4. 8. 2016 Petr Pavlík

Filip Novotný: Chceme na Spartu vrátit titul!

Pro brankáře FILIPA NOVOTNÉHO byla předešlá sezona trochu specifickou, když se po nevydařeném angažmá v Novokuzněcku vrátil zpět do pražské Sparty, v jejímž dresu nakonec odchytal dva vydařené duely. Do hry už se pak sice nedostal, ale v příštím ročníku opět vytvoří brankářskou dvojici s Tomášem Pöpperlem. Pětadvacetiletý strážce svatyně dostal přednost hned v prvním přátelském utkání se Slovanem Bratislava a svým dílem přispěl k cenné výhře 4:2.

Filipe, příprava na ledě se přehoupla do svého druhého týdne. Vraťme se k začátku, jak jste prožíval přechod ze sucha na ledovou plochu?
Každý začátek je těžký, pauza byla dlouhá. Na suchu se dělají jiné věci, než na ledě, takže to bylo určitě těžší. Na druhou stranu jsem se těšil na led, protože letní příprava není úplně až tak oblíbená. Musel jsem si zvyknout na novou výstroj, samozřejmě na led a další věci. Nějak si to bude pomalinku sedat a myslím, že to bude dobrý.

Vizitka Filipa Novotného

  • Narozen: 6. května 1991
  • Bývalé kluby: Jihlava, Třebíč, Beroun, Litoměřice, Novokuzněck, Benátky nad Jizerou
  • Úspěchy: bronz se Spartou (2013/2014)
  • Zápasy v extralize: 66
  • Zásahů: 1528
  • Výhry: 39
  • Prohry: 27
  • Trestné minuty: 6
  • Úspěšnost zákroků: 91,28%

V nadcházející sezoně se poperete s Tomášem Pöpperlem o post gólmanské jedničky. Panuje mezi vámi zdravá rivalita? Hecujete se navzájem?
Já nevím, jestli to je úplně nějaká rivalita. Prostě ten, kdo bude stát v bráně, bude chtít vyhrát. Kdo je jednička, kdo není, já to nějak neřeším. Když mě tam trenér dá, tak budu chtít vyhrát, být úspěšný a udělat něco pro tým.

Můžete si z pohledu muže s maskou tipnout, kdo má z týmu nejtvrdší střelu?
Asi Michal Čajkovský. Ten má hodně dobrou střelu. Jinak si myslím, že každý má svůj styl. Kolikrát je horší tahák než tvrdá střela. (usmívá se)

Do přípravy se navíc zapojil také Michal Neuvirth z Philadelphie Flyers. Pochytáváte od něj různé fígle, radí vám, jak na střelce?
Jsem hrozně rád, že tady trénuje, protože se na něj můžu podívat, co dělá dobře. On je vlastně o ten level výš. Na tréninku je prostě suprový a koukám, že i jeho přístup k tréninku. My si z toho hodně věcí můžeme odnést. Jsem za to rád, že tady trénuje. Vždycky, když něco chci poradit, tak mi poradí. Je to super a fajn kluk.

Trenérem brankářů je Petr Přikryl. Sedí vám jeho styl?
Určitě. Petr před dvěma roky skončil hráčskou kariéru, s námi začíná druhý rok a má hodně dobrý přístup. Chce nám vždycky pomoci a ta spolupráce je výborná. Myslím si, že se všema pracuje dobře. Jak má výbornou suchou přípravu, tak i na ledě má svoje věci, které jsou hodně dobré. Myslím, že nám dost pomáhá.

Pocházíte z Jihlavy, kde chytal také váš táta Marek. Předává vám cenné brankářské zkušenosti i on?
Chytával, to je pravda. Občas mi něco řekne, nebo si o něčem popovídáme, jak by to mělo být. Spíš mě někdy podporuje po psychické stránce, ale ne už tolik. Od toho tady mám trenéra Petra Přikryla, který mi pomáhá. On je můj trenér, takže to už není takové, jaké to bývalo kdysi.

Od příští sezony budete oblékat dres s číslem 35. Hrajete s touto číslicí už odmalička?
To ne. Já jsem vždycky chtěl číslo po tátovi, který měl jedničku. Když jsem přišel do Sparty, tak tady vlastně byla vyvěšená pod stropem, protože ji nosil pan Holeček. Musel jsem přejít k jinému číslu. Postupem času jsem si vzal 35. Nějakou sezonu už s ní hraju, takže je to v pohodě.

98,31%
Brankář Filip Novotný zaznamenal ve svých dvou odehraných zápasech uplynulé sezony skvostnou úspěšnost zákroků 98,31%.

Uplynulá sezona nebyla z mnoha důvodů optimální. Po návratu z Ruska jste za Spartu odchytal dva zápasy, ale více jich nebylo. Chcete si v další sezoně spravit chuť?
Já jsem byl rok v Rusku, tam se to moc nepovedlo. Vrátil jsem se do Čech a musel jsem se z toho nějak vzpamatovat. Dostal jsem dvě šance, které si myslím, že nebyly úplně zas až tak špatné. Pak jsem byl připravený chytat, kdyby se někdo zranil a jezdil jsem chytat do Benátek. Letos jsme tady s Pepisem dva. Budu se snažit odchytat co nejvíce zápasů a kolik dostanu šancí, tolik dostanu. Budu chtít být vítězný.

Zahrál jste si i na juniorských mistrovstvích světa. Jak na tyto akce vzpomínáte?
Samozřejmě na ně vzpomínám v dobrém. Všechny reprezentační akce byly nějakým způsobem super. Jak mistrovství světa do osmnácti let, tak i dvacítky. Bohužel jsme neudělali žádný úspěch, přesto na to vzpomínám dobře. Myslím si, že je čest oblékat reprezentační dres.

Na Champions League musíme být maximálně připraveni!

Říká se, že zápasové tempo nelze nahradit ani největší porcí tréninků. Jak se k tomuto verdiktu stavíte vy?
Já se snažím hodně trénovat naplno i na tréninku. Pak to jen tak neotočíte. Když budete na tréninku trénovat volně, tak v tom zápase to prostě nepřijde. Samozřejmě, že zápasová praxe je důležitá.

Filip Novotný

Před startem ročníku vás čekají ostré zápasy v rámci CHL, ve kterých změříte síly s výběry Färjestadu a Krakova. Máte zkušenosti s polským hokejem?
S polským hokejem ještě nemám. V Polsku jsem ani nikdy nehrál, takže tam ty týmy neznám. Ale myslím si, že je nemůžeme podcenit, protože se hokej vyrovnává všude. Všude jsou dobří hráči. Musíme k tomu přistoupit hodně zodpovědně, hrát s pokorou, abychom vyhráli.

Předpokládám, že cíle Sparty v Champions Hockey League jsou nejvyšší, nemám pravdu?
Jasně! Sparta má vždy vysoké cíle, což je super. Každý by si měl dát cíl vyhrát, nejít se zápasu jen zúčastnit. Myslím si, že je to jedině dobře, že máme takové cíle. Chceme to dotáhnout co nejvýše.

Ve středu se odehrála úvodní přípravná konfrontace s bratislavským Slovanem. Těšil jste se do branky hodně?
Těšil. To trénování na suchu a na ledě není úplně ono, zápas to nevyrovná. Každý se těší, i když nevíte, co vás čeká. Připravili jsme se na to dostatečně dobře, abychom začali vítězně.

Zápas skončil pro Spartu výhrou 4:2 i díky vašemu výkonu. Jste na úvod přípravy s tímto výsledkem spokojen?
Jsem rád, že jsem dostal šanci hned při prvním zápase. Nebylo to nic jednoduchého, protože to byl první zápas a dlouho jsme nehráli. Každý si zvykal na herní nasazení a projev, takže to nebylo vůbec nic jednoduchého. Všichni jsme to ale zvládli a zaslouženě jsme vyhráli.

Každý zápas se Slavií je pikantní. Samozřejmě to budou prožívat fanoušci. Bude to příjemný zápas, jak pro lidi, tak i pro nás. Takové malé derby, které se v sezoně už nebude opakovat, takže si ho užijeme!
- Filip Novotný

Jak jste se cítil po fyzické stránce?
Dobře. Máme zřejmě natrénováno dobře. Nepříjemné bylo jedině horko, ale po fyzické stránce to bylo v pohodě. Cítili jsem se na ledě dobře. Užili jsme si to, přišli lidi, takže to bylo fajn.

Po samotném utkání si týmy zahrály hru 4 na 4 i 3 na 3. Byl pro vás tento nezvyklý přídavek zpestřením?
Takhle se domluvili trenéři a my jsme to respektovali. Vlastně jsme si zkusili to, co budeme nově hrát v sezoně. Uvidíme v dalších zápasech, jestli se to nějak prokáže. Včera se to moc neukázalo, protože nikdo předtím neviděl, jak se to u nás v Česku hraje. Bylo to opatrnější. Myslím si, že pro diváka bude tohle prodloužení hodně zajímavé. Bude to větší zpestření, když budeme hrát 3 na 3.

V sobotu se přesouváte do německého Ingolstadtu, který bude hrát svůj první přípravný zápas. Budete mít proti německému soupeři určitou výhodu?
Myslím si, že ne. Ta rozehranost chvíli trvá. Než začne Champions League, tak máme ještě pět nebo šest přáteláků. Prostě si myslím, že to žádná výhoda není. Půjdeme do toho naplno, abychom se rozehráli, pořádně uspěli a dotáhli to co nejdále.

Následuje prestižní turnaj v Le Sentier. Co od něj očekáváte?
Já jsem tam nikdy nebyl. Kluci minulý rok hráli taky nějaký podobný turnaj. Bude to sice přípravný turnaj, ale chceme uspět. Hlavně se budeme chtít dobře připravit na ligu. Hlavní je, abychom se dobře připravili a vyhrávali. Všichni do toho budeme muset jít naplno.

V neposlední řadě je na programu pikantní duel s pražským rivalem. Slavia v létě výrazně obměnila svůj hráčský kádr a chce pomýšlet vysoko. Čekáte další atraktivní duel?
(odmlčí se) Každý zápas se Slavií je pikantní, přestože je to jen příprava. Samozřejmě to budou prožívat fanoušci. Určitě na nás budou pokřikovat, ale my ten zápas budeme chtít vyhrát a ukázat, že vládneme Praze. (usmívá se) Bude to příjemný zápas, jak pro lidi, tak i pro nás. Takové malé derby, které se v sezoně už nebude opakovat, takže si to užijeme!

Na začátku nejvyšší tuzemské soutěže hrajete ze sedmi zápasů pouze jeden doma. Cítíte na mužstvo větší psychický tlak? Co podle vás bude hrát hlavní roli, aby se venkovní duely zvládly co nejlépe?
Já si myslím, že když tým chce být úspěšný v celé soutěži, tak musí vyhrávat venku i doma. Hlavně venku. Musíme se na to připravit. Máme na to přípravné zápasy. Určitě to bude trošku těžší, ale potom zase budeme hrát více zápasů doma my. Já v tom nevidím nějakou nevýhodu nebo výhodu. Musíme se tomu přizpůsobit.

Chtěl bych vyhrát se Spartou titul. To je můj první takový cíl. Chci, abychom byli šťastní včetně fanoušků, protože už se to tu dlouho nevyhrálo.
- Filip Novotný

Očekáváte, že se návštěvnost O2 areny v nadcházející sezoně vyšplhá ještě více nahoru?
Doufám. Předešlá sezona dopadla výborně, hráli jsme vysoko. Škoda, že jsme to nedotáhli dokonce. Myslím si, že by to lidi mohlo natáhnout a mohli bychom to ještě malinko zvýšit. Uvidíme. I pro nás bude překvapením, jestli budou chtít lidi chodit, nebo nebudou.

Jaký nejlepší moment své dosavadní kariéry se vám neustále vybavuje v paměti? A naopak ten nejhorší?
Já začnu tím nejhorším. Minulý rok se mi sezona moc nevydařila, přišlo navíc zranění. Rovněž nebyla dobrá volba jít do Novokuzněcku. To bych bral zatím asi jako největší zklamání. A nejlepší? Asi tady ve Spartě. Ještě v juniorce, když jsem zrovna chytal zápas, jsme tady udělali stříbro.

Máte nějaké svoje vytyčené osobní cíle do dalšího průběhu své hráčské kariéry? Čeho byste chtěl dosáhnout?
Chtěl bych vyhrát se Spartou titul. To je můj první takový bod. Nedívám se moc dlouhodobě dopředu. Chci jít krok za krokem. Smlouvu mám teď tady. Chci, abychom byli šťastní, protože už se to tu dlouho nevyhrálo. To je můj první krok, který mám letos. A pak uvidíme, co bude dál.

BRANKÁŘ FILIP NOVOTNÝ SI ZACHYTAL TAKÉ V OLYMPIJSKÉM PARKU NA LETNÉ

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek