1. 10. 2017 HC Sparta

David Honzík: Jako tým jsme ukázali charakter

Zase do akce. Poslední zápasy strávil na lavičce a sledoval parádní představení parťáka Samiho Aittokallia. Gólman DAVID HONZÍK se na olomouckém ledě postavil mezi tři sparťanské tyče po čtyřech zápasech a svému týmu pomohl k zisku dvou bodů. Sparta vyhrála na Hané 3:2 v prodloužení. „Dva body bereme, byl to těžký zápas,“ má jasno čtyřiadvacetiletý brankář.

Svou extraligovou premiéru ve sparťanském dresu prožil David Honzík na vítkovickém ledě, kde ve 3. kole Pražané prohráli po bídném výkonu vysoko 1:6. V neděli šel do hry podruhé. „Hodně jsem se na zápas těšil, protože premiéra v Ostravě mi dost zhořkla a chtěl jsem v Olomouci vyhrát, což se povedlo. Dva body jsou vzhledem k vývoji zápasu super a bereme je,“ říká Honzík.

26
Tolik střel letělo na sparťanského gólmana Davida Honzíka v průběhu nedělního utkání na olomouckém ledě. Za jeho zády skončily dva kotouče.

Sparťané v onom zmíněném vývoji zápasu dvě třetiny ztráceli. Jejich hra nebyla dobrá a domácím stačil průměrný výkon na dvougólové vedení. „První dvě třetiny vůbec neprobíhaly tak, jak jsme si představovali. Tam se není na co vymlouvat,“ má jasno rodák z Milevska. „Třetí třetinu jsme ale odehráli velmi dobře, podařilo se nám srovnat a nakonec i urvat druhý bod v prodloužení. Jako tým jsme ukázali charakter a odměnou je výhra.“

Bývá zvykem, že zápasy na olomouckém ledě příliš hokejové krásy nenabízejí. I v neděli předvedli domácí zejména účelnou hru. V úvodních čtyřiceti minutách měla Sparta minimum gólových příležitostí. Naopak soupeř se trefil dvakrát. „Bavili jsme se o tom s trenérem brankářů už před zápasem, že Olomouc se soustředí na obranu a hraje na brejky. To se potvrdilo v zápase, čekali na svou šanci a občas nás zavřeli, hráli dobře přesilovky. Nebyl to jednoduchý zápas, protože pořád hrozilo nebezpečí rychlého protiútoku.“

Zlomovým momentem pro hosty byl neuznaný gól v závěru druhé třetiny. V tu chvíli už seděl s desetiminutovým osobním trestem za katrem Dominik Uher. S druhou sirénou inkasoval stejný trest i Petr Vrána. „Bylo to všechno emotivní, ale celkově nás závěr druhé třetiny nakopnul směrem do té třetí. Myslím, že jsme se zdravě nahecovali. Řekli jsme si v šatně, že necháme na ledě všechno a prostě odsud odvezeme body,“ vypráví Honzík.

V prodloužení rozhodnul po akci Jiřího Černocha jeho ofenzivní parťák Dominik Uher. „Prodloužení je pro brankáře strašně těžké, protože prakticky každý přechod do útoku může být v situaci tři na tři samostatným nájezdem nebo přečíslení dvou na jednoho,“ přemítá bývalý karlovarský gólman. Nedělní nastavená pětiminutovka ale přinesla jemu i jeho spoluhráčům radost. „Nešla na mě ani jedna střela a naopak jsme dali gól, takže prodloužení na jedničku,“ usmíval se strážce sparťanské svatyně.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek