24. 6. 2017 HC Sparta

Draft NHL: Safin vybrán Edmontonem ve 4. kole

Nakonec byl jediným sparťanem, jehož jméno o víkendu v Chicagu zaznělo. Útočník Ostap Safin byl vybrán ve 4. kole letošního draftu NHL a jako 115. v celkovém pořadí si jej vzali do své organizace Edmonton Oilers. „Být draftovaný je samozřejmě skvělý pocit, ale doufal jsem, že bych mohl přijít na řadu dřív,“ svěřil se Safin pár minut po ukončení závěrečného kola draftu.

V očekávání bylo více sparťanů. V předběžných odhadech se objevila ještě jména Jan Kern, Jakub Wojnar či Petr Kalina. Nakonec manažérská elita NHL vybrala na letošním draftu pouze Ostapa Safina. Stal se čtvrtým draftovaným českým hokejistou z celkového počtu devíti. Martin Nečas z brněnské Komety a zlínský útočník Filip Chytil byli vybráni již v noci na sobotu na prestižních místech prvního kola. Ve čtvrtém kole přišel na řadu nejprve českobudějovický gólman Petr Kváča a pak na celkově 115. místě právě sparťan Ostap Safin.

„Opravdu jsem tak trochu čekal, že bych mohl být vybrán dříve, ale nedá se nic dělat. Pořád ve mně pochopitelně převažuje super pocit, že jsem tady a můžu zažít na vlastní kůži atmosféru takové události světového hokeje. A hlavně že jsem draftován, je to skvělé,“ říká Safin. Podle svých slov pro něj bylo do poslední chvíle velkou neznámou, který klub si jej vybere. „Myslel jsem, že si mě vezme Washington, ale přiznám se, že to bylo jen pocit, jinak jsem vůbec neměl tušení,“ dodává šikovný útočník.

Zažil hodně hektické období. Na začátku měsíce nejprve absolvoval v Buffalu akci s názvem NHL Scouting Combine, tedy testování pro více než stovku nejvýše nasazených hráčů před draftem. Pak se přesunul zpět do Evropy, aby absolvoval soustředění s národním týmem do dvaceti let, a pár dní poté už zase sedal na letadlo. Tentokrát do Chicaga, kde proběhl letošní draft NHL. „Už akce v Buffalu byla velká událost a moc jsem si ji užil. Bylo to strašně fyzicky i psychicky náročné, ale jen tak kluby poznají, kdo se jim hodí do organizace. Jsem rád, že jsem mohl tohle všechno absolvovat, a i díky tomu jsem teď draftovaným hráčem,“ vypráví Safin.

Ve sparťanském A-týmu by měl být prostor ukázat své dovednosti a vybudovat si pevnější pozici mezi dospělými. Stejně tak se ale nabízí varianta přesunu do zámořské juniorky. Tuhle tužbu například přednesl jiný talentovaný sparťan Jan Kern, jenž při svém první startu v extralize hned vstřelil branku. „Zatím vůbec nevím, co bude. Všechno je hodně čerstvé,“ zopakoval Safin jen chvíli po svém výběru. „Musím všechno probrat s rodinou a agentem. A hlavně mě ještě čeká draft do kanadské juniorky, ten bude také důležitý.“ Akce, při níž si mužstva věhlasné Canadian Hockey League vybírají juniorské talenty z celého světa, se koná už 28. června.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek