníme cíle, které jsme si před sezonou dali. I v závěrečné čtvrtině hrajeme o přední místa v tabulce. Pokud budeme takto vysoko i pět kol před koncem, budeme se chtít porvat o Prezidentský pohár, který jsme naposledy získali v roce 2014.

Je nějaký aspekt, ve kterém bychom se ještě měli zlepšit?
Stále je co zlepšovat. Rozhodně nepodléháme nějakému uspokojení. Jsem hlavně rád, že jsme se poučili z chyb, které jsme v sezoně dělali. Mám na mysli zápasy, kdy jsme vedli o tři góly a neuhlídali si závěr zápasu. Tým si teď v závěrečných fázích utkání dokáže výsledek pohlídat, hrajeme lépe v defenzivě, za což může i návrat zraněných obránců.


Přivedeme do konce přestupního období ještě nějakou posilu?
Nic nevylučujeme, je to možné.

Velkým mediálním tématem poslední doby byl případ Ondřeje Němce. Bylo to opravdu tak žhavé, jak se v médiích prezentovalo?
Nebylo. Před koncem přestupního období samozřejmě sledujeme trh s volnými hráči, na kterém se Ondra Němec na určitou dobu objevil. Než došlo k jakémukoliv konkrétnímu jednání, začalo se, pro mě až nepochopitelně, hovořit v médiích o jeho angažmá ve Spartě jako o hotové věci. Až poté jsme prověřovali jeho zájem hrát za Spartu, ale do hry se vložil majitel Brna Libor Zábranský. Poté byl Ondra opět uvolněn a nyní je opět mezi potencionálními posilami.

Některým hráčům letos končí smlouvy. S kým se aktuálně snažíte prodloužit kontrakt?
Nabídku od nás dostalo více hráčů, jednání ale stále probíhají, proto není možné se k nim aktuálně vyjadřovat. Věřím, že po uzavření přestupního termínu zveřejníme jména hráčů, kteří s námi prodloužili kontrakt.

V médiích se přesto objevila spekulace o možném odchodu Lukáše Pecha. Jaká je realita?
S Petrem Tonem bychom si moc přáli, aby Lukáš dál pokračoval v našem týmu. Obdržel od nás velice zajímavou a motivační nabídku na příští sezonu. Končí mu smlouva a vše záleží jen na něm.

Do Sparty v nedávné době přišel gólman Alexander Salák, zatím ale odchytal pouze jediné utkání. Proč?
Saša se potřeboval dostat do zápasového tempa, odchytal solidní zápas v Brně. Poté ale onemocněl lehčí virózou a nyní už je opět v plném tréninku. Šanci před startem play-off jistě dostane. Jsme rádi, že si skvěle sedl s brankářským týmem a dobře zapadl do party v kabině.

Brzy se do týmu vrací Miroslav Forman. Sledovali jste pozorně jeho výkony v Motoru?
Ano. Míra se dle očekávání stal jedním z hlavních tahounů týmu, byl vidět i ve dvou vzájemných zápasech se Spartou. Po zdravotních problémech, které měl v létě, dostal velkou porci času na ledě, pořádně se rozehrál před nejdůležitější částí sezony. Prvního února se hlásí zpátky do týmu.

Splnilo jeho hostování svůj účel?
Ve Spartě byl na hraně sestavy, potřebovali jsme, aby měl větší ice-time. Šlo o domluvu obou stran, věříme, mu hostování prospělo a vrátí se ještě silnější a ve formě.


V sezoně jsme se potýkali se zraněnými obránci, i nyní je na marodce stále Tomáš Pavelka a Honza Piskáček. Kdy by mohli naskočit zpět na led?
Tomáš Pavelka se už vrací zpět na led, začíná trénovat s A-týmem. Nechceme nic uspěchat, ale věříme, že v únoru znovu naskočí. Honza Piskáček je velký smolař a obrovský bojovník. Hrál čtyři týdny s nastřeleným kotníkem, lékaři mu poté objevili trombózu, nyní užívá léky. Návrat na led aktuálně neřešíme. Hlavní je, aby byl v pořádku

Které hráče může Sparta využít v play-off díky domluveným střídavým startům?
Můžeme využít všechny naše hráče ze Sokolova. V Porubě máme Dušana Žovince, v Prostějově Lukáše Žálčíka a Tomáše Janduse. Ve Slavii máme práva na Petra Kafku a Tomáše Pšeničku, v Kladně na Ondru Mikliše a Adama Brízgalu a v Litoměřicích Martina Procházku.

Jak bude těžké play-off bez fanoušků?
Vůbec to našim hráčům nezávidím. Fanoušci nám všem moc chybí, stále věříme, že se třeba na play-off alespoň část arény zaplní. Půjde rozhodně o nejtěžší play-off, které hokejisté zažijí. Jsme moc rádi, že nás fanoušci neustále podporují na dálku a moc jim za to děkujeme. Teď je budeme potřebovat ze všeho nejvíc. Věřím, že nám odpustí různá zaškobrtnutí a budou s námi nadále na jedné lodi!

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek