24. 7. 2019 Petr Pavlík

Blain: Zpět se neohlížím, musíme být lepší

Sparťanské áčko absolvovalo v pondělí první tréninkovou jednotku na ledové ploše. Mezi aktéry byl také jediný zástupce kanadské národnosti JEREMIE BLAIN, který v minulé sezoně platil za nejnebezpečnějšího beka celé extraligy. „Se vším v přípravě jsem byl velmi spokojený. Individuálně se připravuju každé léto už od svého mládí, zvykl jsem si,“ říká sedmadvacetiletý obránce, který na jaře příštího roku oslaví své osmadvacáté narozeniny.

Příprava na novou sezonu? Se vším jsem byl spokojen

Tým vyjel v pondělí poprvé na ledovou plochu. Těšil ses na setkání se spoluhráči?
Ano, moc jsem se těšil zpátky. Samozřejmě mi chybělo víc věcí, hlavně atmosféra v kabině. Prostě moji parťáci, co mají neustále dobrou náladu.

Jaký byl první trénink na ledě?
Cítil jsem se dobře, i když bylo venku strašné horko. Trénink na ledě už jsme potřebovali. První byl odlehčenější, věnovali jsme se hlavně bruslení a střelbě, taktika přijde na řadu o něco později. Pro začátek to bylo fajn, nebyli jsme tak unavení. Nohy nás bolely jenom trochu. (směje se)

Jsi jeden z mála, který se připravoval v létě individuálně. Bylo všechno z tvého pohledu v pořádku, nebo jsi někde cítil nějaké nedostatky?
Se vším v přípravě jsem byl velmi spokojen. Na Spartě jsme skončili sezonu brzo, takže jsem měl hodně času na trénování. Opět jsem se naučil spoustu nových věcí. Věřím, že jsem v létě dobře potrénoval a že mi to v sezoně pomůže. Během suché přípravy jsem si chodil zacvičit do fitness centra a do posilovny. Už se moc těším na start sezony.

Máme parádní vztahy se všemi, kteří se starají o chod celého klubu. Věřím, že nás v nové sezoně naši fanoušci poženou dopředu.
Jeremie Blain

Jak dlouho se připravuješ individuálně? Trénoval jsi během letní pauzy úplně sám, nebo jsi byl součástí nějaké tréninkové skupiny?
Sám se připravuju každé léto už od svého mládí, zvykl jsem si. Doma v Kanadě jsem trénoval v areálu Montrealu blízko svého rodného města Longueuil. Měl mě na starosti jeden skvělý kondiční trenér, který připravoval nejenom mě, ale i dalších šest profesionálních hokejistů. Trénovali jsme společně každý den, trenér nám vždycky připravil harmonogram různých cvičení, která jsme museli absolvovat. Celá příprava byla z mého pohledu skvělá, tréninky byly opravdu precizní. Myslím, že na sezonu jsem dobře připravený.

Tvůj starší bratr Luc-Olivier Blain hraje hokej v jiné zemi než ty, jste od sebe vzdáleni několik set kilometrů. Jste v kontaktu během sezony?
Jasně! Luc sice hraje v jiné zemi než já, ale pořád spolu mluvíme. Tento rok se vrací z Francie zpátky do Kanady. Bude působit v týmu Brampton, který hraje East Coast Hockey League. Soutěž se skládá převážně z amerických mužstev, ale jsou tam i dva kanadské týmy. Často spolu mluvíme přes sociální sítě, bavíme se o hokeji i o jiných věcech. Jsem rád, že spolu neztrácíme kontakt.

Určitě jste museli několikrát probírat, kdo z vás dvou je v hokeji lepší...
Luc je úplně jiný hráč, hraje na pozici středního útočníka a je hlavně ofenzivní typ. Tím, že já jsem obránce, musím více myslet na obrannou činnost a více pomáhat týmu směrem dozadu. I když podle kanadských bodů to moc nevypadá. Luc je velmi dobrý hráč, já samozřejmě taky. (smích) Oba jsme přibližně na stejné úrovni, mezi sebou nesoutěžíme.

Trávíte spolu hodně času během letní přestávky?
Brácha bydlí přes léto v Torontu, já naopak v Montrealu. Každý z nás má povinnosti, takže se moc často nevidíme. Většinou to vyjde tak, že spolu strávíme jeden až dva víkendy za celé léto. Minulý rok přijel za mnou do Prahy kolem Vánoc. Byl zraněný a měl zrovna volno.

Zach a Steven mi budou chybět, jsou to skvělí kluci

V minulé sezoně jsi byl nejproduktivnějším obráncem Sparty, zařadil ses mezi nejlepší hráče týmu. Podařilo se ti splnit očekávání, která do tebe trenéři před sezonou vkládali?
To je spíš otázka na ně. Myslím si ale, že se mi sezona vcelku vydařila. Teď máme před sebou další, která musí být o poznání lepší než předchozí. Máme na čem pracovat, a hlavně co napravovat. Musíme chytnout začátek, který bude nejdůležitější. Pak se můžeme odrazit dál.

V listopadu minulého roku jsi zaznamenal hned čtyři kanadské body v jednom zápase na ledě Pardubic. Byl to tvůj nejpovedenější výkon v celé hokejové kariéře?
Nevím. Ani si už nepamatuju, co mi říkali spoluhráči. Vím, že jsme měli důležitý zápas před reprezentační přestávkou, který jsme potřebovali vyhrát. To se nám podařilo, cítili jsme se pak mnohem lépe. Někdy můžete hrát dobře, a neuděláte žádný bod, jindy to může být zase naopak. Já se snažím především o to, abych byl celému týmu prospěšný.

Nedávno ze Sparty odešli tvoji kanadští parťáci Steven Delisle a Zach Sill. Nebudou ti ve Spartě chybět?
Jasně, že budou, ale takový je hokej. Steven i Zach jsou skvělí kluci do kabiny. Vždycky, když někdo ze spoluhráčů potřeboval poradit, pomohli. Nebudou mi chybět tím, že jsou Kanaďané, stejně jako já, ale hlavně z toho důvodu, že byli povahově super. Do týmu ale přišli noví kvalitní hráči, někdo musel zákonitě také odejít, ač by oba bez váhání na novou nabídku Sparty kývli. Klub se s nimi ale rozloučil hezky, obě strany budou na spolupráci vzpomínat jen v dobrém.

Pořád tu však zůstává americký útočník s českými kořeny Kevin Klíma...
Kevin je taky super kluk, můžeme si pokecat o všem. Nechci ale říkat, že se bavím pouze s kanadskými a americkými hráči. Mám rád celou naši partu, která se tu přes léto vytvořila. Máme parádní vztahy se všemi, kteří se starají o chod celého klubu. Věřím, že nás v nové sezoně naši fanoušci poženou dopředu.

Kdo dokáže v kabině udělat největší legraci? Předpokládám, že odpověď je asi jasná.
Vím, koho myslíš. Největším vtipálkem z našeho týmu je jednoznačně Pecháček, s ním je vždycky velká legrace. Je z nás nejmenší a nejvíc zábavný. To je správné. (smích)

V Praze jsi strávil jednu sezonu. Zvykl sis na české prostředí?
Život v Praze se mi líbí. Mám rád tým, místní lidi, fanoušky a další... Nejvíc se mi líbí centrum města včetně Pražského hradu, Karlova mostu nebo například Staroměstského náměstí. Samozřejmě nesmím zapomenout na českou kuchyni, která mi moc chutná. Ze všech jídel mám nejraději vepřové koleno a hovězí maso, pro to mám doslova slabost.

Máš rád české pivo?
Samozřejmě! Rád si dám jednou za čas s klukama plzeň, ta mi chutná z českých piv nejvíc.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek