15. 3. 2019 Robin Mana

Hlinka: Snažil jsem se pomoci, jak jsem mohl

Jaroslav Hlinka naskočil do rozjeté sezony a pomohl Spartě k postupu do předkola play off. V něm už však jeho tým tahal za kratší konec a i přesto, že dokázal snížit stav série, v pátečním utkání na domácím ledě znovu padl a sezona tak pro něj končí. Svůj comeback a celou sérii s Vítkovicemi hodnotil nejzkušenější hráč Sparty, Jaroslav Hlinka.

Nejprve zhodnoťme celou sérii. Jaká byla?
Myslím, že jsme odehráli dobré zápasy ve Vítkovicích. Hlavně ten druhý zápas, ten jsme měli zvládnout výsledkově mnohem lépe. Byli jsme podle mého názoru o trochu lepším týmem, ale nezvládli jsme to. Nedávali jsme góly v celé sérii. Jeden gól, na to se prostě nevyhrává. A my jsme ve všech zápasech kromě třetího víc nedali.

Čím si vysvětlujete tu nízkou produktivitu? Zejména v pátek, kdy jste soupeře výrazně přestříleli, skóre je přesto naprosto opačné…
Nízká produktivita byl celý kámen úrazu. Vítkovice samozřejmě mají výborného brankáře, to se ví. Patrik Bartošak je jeden z nejlepších brankářů v lize. Můj názor je, že jsme se málo tlačili do šancí. I když jsme je měli, byli jsme málo důrazní.

Na konci první třetiny ale bylo několik situací, ve kterých už vypadalo, že gól musí přijít, pak ve druhé třetině přesilová hra a šance byly i při dlouhé hře v šesti proti čtyřem. 
Měli jsme zjednodušit hru, šancí jsme měli dost. Pořád vracíme k tomu, že prostě nedáváme góly.

Jaký byl pro vás návrat do sparťanského dresu? Oblékl jste jej ve složité situaci, kdy nebylo jisté play off. Ale nakonec se podařilo do něj probojovat.
Nebylo to pro mě jednoduché. Snažil jsem se klukům pomoct, tak jak zněla naše domluva. Dělal jsem, co jsem mohl, ale rozhodně nechci hodnotit svůj výkon nebo svůj přínos pro tým. Od toho jsou tady jiní.

Jak se vám spolupracovalo s Lukášem Rouskem, který odehrál vynikající předkolo?
Rousíno je určitě budoucnost Sparty a nejen jí, ale i celého českého hokeje. Hrál výborně, má před sebou skvělou kariéru. Jen škoda pro něj, že play off netrvalo trošku déle.

Po roce jste se vrátil do extraligy.  Cítil jste vůbec zápasový deficit? Působil jste, že jste se připravil výborně.
Určitě jsem to cítil. Není jednoduché se do extraligy vrátit po roce netrénování na ledě a bez zápasů. Navíc v tomhle věku. Snažil jsem se pomoci, ale dopadlo to tak, že jsme skončili, konec, tečka.

Možná máte na rozdíl od spoluhráčů větší odstup. Co nám letos chybělo? 
Do toho bych se nerad pouštěl, nepřísluší mi celkovou hru hodnotit. Jsem rád, že jsem si s klukama mohl zahrát, nehráli jsme špatný hokej a myslím si, že jsme doplatili na špatnou koncovku. Ta nás trápila teď a kluky už v základní části.

Hala na konci vyvolávala vaše jméno. Přemýšlíte nad příští sezonou?
Já nejsem zastáncem silných výroků, ale každý asi ví, jak to bude dál pokračovat. Letos už jsem nehrál celou sezonu, takže těžko budu nastupovat v té další. Nemám ale rád takovéto vyřvávání konce kariéry do světa.

Podle úsměvu to ale vypadá, že by vás to lákalo…
Ne, ne. Já jsem si to užil, jsem rád za tu šanci, kterou jsem tady dostal. Jsem rád, že jsem si mohl zahrát ještě pár dobrých zápasů. Škoda, že jsme nehráli líp.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila