15. 12. 2020 | Daniel Ryl

SPA – CEB 2:1 – Těsné vítězství zařídil Tomášek

11., úterý 15. 12. 2020
Sparta - České Budějovice SPA - CEB
Sparta: Neužil (46. Machovský) – Němeček, Piskáček (A), Polášek, M. Jandus, Tomáš Dvořák, Kalina, Kulhánek – Sobotka, Horák, Řepík (C) – Kudrna, Tomášek, Buchtele – Říčka, Pech (A), Šmerha – Dvořáček, Sukeľ, Zikmund.
České Budějovice: Patera – Vydarený (A), Slováček, Suchánek, Plášil, Lytvynov, Roth – Forman, Venkrbec (C), Z. Doležal – Michnáč, Gilbert, Karabáček – Christov, Jonák, D. Voženílek – Prokeš.
Branky a nahrávky: 28. Buchtele (Němeček, Tomášek), 31. Tomášek (Buchtele) – 42. Plášil (Suchánek, Forman). Rozhodčí: Jeřábek, Obadal – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: Hráno bez diváků. Střely na branku: 35:25. Průběh utkání: 2:0, 2:1.
Vítězná série pokračuje! Sparta v dohrávce 11. kola zdolala České Budějovice těsně 2:1, když si v prostřední části díky Janu Buchtelemu a Davidu Tomáškovi vytvořila dvougólový náskok. Motor sice v úvodu třetí třetiny snížil, ale další gól mu naši hokejisté nedovolili. I proto nakonec utkání dotáhli k pátému vítězství v řadě, čímž vyrovnali svou nejdelší šňůru v aktuální sezoně.

Komentář

Ve sparťanské brance se tentokrát objevil Jakub Neužil, jenž si už v úvodních vteřinách připsal první zásah. Sparta byla od začátku aktivnějším mužstvem, ale na šanci čekala až do páté minuty, kdy se neujala Zikmundova střela z pravé strany. Krátce nato musel brankář Patera likvidovat také slibné pokusy Andreje Kudrny a Romana Horáka.

Před polovinou hry neuspěl pro změnu David Dvořáček, zatímco na druhé straně si Jakub Neužil našel pěknou střelu Reného Vydareného. Ve čtrnácté minutě dostali domácí první přesilovku, ale druhou nejvyšší úspěšnost v extralize nepotvrdili. Krátce po Venkrbcově návratu mohl navíc skórovat David Gilbert, jenže Neužilova lapačka byla proti. Když se neujala ani dělovka Adama Poláška od modré čáry, skončila první třetina bez branek.


Už v prvních vteřinách prostřední části měl zajímavou šanci Michal Řepík, leč jeho střela skončila jen na Paterově betonu. Oba týmy pokračovaly v aktivitě z první třetiny, ale šance nepřicházely. Až po sedmi minutách vychytal Miroslava Formana brankář Jakub Neužil, načež sparťané zaútočili. Při signalizovaném vyloučení Jan Buchtele zužitkoval důraz před brankou, a přestože byl gól přezkoumán na videu, platil.

O necelé tři minuty později pobídl střelec vedoucího gólu Davida Tomáška, jenž střelou pod horní tyčku zvýšil sparťanské vedení. O pět minut později mohl přidat třetí gól Robert Říčka, který neproměnil Pechovu přihrávku do středu. Krátce nato zahrávali hosté dvě přesilovky v krátkém sledu, při nichž se sparťanský brankář musel několikrát vytáhnout. Uspěl, takže si náš tým odnesl do šatny dvougólové vedení.


Už po pár vteřinách třetí části fauloval David Němeček, načež po návratu Martina Janduse snížil tvrdou střelou Karel Plášil. Druhou nepříjemnou komplikací bylo střídání Jakuba Neužila o pár minut později, kdy si přivodil zranění při rutinním zákroku. Sparta však hrála převážně na útočné polovině, kde před Jiřím Paterou neuspěl kličkující Tomáš Šmerha a vzápětí ani Roman Horák, proti jehož stoprocentní šanci se českobudějovický brankář rychle přesunul.

V zajímavé pozici se ocitl Vladimír Sobotka, jenž nezpracoval Horáku přihrávku, zatímco Zdeněk Doležal pálil nepřesně. Vzápětí nabídl soupeři přesilovou hru David Tomášek, přesto sparťané s Matějem Machovským v zádech odolali. V závěru utkání mohl rozhodnout Jan Buchtele, ale i přes Paterův zákrok si náš tým dokráčel pro páté vítězství vítězství v řadě!

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (HC Sparta Praha): „Za výhru jsme samozřejmě rádi, ale byl to zápas našich gólmanů. Nebyli jsme lepším mančaftem, ale měli jsme vzadu brankáře, kteří nám vychytali tři body. U Kuby Neužila to vypadá na natažený vaz nebo přitahovač, více se dozvíme až po vyšetření.“

Václav Prospal (MADETA MOTOR České Budějovice): „Tyto zápasy rozhodují detaily, malé chyby, a my jsme jich udělali víc než soupeř. Produktivita našich hráčů bohužel nedokáže takové chyby plně nahradit. Jinak klukům nemůžu vytknout nasazení a bojovnost, ale je to další porážka. Taková utkání nás svým způsobem posouvají dál, jenže my už je v naší situaci potřebujeme uhrát minimálně na remízu a je jedno, kdo proti nám stojí. Sparta má velmi silný mančaft, ale když dodržujeme, co si řekneme, můžeme hrát s kýmkoliv.“