2. 6. 2023 HC Sparta

Filip Chlapík se vrací do Sparty!

Velký sparťanský návrat je oficiálně potvrzený. Útočník Filip Chlapík, který z našeho klubu odcházel jako vicemistr a nejproduktivnější hráč extraligy, se vrací. Se svým klubem podepsal tříletý kontrakt. „Spartu miluju a myšlenky na návrat jsem měl vždycky,“ říká.

Třetí letní posilou po Ondřeji Najmanovi a Aaronu Irvingovi se stal Filip Chlapík. Útočník dobře známý všem sparťanským fanouškům podepsal kontrakt na tři sezony. "Po odchodu Davida Tomáška přináší Filip Chlapík potřebnou kvalitu a kreativitu. Patří mezi českou špičku a věříme, že ve Spartě bude pokračovat ve skvělých výkonech," uvedl člen představenstva Sparty Tomáš Divíšek. "Filip odešel teprve před rokem, ale už v uplynulé sezoně jsme byli v častém kontaktu. Víme, co od něj můžeme čekat. On sám má obrovskou touhu zažít ve Spartě úspěch," uvedl sportovní manažer Jaroslav Hlinka.

Chlapík: Do Sparty mě to táhlo víc a víc

Do Sparty se vracíš potřetí v krátké době. Jak se těšíš?
Moc. Sparta je evropský velkoklub s nejvyššími ambicemi. Těším se, že budu zase doma.

V nedávném rozhovoru jsi říkal, že máš ve Spartě nedodělanou práci. Láká tě návrat i z toho důvodu, že naposledy to nevyšlo o jeden krůček?
Jo. Konec ve finále byl hodně hořký. Titul na Spartu patří a je to jedna z věcí, kterých bych chtěl moc dosáhnout. Získat titul pro Spartu mě strašně láká.

Tvůj návrat byl ve hře už v závěru sezony, na čem to ztroskotalo?
Máme malé miminko a další je už na cestě. Řešili jsme rodinnou situaci, já měl ale smlouvu na dva roky a v Ambri se mnou byli spokojení. Bojovali jsme o playoff a jakékoliv uvolnění tak nepřipadalo v úvahu.

Proti Spartě sis zahrál na Spenglerově poháru. Měl jsi už tehdy v hlavě, že bys byl brzy opět na druhé straně?
Já Spartu miluju a takové myšlenky tam byly vždycky. Na jednu stranu bylo nepříjemné hrát proti Spartě, na druhou zase fajn, že jsem mohl opět vidět kluky. Navíc mi to připomnělo nějaké období zpátky a uvědomil jsem si, jak mi bylo ve Spartě fajn. Nějakou roli v návratu to určitě hrálo.

Už po sezoně v Ambri jsi trénoval na Spartě, potkával se s hráči, prožíval částečně playoff. Věděl jsi už tehdy, že se další fáze tvé kariéry bude odehrávat tady?
Úplně ne. Jednání se protahovalo. Ale jakmile jsem byl v kabině a viděl ostatní kluky, táhlo mě to zpátky víc a víc. Tehdy jsem ale ještě na sto procent nic nevěděl.

Velkou roli hrálo i blížící se narození druhého potomka, je to tak?
Narodí se přibližně za dva týdny. Moc se těším. Bude to trochu těžší, než se starat o jediné dítě, ale s odstupem času to určitě bude super. Doma budeme mít k dispozici babičky a děti vyrostou v prostředí, které dobře známe.

V kabině potkáš známého trenéra Miloslava Hořavu, jako útočníka tě bude mít na starost Pavel Gross. Už ses na něj ptal spoluhráčů?
Zatím jsem o něm slyšel jen samé dobré věci. Snad to bude dobře fungovat a budeme mít dobré výsledky. Pana Hořavu jsem zažil předtím, je to špičkový kouč.

PROFIL A STATISTIKY FILIPA CHLAPÍKA:

Mladší z bratrů Chlapíků začínal s hokejem ve Slavii, odkud se přes Letňany a Liberec dostal do dorostu Sparty. V holešovickém klubu se potkal se svým starším bratrem Adamem, kterého už brzy přerostl. Mladší z bratrů zamířil v roce 2014 do kanadské QMJHL, což bylo zlomové rozhodnutí jeho kariéry.

Výborná první sezona se 75 body v 64 zápasech mu na draftu NHL vynesla zájem Ottawy, která si českého mladíka vybrala ve druhém kole jako 48. hráče v pořadí. Mládežnický reprezentant strávil v juniorské soutěži další dvě sezony, než přišel další krok vzhůru. Filip Chlapík se přesunul na farmu, kde působil tři sezony.

Už v té premiérové si připsal celkem dvacet startů v NHL, které během tří let rozšířil na celkových 56 zápasů s bilancí pěti gólů a šesti asistencí. Poctivý pracant a šikovný centr pendloval mezi farmou a prvním týmem, odkud se na podzim 2020 přesunul do Česka.

Filip Chlapík si připsal extraligový debut a ve třech zápasech za Spartu vstřelil jeden gól. Vzápětí se vrátil do Ottawy, za kterou však odehrál jeden zápas a po rozvázání smlouvy se Senators se vrátil do Evropy. Kvůli uzavřenému přestupnímu termínu nezamířil do Sparty, nýbrž nastupoval za finské Pelikány z Lahti. V létě 2021 však podepsal novou smlouvu ve Spartě a stal se hvězdou extraligy.

Mladý útočník překonal se 70 body klubový rekord produktivity, stal se nejlepším hráčem soutěže a Spartě pomohl až do finále. Na olympiádu ani světový šampionát však neodjel, přesto se v létě vydal na angažmá do Švýcarska, kde patřil k oporám Ambri. Ve finále Spengler Cupu dokonce pomohl porazit Spartu, do které se po nepovedeném mistrovství světa ve Finsku a Lotyšsku vrátil coby čerstvý dvojnásobný otec.

Statistiky


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek