4. 11. 2022 | Daniel Ryl

VIT - SPA 3:2 - Ztracené body v závěru

18., pátek 4. 11. 2022
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Stezka – Gewiese, Grman, Koch, Raskob, L. Kovář, J. Stehlík, D. Krenželok – Bukarts, Krieger, R. Půček – Fridrich, Chlán, Lakatoš (C) – Dej (A), Lindberg, Kalus – Lednický, Marosz, Krejsa.
Sparta: Kořenář – Krejčík, Moravčík, Kempný, Polášek (A), Němeček, Mikliš, Jandus – Horák, Sobotka (A), Řepík (C) – E. Thorell, G. Thorell, Tomášek – Buchtele, D. Vitouch, Konečný – Safin, M. Vitouch, Hauser.
Branky a nahrávky: 2. Lakatoš (Krieger, Bukarts), 37. Fridrich (Lakatoš), 58. Lakatoš (Gewiese, Bukarts) – 14. E. Thorell (G. Thorell, Jandus), 43. Buchtele (Kempný). Rozhodčí: Kika, Obadal – Gebauer, Axman. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 9 095. Střely na branku: 28:21. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2. Průběh utkání: Dominik Lakatoš - Michal Řepík.
Ani slušný bojovný výkon na body nestačil. Náš tým na ledě druhých Vítkovic odehrál vyrovnanou partii, ve které trefami Erika Thorella a Honzy Buchteleho dvakrát srovnal stav utkání, ale náš faul v závěru utkání potrestal svým druhým gólem útočník Dominik Lakatoš, jenž rozhodl o triumfu 3:2.

Komentář

Vítkovice vstoupily do utkání aktivně, k čemuž jim pomohl i brzký nedovolený hit Romana Horáka. Už na konci druhé minuty tak domácí kapitán Dominik Lakatoš využil Kriegerovy pobídky, připravil si střelu a překonal Josefa Kořenáře v naší brance. Brzký gól naše mužstvo nerozhodil, ba naopak mohl udeřit Gustaf Thorell, ale jeho pokus skončil na Aleši Stezkovi.

Když se na druhé straně neujala ani Lednického střela ze strany, domácí museli hájit těsný náskok v prvním oslabení. Náš tým se však do výrazných šancí nedostával, až v posledních vteřinách Grmanova trestu zacinkala tyčka vítkovické branky. Gólovou radost sebral Rostislavu Maroszovi sparťanský brankář, na druhé straně neuspěl Michal Řepík.

O půl minuty později však Erik Thorell poslal střelu přímo nad Stezkův beton a vyrovnal. V koukatelné přetahované byli nebezpečnější domácí, jenže jejich pokusy lapil pozorný Josef Kořenář a stav byl po dvaceti minutách nerozhodný.


Vstup do prostředního dějství už patřil našemu mužstvu, Grmanův druhý trest však zůstal nepotrestán, ačkoliv Jakub Krejčík tvrdě vypálil od modré čáry. Oba týmy se snažily kombinovat a útočit, leč defenzivy obou mužstev pracovaly zodpovědně, a když už někdo pronikl, oba brankáři byli na správném místě.

Před polovinou zápasu domácí nevyužili vyloučení Davida Vitoucha, i když několik střeleckých pokusů sparťanské fanoušky řádně vyděsilo. Důrazu přibývalo, zatímco gólů nikoliv, než autor první trefy domácích hezky vyslal Petra Fridricha a ten svůj únik zakončil přesnou střelou k pravé tyčce Kořenářovy branky.


V závěru třetiny ještě fauloval Adam Polášek, jehož trest se přenesl do začátku třetí třetiny. Náš tým však oslabení ustál, navíc byli domácí sraženi druhým vyrovnávacím gólem. Michal Kempný uvolnil Jana Buchteleho, jenž z prostoru před brankou našel díru mezi Stezkovými betony a vrátil náš tým do hry.

Hra se přelévala ze strany na stranu, povzbuzení sparťané nezůstávali pozadu, jenže góly nepřicházely. Více než devět tisíc diváků však sledovalo vysoké tempo, kterému chyběly snad jen větší šance. NIc na tom nezměnilo ani sporné podrážení domácího hráče, po němž se v oslabení zaskvěl zejména Aleš Stezka.

Naše přesilovkové formace úspěšný recept nenašly, stejně jako domácí na jistého Josefa Kořenáře. Tři a půl minuty před koncem však přišlo podrážení Adama Poláška a po pětatřiceti vteřinách se z kruhu prosadil Dominik Lakatoš, jenž poslal své mužstvo potřetí do vedení! Závěrečnou snahu o vyrovnání zkomplikovalo pro změnu vyloučení Michala Řepíka, po kterém jsme i přes hru bez brankáře vyrovnat nedokázali.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (HC Vítkovice Ridera): "Já věřím, že si nikdo nemyslel, že Sparta je v tomto rozpoložení lehký soupeř, ba naopak připravovali jsme se na to zodpovědně. Vyšel nám perfektně start do utkání. Nikdy to není lehké nastavit hlavy hned na přesilovou hru, nám se ji podařilo zužitkovat, tak jako tu poslední a to asi rozhodlo. Dnes byl fantastický brankář Stezka a předvedl neuvěřitelný výkon. Chceme poděkovat divákům, že nás takto podporovali. Šedesát minut byli tím pověstným hráčem navíc. Děkuji hráčům, jak k tomu přistoupili. S takto těžkým soupeřem to doma urvat, toho si velmi ceníme."

Pavel Patera (HC Sparta Praha): "Do zápasu jsme vstoupili špatně, protože hned v prvním střídání jsme udělali faul, dostali gól a nastartovali Vítkovice. Potom jsme se dostali do zápasu, tlačili jsme se dneska do brány. Myslím si, že jsme měli více šancí, těch tutových, ale bohužel rozhodly speciální formace a Vítkovice v nich byly lepší. Myslím, že dnešní výkon by mohl být odrazový můstek, hráli jsme dobře. Ale hapruje nám disciplína, udělali jsme zbytečný faul a Vítkovice dvakrát využily přesilovku. Jsem připravený na vše, uvidíme, jak se rozhodne vedení."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek