25. 3. 2021 | Vojtěch Martinek

OLO - SPA 0:3 - Sparta míří do semifinále!

ČF4, čtvrtek 25. 3. 2021
Olomouc - Sparta OLO - SPA
Olomouc: Konrád – Ondrušek (A), Švrček, Vyrůbalík (C), Škůrek, Rašner, Dujsík, Rutar – Strapáč, Nahodil, Káňa – Ostřížek, Kolouch, Olesz – Klimek, Knotek (A), Kucsera – Burian, Navrátil, Bambula.
Sparta: Salák – Dvořák, Jurčina (A), Polášek, Košťálek, Němeček, Pavelka – Sobotka, Horák, Řepík (C) – Rousek, Sukeľ, Kudrna – Buchtele (A), Tomášek, Forman – Žálčík, Zikmund, Dvořák.
Branky a nahrávky: 31. Košťálek (Rousek, Kudrna), 32. Řepík (Horák, Dvořák), 35. Němeček (Tomášek, Pavelka). Rozhodčí: Šír, Sýkora – Lederer, Rožánek. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: Hráno bez diváků. Střely na branku: 25:23. Průběh utkání: 0:3.
Sparta se poprvé po pěti letech dostala přes brány čtvrtfinále a po čtvrtečním vítězství 3:0 nad Olomoucí míří do dalšího kola play-off! Pražané Moru z vyřazovacích bojů vyšachovali v tom nejkratším možném čase, přičemž o jejich postupu trefami rozhodli Jan Košťálek, Michal Řepík a David Tomášek. Svěřence Miloslava Hořavy a Josefa Jandače tak nyní čeká série proti Liberci.

Fotogalerie

Komentář

Úvodní perioda čtvrtého střetnutí série mezi Spartou a Olomoucí se obešla bez branek, k vidění navíc nebyl ani jeden trest. Mírnou optickou převahu měli domácí hokejisté, kterým se ale příliš nedařilo proniknout za soupeřovu pevnou defenzívu. Na Saláka v průběhu prvních dvaceti minut vyslali všehovšudy jen pět střel, zatímco jejich sok se prezentoval devíti pokusy. Ani jeden z nich nicméně za dobře chytajícího slovenského strážce svatyně neprošel, a do přestávky se tak po závěrečné siréně šlo za stavu 0:0.


V prostřední části hra přitvrdila. Domácí dostali šanci otevřít skóre ve dlouhé dvojnásobné přesilovce po rychlých vyloučeních Řepíka a Jurčiny, jenže početní převahou nakonec pohrdli. Na první zásah se tak čekalo až do poloviny jednatřicáté minuty, kdy sparťanský nápor na Konrádovu svatyni vygradoval přesným projektilem Jana Košťálka z pravého kruhu – 0:1.

Hostující bek odstartoval kanonádu svého výběru. Na jeho gól o necelou minutu později po souhře s Horákem navázal zakončením pod horní tyč Michal Řepík a chvíli nato se Pražané radovali potřetí, tentokrát po trefě Davida Němečka. Člen třetí obranné dvojice se dostal do úniku, který hravě přetavil v další zářez. I po většina následného dění se odehrávala v domácím pásmu, další branka už ale do konce periody nepadla, a v Olomouci tak před poslední třetinou platilo skóre 0:3.


Svěřenci trenérského dua Hořava–Jandač se nenechali relativně pohodlným náskokem ukolíbat a s vědomím, že je od postupu do semifinále dělí dvacet minut, přistoupili k závěrečnému dějství zodpovědně. Zejména v obraně si počínali opatrně a nedělali zbytečné chyby, které by Hanákům umožnili zdramatizovat závěr utkání. Mora v útoku působila bezzubě a všechny její šance likvidovala buď hostující obrana, nebo sám Alexander Salák.

Domácí se nehodlali vzdát a snažili se ještě výsledek bitvy zvrátit, jenže jí postupně začaly docházet síly. Druhá polovina dějství se tak odehrála ve velmi klidném tempu bez zbytečných přerušení a Pražané jen vyčkávali na konec základní hrací doby, po kterém mohli začít slavit postup do dalšího kola play-off.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Olomouc): "Byl to těžký zápas, ale se Spartou je to vždycky těžké. Minimálně jeho polovinu jsme byli důstojným partnerem, hráli jsme dobře, měli jsme i šance, a to nejen střelecké, ale i ty vyložené, bohužel jsme je neproměnili a Sparta nás tvrdě trestala. Je to zklamání, ale myslím, že jsme ten zápas hráli naplno až do úplného konce a že jsme si vedli celkem dobře. Jsem rád, že jsme v té sérii hráli celkově dobře, mohli jsme určitě pomýšlet na lepší výsledek, než je těch 0:4."

Josef Jandač (HC Sparta Praha): "Dnes jsme v té první třetině neměli extra dobrý pohyb, Olomouc nás přehrávala, ale my jsme tuhle pasáž celkem ustáli. Byli jsme trpěliví a bylo důležité, že jsme nedostali gól. Od druhé třetiny jsme to zlepšili, a když nám tam pak napadaly ty góly, třetí třetinu už jsme zápas dobře kontrolovali. I když jsme celou sérii vyhráli 4:0, musím říct, že Olomouc hrála výborně, přesně to, co jsme čekali. Hráli houževnatý důrazný hokej, proti němuž se strašně těžko prosazuje. Byť to výsledkově vypadá jednoznačně, ten obraz na ledě jednoznačný nebyl."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek