21. 2. 2021 | Petr Pavlík

MHK - SPA 1:4 - Sparta má jisté čtvrtfinále!

47., neděle 21. 2. 2021
Mountfield HK - Sparta MHK - SPA
Mountfield HK: Š. Lukeš – Nedomlel (A), Graňák, Šalda, F. Pavlík (A), Čáp, Gaspar, Váchal – Perret, Koukal, Jergl – J. Sklenář, V. Růžička, M. Zachar – Lev, Cingel, Smoleňák (C) – R. Pilař, Kevin Klíma, Kelly Klíma.
Sparta: Salák – Tomáš Dvořák, Jurčina (A), Košťálek, Polášek, Němeček, O. Němec, M. Jandus – Rousek, Horák, Řepík (C) – Říčka, Pech (A), Forman – Kudrna, Tomášek, Sobotka – Dvořáček, Sukeľ, D. Vitouch.
Branky a nahrávky: 44. Smoleňák (Lev, Jergl) - 2. Řepík (Tomášek, Košťálek), 52. Horák (Tomášek, Košťálek), 55. Polášek (Pech, Salák), 59. Řepík (Rousek, Horák). Rozhodčí: Hodek, Šindel - Brejcha, Klouček. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: Hráno bez diváků. Střely na branku: 33:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4.
Další cenné vítězství! Naši hokejisté vykročili za svým úspěchem na ledě Hradce Králové už v první třetině, kdy se prosadil v přesilové hře kapitán Michal Řepík. Soupeř na startu třetí třetiny sice vyrovnal, ale v dalším průběhu utkání skóroval Roman Horák, Adam Polášek a gólový účet uzavřel druhou trefou Michal Řepík. Sparťané si tak odvezli z Hradce Králové výhru 4:1 a jistotu účasti ve čtvrtfinále play off.

Komentář

Sparťanští trenéři poslali do branky v utkání na ledě Hradce Alexandera Saláka. V úvodu duelu se lépe dařilo našim borcům, kteří si svou aktivitou vynutili první faul soupeře. Sparťané se okamžitě usadili před hradeckým gólmanem a kapitán Michal Řepík ze své oblíbené pozice mířil přesně. Náš tým byl rázem na koni, když další velkou příležitost měl Horák. Jeho střelu takřka do prázdné branky však zablokoval jeden z obránců Mountfieldu.

Na opačné straně kluziště se musel poprvé v utkání výrazněji vytáhnout také Salák. Lev se ocitl sám před sparťanským brankovištěm, ale ránu hradeckého útočníka z bezprostřední blízkosti si náš brankář pohlídal. Hra měla i nadále velký spád, ale ani jeden z týmů nedokázal udeřit ze svého přečíslení. Velkou šanci v pokračujícím průběhu první třetiny měl Tomášek, který svým pokusem z levého kruhu nastřelil jen připravenou lapačku Štěpána Lukeše.


Hradečtí hokejisté na startu druhé třetiny ještě dohrávali svoji početní výhodu z konce úvodního dějství, ale obrana v čele s Alexanderem Salákem všechny ataky odrazila. Po skončení domácí přesilové hry měl velkou šanci na hokejce Růžička, jehož střela neměla gólové parametry. O pár chvil později si zahráli v početní výhodě také sparťané. Nebezpečné střely Tomáška gólem neskončily, stejně tak výjezd sparťanského útočníka zpoza branky ztroskotal na brankáři Lukešovi.

Pražané se i nadále snažili být aktivní a nepouštět svého soupeře do šancí. Další dobrou možnost na zvýšení skóre měl útočník Říčka, ale zkušený forvard svou ranou našel jen náruč brankáře Lukeše. Následné Pechovo napadání přineslo střelu Formana, kterou hradecký brankář zkrotil svými betony. Na konci prostředního dějství si domácí hokejisté zahráli ještě jednu přesilovku, kterou i přes velkou snahu nevyužili.


Na začátku třetí třetiny byl na ledě k vidění poměrně svižný hokej a hra se přelévala ze strany na stranu. Dobrou příležitost v utkání měl Kudrna, jehož prudká střela neskončila za brankovou čárou. Naopak na opačné straně kluziště byli úspěšní Hradečtí. Lev ukořistil kotouč na útočné modré čáře a v přečíslení našel přesně hokejku Radka Smoleňáka, který nedal Salákovi šanci zasáhnout. A domácí hráče vstřelený gól povzbudil, ovšem Zacharova šance v další branku nevyústila.

Hradečtí hokejisté byli i v dalších minutách velmi aktivní v útočném pásmu, ale Salák dokázal všechny soupeřovy střely pochytat. V polovině třetí části dostali naši hokejisté dobrou příležitost na to, aby se mohli vrátit zpět do vedení. A sparťanům se v početní výhodě zadařilo! Košťálkovu střelu od modré dorazil za záda brankáře Lukeše Roman Horák. Náš tým se vzápětí prosadil i ve vlastním oslabení, konkrétně Adam Polášek. Těsně před koncem třetí třetiny ještě skóroval Michal Řepík a sparťané dokráčeli k cennému vítězství 4:1!

Ohlasy trenérů

David Kočí (Mountfield HK): "Porážka nás mrzí. Ve hře pět na pět jsme hráli docela solidně, zejména ve třetí třetině, kdy se nám podařilo vyrovnat stav utkání. Pak jsme měli spoustu šancí, které jsme neproměnili. Zápas se rozhodoval v přesilových hrách, kdy soupeř potrestal hned dva fauly. Speciální týmy máme bohužel oproti Spartě slabší. S nasazením hráčů jsme byli spokojeni, ale bohužel jsme se trochu trápili v koncovce. Na prohru musíme rychle zapomenout a soustředit se na další zápas."

Josef Jandač (HC Sparta Praha): "Myslím si, že to bylo oboustranně velice kvalitní utkání. Mužstva předvedla svižný hokej. První třetina byla z naší strany vydařená, ve druhé části jsme byli trošku bez pohybu. Soupeř se dostal do šancí, které ale nevyužil. Ve třetí třetině jsme si pomohli přesilovou hrou, díky které jsme si vzali těsné vedení zpět. Máme za sebou těžké utkání, mužstvo podalo oproti minulému zápasu lepší výkon."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila