16. 4. 2017 Tereza Velikovská, Jakub Kudláč

Dvougólový Kern na MS: Máme na to USA porazit

Na mistrovství světa do 18 let na Slovensku řádí také dva sparťanští útočníci. JAN KERN dokázal skórovat v obou dosavadních zápasech českého výběru, trefil se proti Bělorusku i Švédsku. Na gól proti Tre Kronor, který ale neodvrátil těsnou porážku 2:3, mu přihrával jeho parťák z útoku a další sparťan Ostap Safin.

V úvodním utkání na šampionátu proti Bělorusku český tým dominoval a nakonec se v pátek radoval z vítězství 7:4. „V útoku jsme dali sem gólů, což je podle mě skvělé. V obraně jsme mohli být mnohem lepší, ale výhra se počítá. Do dalších zápasů ale každopádně musíme zapracovat na tom, abychom nedostávali tolik gólů,“ bylo Kernovi jasné.

Sám přispěl k útočnému snažení gólem na 6:1, který padl po přečíslení českého týmu. „Do poslední chvíle jsem hledal prostor pro nahrávku, nakonec jsem střílel a spadlo to tam,“ usmíval se.

Po sobotním utkání se Švédskem už ale důvodů k úsměvu tolik nebylo, Češi Tre Kronor podlehli těsně 2:3 a odešli ze zápasu bez bodu. „Mrzí to hodně, ale můžeme si za to sami. Úplně se nám nepovedl začátek zápasu, měli jsme hodně vyloučených a to nás stálo dost sil. Nemůžeme spoléhat jen na třetí třetinu. Šance na srovnání jsme měli, bohužel nám chybělo asi i štěstí,“ litoval Kern.

Po první nepovedené polovině zápasů se Češi sice zvedli a srovnali na 2:2, na třetí gól Švédska už ale odpověď nenašli. „V první půlce jsme zbytečně faulovali a nedokázali jsme se pořádně dostat do zápasu. Potom už jsme se vyloučení vyvarovali, začali jsme mít lepší pohyb a přišly naše šance. Tím jsme si vynutili fauly soupeře a naše přesilovky. Do dalších zápasů tohle musíme zlepšit a faulů se vyvarovat,“ plánuje český asistent kapitána.

Sám se gólově prosadil i ve druhém utkání, dával vyrovnávací branku na 2:2. A to po spolupráci se svým parťákem z útoku i z klubu Ostapem Safinem. „Známe se už hodně dlouho a hráli jsme spolu nespočet zápasů, takže jsme sehraní. Proto se nám daří si vytvářet šance. Bohužel jsme proměnili jen jednu, i když to tam mohlo spadnout i vícekrát,“ litoval Kern. 

„Ostap to hezky vybojoval, přeložil mi puk a já jsem to se štěstím dostal do brány, prošlo to gólmanovi pod rukou,“ popsal svou druhou branku na turnaji. Nyní chce se svými spoluhráči zapracovat na ještě lepší produktivitě. „Šance se musí proměňovat. My musíme doufat, že nás tahle prohra nepoloží, ale naopak nakopne a další zápas zvládneme,“ věří.

V neděli čeká český tým volný den, který budou věnovat hlavně regeneraci. „Odpočineme si, budeme regenerovat. Turnaj je dlouhý a dva zápasy ve dvou dnech je dost. A po pauze nás bude čekat ještě větší porce zápasů, takže každý odpočinek je potřebný,“ uvědomuje si Kern.

Znovu jdou čeští hráči do akce v pondělí, kdy je čeká celek Spojených států amerických. „Je to velmi kvalitní soupeř, odehráli jsme s nimi už dost zápasů. Máme určitě šanci je porazit, pokusíme se na ně co nejlépe připravit a uvidíme, jak to dopadne. Vždy se dá všechno zlepšovat, my si je rozebereme na videu a vlítneme na ně,“ hecuje.

FOTO: Karel Málek / Juniorský hokej

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila