24. 2. 2023 | Martina Nová

KLA - SPA 3:4 - Čtvrtfinále je v kapse

49, pátek 24. 2. 2023
Kladno - Sparta KLA - SPA
Kladno: Bow (27. Brízgala) – Kehar, Dotchin (A), Sotnieks, Cibulskis, Slováček, Babka, Veber – Kubík, Plekanec (C), Jágr – Procházka, Klepiš, Indrák – Melka, Filip, Zikmund (A) – Bláha, Pytlík, Michnáč.
Sparta: Kořenář – Kempný, Mikliš, Němeček, Jandus, Krejčík, Moravčík, Polášek (A) – Tomášek (A), Horák, E. Thorell – Řepík (C), Kaše, Forman – Kousal, Vitouch, Buchtele – Vauhkonen, G. Thorell, Safin.
Branky a nahrávky: 18. Cibulskis (Klepiš), 37. Dotchin (Plekanec, Kubík), 55. Plekanec (Kubík, Jágr) – 11. Kaše (E. Thorell, Jandus), 18. E. Thorell (Tomášek, Kempný), 26. Polášek (Tomášek, E. Thorell), 36. Vauhkonen (G. Thorell). Rozhodčí: Hradil, Kika – Frodl, Lhotský. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 200 (vyprodáno). Střely na branku: 32:23. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4, 3:4. Nejlepší hráči utkání: Tomáš Plekanec - Erik Thorell.
Naši hokejisté vyjeli na kladenský led s cílem definitivně si zajistit účast ve čtvrtfinále. To se jim také povedlo, již od první třetiny měli vývoj zápasu ve svých rukách a díky čtyřem gólům si dokráčeli pro tříbodové vítězství 4:3.

Komentář

Vstup do utkání se o něco lépe podařil domácí, kteří byli silní na puku a gólman Kořenář se musel mít na pozoru před pokusy Kladenských. Plekanec byl blízko otevření skóre, ale v souboji jeden na jednoho neuspěl. Tlak domácích překazilo vyloučení Klepiše, čehož naši hráči využili. David Kaše obdržel přihrávku od Erika Thorella a zakončil do odkryté klece.

Možnost srovnat stav dostali Rytíři o dvě minuty později, nicméně stav zůstal stejný. Přesto ale konec třetiny byl divoký. Nejprve v 18. minutě zvýšil na dvoubrankový rozdíl Erik Thorell střelou bližší k tyči, o 16 vteřin poté se ale mohli radovat domácí diváci. Oskars Cibulskis vypálil dělovku od modré a s pomocí teše jednoho ze sparťanů skončil kotouč v síti Kořenáře. Navíc mohlo být vyrovnáno, další gól však videorozhodčí nepotvrdil.


Do druhé dvacetiminutovky vlétli Pražané jako uragán. Od prvních momentů nedali Kladnu mnoho šancí a Landon Bow měl plné ruce práce. Ve 26. minutě však svou svatyni neubránil před únikem Tomáška a Adama Poláška, který dokázal skórovat přes bránícího hráče. Třetí gól tak cizince v barvách Kladna vyhnal z branky a nahradil ho Adam Brízgala.

Tak jemu naši hokejisté nadělali vrásky, obzvlášť v přesilové hře. Tu Sparta sice nevyužila, nedlouho poté ale svůj tlak přetavil ve čtvrtou trefu Olavi Vauhkonen. Kladno nesložilo zbraně a do konce prostřední dvacetiminutovky ještě snížil zásluhou Jakea Dotchina, který se trefil z levého kruhu.


Pouhých deset vteřin uběhlo ze třetí části a Adam Kubík usedl na trestnou lavici. Sparťané byli blízko další trefě, ale po přezkoumání videa bylo zjištěno, že před zapadnutím puku do klece už byla hra přerušena. Šanci skórovat dalo Kladnu vyloučení hostů, ale Kořenář pokus vychytal.

Rozhodčí trestnými minutami ani nadále nešetřili, nicméně k další brance to nevedlo. Nakonec se Kladnu povedlo ještě utkání zdramatizovat. V 55. minutě ve spolupráci s Kubíkem a Jaromírem Jágrem druhou trefu přidal Tomáš Plekanec. Hra bez brankáře domácího celku nepřinesla gól ani z jedné strany, a tak si sparťané odvážení z Kladna tříbodové vítězství 4:3 a jistou účast ve čtvrtfinále.

Ohlasy trenérů

Otakar Vejvoda (Rytíři Kladno): "První třetinu jsme prohráli 1:2, ale z herního pohledu to vypadalo jinak. Ve druhé části byla Sparta lepší, měla více dobrých střídání v útočné třetině a ve třetí si to dlouho hlídali. Málem jsme ale našli cestu, jak vyrovnat. Podařilo se nám zápas zdramatizovat, kluci hráli do poslední chvilky, což je pozitivní. Věřím, že si to přeneseme do dalšího zápasu."

Hans Wallson (HC Sparta Praha): "Byl to opravdu těžký zápas. Kladno hrálo 60 minut velmi dobře a my jsme šťastní, že jsme našli cestu k vítězství. Velmi dobře nám zachytal brankář. Zajistili jsme si postup do čtvrtfinále, což je pro nás důležité. Jsme spokojení."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek