25. 2. 2018 Matěj Mayer

Zpět do boje! Sparta v pondělí hostí Olomouc

Nesmírně náročný týden čeká hokejisty i příznivce Sparty. Pražskému klubu zbývá do konce základní části Tipsport extraligy odehrát čtyři utkání a všechny stihne v nadcházejícím týdnu! Sparťané jako desátý tým soutěže balancují na hraně play off, a proto musí na ledě nechat vše a poprat se o účast ve vyřazovacích bojích. Série tří domácích utkání začne v pondělí netradičně již od 18.00 hodin, kdy O2 arena přivítá Olomouc.

Olomouc se také rve o play off. „Máme to ve svých rukách,“ ví Ostřížek

Kohouti se pohybují v tabulce na podobných pozicích jako Sparta, a půjde tedy o těžkého soupeře, který rozhodně nedá nic zadarmo. Olomouc má ale přece jen lepší výchozí pozici, protože je v tabulce osmá a s 68 body má na Pražany čtyřbodový náskok. Devátý Liberec má 66 bodů a desátá Sparta 64. Olomoučtí mohou však zabojovat dokonce o přímou účast v play off bez nutnosti předkola. Jejich soupeřem o šestou příčku budou mužstva Pardubic (70 bodů) a Zlína (71 bodů), která mají odehrané o utkání více. Do boje o přímý postup se mohou ještě zapojit i týmy, které jsou v tabulce pod Olomoucí.

12
O tolik bodů hraje Olomouc a Sparta v závěru základní části Tipsport extraligy.

Samotná účast Olomouce, Liberce a Sparty ve vyřazovacích bojích je však ohrožena týmy na jedenáctém a dvanáctém místě. Chomutov (63 bodů) a Mladá Boleslav (62) ztrácejí jen nepatrně, na rozdíl od tří zmiňovaných celků však mají odehráno o utkání více a situaci již nemají ve svých rukou. V době olympijské přestávky kladla Olomouc důraz na věci, které by jí měly pomoct v závěrečné fázi sezony. „Hodně jsme zamakali a snažili jsme se vyladit ty věci, které nám v poslední době moc nešly. Pro nás je teď hlavně důležité přenést si to z tréninků do zápasu se Spartou, který nás čeká jako první,“ říká útočník Olomouce David Ostřížek pro klubový web.

Formu Olomoučtí ladili také pomocí přípravného utkání s Jihlavou, které skončilo nerozhodně 2:2. „Zápas nebyl úplně povedený, bylo vidět, že je to přátelák. Ačkoliv jsme chtěli zabrat, odehráli jsme to v takovém zvláštním polotempu. Bylo to první utkání po skoro dvou týdnech, což byl velký nezvyk, ale myslím, že nám to s ohledem na příští týden pomohlo,“ přemýšlí Ostřížek. Zkušený hokejista si také dobře uvědomuje vážnost situace, v jaké se jeho celek nachází. „Musíme být připravení na to, že to je opravdu velká zátěž. Hrát v jednom týdnu prakticky obden není nic lehkého. Víme, jak vypadá tabulka, a budeme hrát tak, abychom vyhráli všechna čtyři utkání. Když do toho dáme všechno a všechny zápasy vyhrajeme, nemusíme pak hledět na to, jak hrají ostatní týmy. Máme to ve svých rukách,“ má jasno.


SPARTA VS. OLOMOUC ŘEČÍ ČÍSEL:


Sparta v sezoně Olomouc třikrát porazila. Za tři body však jedinkrát

Oba týmy se v aktuálním ročníku potkají už počtvrté a vzájemná bilance favorizuje Spartu. První utkání, které se hrálo na ledě Olomouce, bylo přitom zprvu jasně v režii domácího celku. Kohouti vedli po druhé třetině 2:0 a zápas směřoval k tomu, že tři body zůstanou doma. Všechno ale změnila krátká pasáž mezi 48. a 49. minutou, kdy Sparta těžila z ofenzivních choutek obránců Tomáše Pavelky a Juraje Mikuše, kteří zajistili vyrovnání. Utkání nakonec dospělo do prodloužení, v němž rozhodl Dominik Uher. Sparta si tak odvezla dva body za výhru 3:2 v prodloužení.

Ještě těsnější bylo druhé utkání na Spartě, ve kterém však tentokrát vedli 2:0 Pražané zásluhou Petra Vrány a Alexe Reichenberga. Ještě před polovinou základní hrací doby ale Olomouc snížila a ve třetí třetině se na Spartu dokonce dotáhla. Tentokrát nerozhodlo ani prodloužení a vítěze zápasu určily až samostatné nájezdy. Sparťané se v nich prosadili hned třikrát a klíčovou trefu si připsal Richard Jarůšek. Domácí zvítězili 3:2 na samostatné nájezdy.

Třetí duel se odehrál hrál těsně před Silvestrem, kdy Olomouc odnesla skvělou formu Sparty. Za Pražany se prosadil už ve 13. minutě Lukáš Klimek a od té doby vedení nepustili. A to i přes divokou pasáž ve třetí třetině, kdy Olomouc nejprve snížila na 1:2 a po následném gólu Sparty ještě na 2:3. Pražský celek se však prosadil ještě dvakrát a pohodlně zvítězil 5:2. Za Spartu se trefili ještě Robert Říčka, Petr Vrána, Jan Piskáček a Richard Jarůšek.


Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Aittokallio – Pavelka, Voráček, Mikuš, Kalina, Ďaloga, Švrček – Řepík, Vrána (C), Klimek – Forman, Hlinka, Buchtele – Jarůšek, Černoch, Kudrna – Uher, Rousek, Kumstát.

HC Olomouc: Falter – Vyrůbalík (C), Jaroměřský, Ondrušek, Houdek, L. Galvas, J. Galvas, Staněk – Laš, J. Knotek, Eberle – J. Káňa, Strapáč, Irgl – Burian, Herman, Skladaný – Holec, Macuh, Ostřížek.



AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek