13. 11. 2020 | Petr Pavlík

VIT - SPA 5:4p - Sparťané vezou bod

17., pátek 13. 11. 2020
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Mi. Svoboda – Štencel, R. Polák (C), L. Kovář, Polášek, Koch, R. Černý – L. Krenželok (A), Marosz, Schleiss – V. Polák, Hruška (A), Lakatoš – Dej, J. Mikyska, Šišovský – Dočekal, Werbik, T. Kubalík.
Sparta: Machovský – Němeček, Košťálek, T. Pavelka, Piskáček (A), Tomáš Dvořák, M. Jandus – Rousek, Horák, Řepík (C) – Říčka, Sukeľ, Tomášek – Buchtele, Pech (A), Kudrna – Zikmund, D. Vitouch, Forman.
Branky a nahrávky: 46. Dočekal (Lakatoš, Dej), 50. Lakatoš (L. Kovář, Hruška), 51. Dej (Werbik, Dočekal) , 52. Hruška (R. Černý, Koch), 63. Marosz (Schleiss, Mi. Svoboda) - 10. Říčka (Pech, Košťálek), 10. Forman (Zikmund), 31. Rousek (Tomášek), 54. Rousek (Horák, Řepík). Rozhodčí: Jeřábek, Pražák - Malý, Svoboda. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:2. V oslabení: 1:1. Diváci: Hráno bez diváků. Střely na branku: 42:32. Průběh utkání: 0:3, 4:3, 4:4, 5:4.
Sparťané si v dalším venkovním utkání na ledě Vítkovic vypracovali už tříbrankový náskok, ale ve třetí třetině Ostravané zabrali a čtyřmi zásahy otočili utkání ve svůj prospěch. Naši hokejisté se vrátili zpět do zápasu vyrovnávající trefou Lukáše Rouska v přesilové hře, načež o vítězi nakonec muselo rozhodovat až nastavení. V něm byli úspěšnější domácí a náš tým si po velké bitvě odvezl bod za prohru 4:5 po prodloužení.

Komentář

V úvodu utkání byly mírně aktivnějším týmem domácí Vítkovice, ale všechny pokusy domácích hráčů zvládl pokrýt brankář Matěj Machovský. Opatrná hra z obou stran zanedlouho přinesla první branku duelu. Pech si počkal na vhodný okamžik u mantinelu a posléze vybídl Roberta Říčku, jenž svou střelou z pravého kruhu prostřelil Svobodu na vzdálenější tyčku.

Sparťané se o pár chvil později dostali znovu do útočného pásma a brankář Svoboda kapituloval podruhé. Zikmund i přes dotírajícího protihráče našel Miroslava Formana, který svou druhou brankou v aktuálním ročníku rozjásal sparťanskou střídačku. V následné hře čtyři na čtyři měl náš tým další velké šance na skórování, nicméně skóre na světelné tabuli zůstalo neměnné.


Na začátku prostřední části bylo k vidění několik nepřesností a nikdo z útočníků se nemohl probít skrz dobře pracující obrany obou mužstev. První velkou možnost ve druhé třetině měl na holi nejmladší člen v naší sestavě David Vitouch, na jehož přihrávku před Svobodou nikdo nedosáhl. Stejně neúspěšný byl později i kapitán Řepík, jemuž ujel kotouč u levé tyčky.

Po menších zmatcích v obranném pásmu Vítkovic se ke slovu dostali domácí hokejisté. Poláškova tečovaná střela od modré čáry byla velmi nebezpečná, a nakonec proletěla jen těsně vedle pravé tyčky Machovského branky. Posléze měl dobrou šanci také Schleiss, ale i v tomto případě byl úspěšnější sparťanský muž s maskou, který si střelu z bezprostřední blízkosti bez problémů pohlídal.

Domácí hokejisté hráli v průběhu druhé části přesilovou hru, při které ovšem udeřil náš tým. Tomáškovo vyhození si našel Lukáš Rousek a mladý útočník sám proti Svobodovi nezaváhal, když zakončil přesně mezi betony vítkovického gólmana. Ještě před odchodem do kabin Horák zariskoval v obranném pásmu, načež ho o puk obral Dočekal, ale Machovský vytasil znovu svoje betony.


Do třetí části vlétli domácí hráči ve velkém tempu a Machovský se musel v úvodních minutách ohánět za dalšími vítkovickými střelami. Ve zkrácené hře čtyři na čtyři naopak chtěl na druhé straně Vitouch najít Říčku, ale kotouč na svého spoluhráče neprocpal. Naši hokejisté šli posléze znovu pykat na trestnou lavici, ale oslabení tří proti čtyřem se štěstím ustáli.

Vítkovice si ovšem svůj tlak přenesli i do dalších minut a výsledkem byla první vstřelená branka domácího celku. Dejova přihrávka našla svého adresáta před sparťanskou brankou a Martin Dočekal nadvakrát propasíroval kotouč pod ležícím brankářem Machovským. Pro domácí bylo ještě lépe, když ve vlastním oslabení ujel Dominik Lakatoš a vítkovický forvard se již nemýlil.

Vítkovičtí byli rázem znovu v ráži a Machovský musel lovit ze své sítě již třetí kotouč. Snažení Rastislava Deje přineslo domácím vyrovnání a zápas dostal nový náboj. Od vyrovnávajícího gólu Ridery uběhlo jen pár vteřin a Jan Hruška poslal svůj celek poprvé v utkání do vedení. Ani to však Vítkovickým dlouho nevydrželo, jelikož v přesilové hře Pražanů se prosadil v prostoru před brankou Lukáš Rousek, který zároveň poslal utkání do prodloužení.


Na začátku pětiminutového přídavku se do náznaku velké šance dostal Horák s Řepíkem, ale ani jeden z dvojice sparťanských útočníků neskóroval. Následně měl obrovskou šanci před brankářem Svobodou také Buchtele, který ovšem domácího strážce brankoviště nepřekonal. Naopak na druhém konci kluziště pro změnu ujel Rostislav Marosz, jenž pokořil Machovského střelou po ledě. Naši hokejisté po velkém dramatu v závěru utkání vezou domů alespoň bod za prohru 4:5 v prodloužení.


Ohlasy trenérů

Mojmír Trličík (HC VÍTKOVICE RIDERA): „Viděli jsme určitě zajímavé utkání. V prvních dvou třetinách soupeř vstřelil branky v podstatě ze všeho, co jsme mu nabídli. Ve druhé části jsme jej přestříleli 18:5, ale naše zakončení naopak nemělo parametry, aby skončilo brankou. Nicméně do třetí třetiny jsme šli s odhodláním, že i za stavu 0:3 se dá zápas zvládnout a otočit, což se nakonec povedlo. Zasloužený bod s následnou lahůdkou Rosti Marosze v prodloužení.“

Josef Jandač (HC Sparta Praha): „Měli jsme dobrý vstup do utkání a poměrně rychle se dostali do vedení, ale od druhé třetiny naše hra neměla parametry, které si představujeme. Hráli jsme velice špatně, možná pod dojmem vedení to bylo lehkovážné. Soupeř si za obratem šel a zaslouženě otočil. Vítkovice zápas nezabalily a donutily nás k chybám, které jsme vyrobili. Budeme si muset vyříkat nějaké věci ohledně herní disciplíny. Nejen co se týče faulů, ale také systémových věcí. Vedení 3:0 by dobré mužstvo nemělo pustit.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek