30. 4. 2022 HC Sparta

Petr Ton o posilách a odchodech

S příchodem května oznamujeme první posily pro nový ročník! Ze Švýcarska přichází brankář Jakub Kovář, ofenzivu pak rozšíří Gustaf Thorell, jenž se v mužstvu potká s bratrem Erikem. Spartu naopak s jistotou opouští osm hráčů. "Na posilách usilovně pracujeme a snažíme se odcházející hráče adekvátně nahradit," přiznává v rozhovoru sportovní ředitel Petr Ton.

Brankářskou jedničkou pro příští ročník bude třiatřicetiletý brankář Jakub Kovář, který uplynulý ročník dochytal ve švýcarském Curychu a nyní jej čeká sedmý finálový zápas. Zkušený gólman se do Česka vrací po devíti letech v Rusku, kde patřil mezi brankářskou špičku KHL.

„Kuba je vynikající gólman s obrovskými zkušenostmi ze zahraničí. Domluvili jsme se již během sezony, už dříve projevil velký zájem hrát za náš klub. Jsme moc rádi, že se nám podařilo získat na extraligu opravdu nadstandardního gólmana,“ komentuje příchod nového brankáře sportovní ředitel Petr Ton. S klubem se dohodl na dvouletém kontraktu.

>>>INFORMACE O PERMANENTKÁCH NA SEZONU 2022/2023<<<

Druhou novou posilou je dvaatřicetiletý útočník Gustaf Thorell. Starší bratr sparťanského forvarda Erika přichází z Plzně, kde si v 53 zápasech uplynulé sezony připsal osm gólů a šestnáct asistencí, načež jeden gól přidal v pěti zápasech play off. Rovněž podepsal smlouvu na dva roky.

„Získali jsme zkušeného centra s tahem do branky, který by měl dělat soupeřům problémy v předbrankovém prostoru. Zapadá nám do mozaiky týmu, který chceme postavit na stávajících základech. Sám jsem poznal, jaké je to být v cizině sám. Pomůže to jak Erikovi, tak Gustafovi,“ věří Ton.

Zasloužená zahraniční angažmá

Přesuny se konají i směrem ze Sparty. Do Finska odchází brankář Matěj Machovský, stejným směrem se za vysněným zahraničním angažmá stěhuje také obránce Tomáš Pavelka. Po pěti letech v klubu končí také obránce Tomáš Dvořák, na odchodu jsou také obránce Radek Jeřábek s útočníky Tomášem Šmerhou, Genadijem Stoljarovem a Jakubem Strnadem.

Skvělé výkony vynesly Filipu Chlapíkovi, jenž v uplynulé sezoně překonal klubový rekord v počtu bodů v jedné sezoně, zahraniční angažmá ve švýcarském Ambri-Piotta.

Ztráta klíčového útočníka mrzí také sportovního ředitele Petra Tona, ale na Spartě všichni tuší, že Filipova cesta ve Švýcarsku neskončí: „Věříme, že švýcarská liga pro něj nebude konečná zastávka a opět se probojuje do NHL. Rozhodně na to má. Věříme, že se jako velký sparťan do klubu ještě někdy v budoucnu vrátí.“

Ton: Kluci si zahraničí zaslouží, Tomáška chceme udržet

Odchody jsou často smutné, ale finské angažmá nejde Matěji Machovskému nepřát, že ano?
Určitě! Málokdo si uvědomuje, že je Machy mezi desítkou brankářů, co za Spartu odchytali nejvíc zápasů. Jeho letošní návrat nám pomohl dostat se až do finále. Všichni v klubu mu zahraniční angažmá moc přejeme. Zaslouží si ho.

Zasloužené angažmá v zahraničí čeká také Tomáše Pavelku, je to tak?
Už během podzimu jsme se od Tomáše dozvěděli, že by si chtěl vyzkoušet zahraničí. V této sezoně patřil mezi naše nejlepší obránce a angažmá v prestižní finské lize si jednoznačně zasloužil. Věřím, že se naše cesty mohou v budoucnu opět protnout.

Proč v týmu končí Tomáš Dvořák?
Tomáš odehrál za Spartu pět sezon a měli jsme zájem o to, aby v klubu pokračoval i nadále. Musíme mu za jeho služby poděkovat. Bohužel dostal finanční nabídku z jiného klubu, které jsme nechtěli konkurovat. Už v minulé sezoně jsme se shodli, že nebudeme hráče přeplácet a pouštět se do zbytečných finančních závodů.

Do jiného extraligového klubu míří také Radek Jeřábek s Tomášem Šmerhou, o ně jste nestáli?
Stáli jsme o oba. Radek nám v uplynulé sezoně pomohl zejména v období velké marodky. Měli jsme zájem, aby v klubu pokračoval, je to náš odchovanec a charakterově vynikající hráč. Na druhou stranu chápeme, že se rozhodl pro jiný extraligový klub, kde dostane větší herní vytížení. Tomáš Šmerha bojoval o svou pozici druhou sezonu. Ze začátku té letošní balancoval na hranici A-týmu a Sokolova, i proto jsme se domluvili, že jeho pokračování budeme řešit až v závěru ročníku. Rozhodně byl pro všechny nakonec milé překvapení. Kontrakt v novém týmu ale podepsal ještě ve chvíli, kdy hrál v Sokolově. U nás dostal větší šanci během olympiády a měli jsme zájem s ním spolupráci prodloužit. Bohužel to již nebylo možné.

Nové angažmá si hledají také útočníci Genadij Stoljarov a Jakub Strnad?
Ano. Genadij splnil, co jsme od něj očekávali. Svými zkušenostmi a dobrým charakterem pomohl týmu v rozhodující fázi sezony dostat se opět do formy. Strny svou poctivou prací na ledě týmu nejen v play off hodně pomohl. Bohužel si ale nedokázal vybojovat takové místo v sestavě, jaké by si sám představoval. Rozhodli jsme se mu poděkovat za jeho služby a kontrakt neprodloužit.

Co další příchody, jsou ve hře?
Samozřejmě nadále usilovně pracujeme na posílení kádru a snažíme se odcházející hráče adekvátně nahradit. Velkou prioritou je pro nás setrvání Davida Tomáška, který je lídrem týmu a sparťanští fanoušci ho mají rádi. O Davida je logicky obrovský zájem, ale byli bychom velmi rádi, kdyby zůstal ve Spartě. O nové smlouvě jednáme třeba také s Danielem Přibylem a Maximem Matuškinem.

PŘÍCHODY:

Jméno Pozice Klub
Pavel Patera trenér -
Patrik Martinec trenér HC Motor České Budějovice
Jakub Kovář brankář ZSC Lions (SUI)
Gustaf Thorell útočník HC Škoda Plzeň

ODCHODY:

Jméno Pozice Klub
Josef Jandač trenér -
Miloslav Hořava trenér -
Tomáš Hamara trenér -
Matěj Machovský brankář zahraniční angažmá
Tomáš Pavelka obránce Finsko
Radek Jeřábek obránce jiný extraligový klub
Tomáš Dvořák obránce HC Dynamo Pardubice
Tomáš Šmerha útočník jiný extraligový klub
Genadij Stoljarov útočník -
Jakub Strnad útočník -
Filip Chlapík útočník HC Ambri-Piotta (SUI)
AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek