30. 1. 2023 Kateřina Eisová, Daniel Ryl

Obranu posílí švédský tvrďák Stefan Warg

Švédská kolonie ve Spartě se rozšíří, jelikož naše defenzivní řady posílil důrazný obránce Stefan Warg, jenž naposledy působil ve finském KooKoo. Zkušený dvaatřicetiletý borec bude v našem mužstvu působit minimálně do konce aktuální sezony, ve které bude po bratrech Thorellech a asistentu Hansu Wallsonovi již čtvrtým švédským členem kádru.

Na příchodu stokilového Stefana Warga měl podíl právě asistent Hans Wallson, s nímž získal titul během angažmá ve Skelleftee. "Před startem play off bylo třeba ještě rozšířit stávající kádr. Podařilo se nám angažovat nesmírně zkušeného a pracovitého obránce s parametry, které budí respekt. Stefan Warg v posledních sezonách dokázal, že umí být i týmovým lídrem. Od trenéra Wallsona jsme na něj měli jen ty nejlepší reference a jsme rádi, že s ním můžeme minimálně do konce této sezony spolupracovat," uvedl sportovní manažer Jaroslav Hlinka.

Více než 190 centimetrů vysoký obránce má za sebou bohaté zkušenosti ze švédské ligy. Aktuální ročník strávil ve finském KooKoo, v jehož dresu byl asistentem kapitána a připsal si gól s pěti asistencemi. "Hlad po úspěchu je ve Spartě obrovský. Během kariéry se vám nenaskytne tolik možností hrát za tým, který má ty nejvyšší ambice," pochvaloval si bezprostředně po podpisu kontraktu do konce ročníku Stefan Warg.

Švédský hokejista prošel draftem NHL a strávil tři sezony také za mořem, ale do NHL se neprobojoval. Warg se po návratu do Evropy zařadil v barvách Malmö, Örebro a Djurgårdens mezi nejtvrdší borce obou švédských nejvyšších soutěží.

Warg: Sparta mi přišla jako správná volba

Jak se zrodil tvůj přestup do Sparty?
Sparta o mě projevila zájem a já jsem se nemusel dlouho rozhodovat. Byla to pro mě velmi lákavá nabídka. Samozřejmě také hraje roli to, že jsou v týmu tři další Švédi, což vždy pomůže. Sparta mi přišla jako správná volba a bylo to pro mě jednoduché rozhodnutí.

Hrál v něm velkou roli trenér Hans Wallson, se kterým se znáš ze svého působení ve Skelleftee?
Určitě. Zná mě, ví, jakým stylem hraju, takže nehrozí, že by ode mě trenéři očekávali něco jiného. Ve svém stylu se cítím nejkomfortněji a tím, že mě Hans zná, bude naše spolupráce o to jednodušší.

Dokonce jste spolu vyhráli titul. Bylo pro tebe velké lákadlo právě to, že podobné ambice má i Sparta?
Samozřejmě, během kariéry se vám nenaskytne tolik možností hrát za tým, který má ty nejvyšší ambice. Jelikož byla Sparta loni ve finále, hlad po úspěchu je tu obrovský a já se na to moc těším!

Ve Spartě vzniká „Swedish House Mafia“, jsi již čtvrtým Švédem v organizaci. Znáš se s bratry Thorellovými?
Párkrát jsem se potkal s Gustafem, hráli jsme spolu několik let zpátky in-line hokej. Erika neznám, ale je fajn, že nejdu do úplně cizího prostředí.

V Örebro jsi byl dva roky kapitánem týmu. Nezříkáš se tedy ani pozice jednoho z lídrů kabiny?
Vždy jsem byl buď kapitán, nebo asistent. Asi v sobě mám něco, díky čemu mi to jde tak nějak přirozeně. Záleží mi na svých spoluhráčích a na týmu. To je jedna z předních kvalit každého lídra.

V KooKoo ses potkal s brankářem Nickem Malíkem, ptal ses ho na Spartu?
Trochu jsme se bavili, jak o Praze, tak celkově o Čechách. Věděl jsem, že Praha bude jedno z nejlepších míst, které jsem si pro další angažmá mohl vybrat. Nemluvili jsme spolu moc dlouho, ale potvrdil to, co jsem si myslel.

Hrával jsi i s dalšími Čechy, kdo ti nejvíc utkvěl v paměti?
Asi Dominik Furch. Seděli jsme v Örebro vedle sebe v kabině, byl velmi důležitou součástí týmu a je to dobrý kluk.

Byl jsi už v minulosti v Praze? Co sis o ní případně stihl zjistit?
Prahu jsem na pár dní navštívil, vím, že je to krásné město. Jak už jsem říkal, je to jedna z nejlepších destinací v Evropě, kterou si člověk může vybrat, takže se na život tady moc těším!

Profil a statistiky Stefana Warga:

Rodák ze Stockholmu spojil svůj hokejový život převážně s Örebro, ale v dorosteneckém věku se stěhoval do Västeras, kde se propracoval až do A-týmu. Důrazný švédský zadák i vzhledem ke svým parametrům zaujal v zámoří, proto nikoho nepřekvapilo, že si ho na draftu v roce 2008 vybral v pátém kole jako 143. hráče Anaheim. Dva ročníky ve WHL mu však i přes slušná čísla cestu do zámořského hokeje neotevřely, proto se Stefan vrátil domů.

V barvách druholigového Örebro a Västerås si třikrát v řadě zahrál baráž o postup do nejvyšší soutěže, leč pokaždé neúspěšně. Stefan zaujal zejména v první sezoně, kde nastřádal za padesát zápasů celkem 129 trestných minut. Po třech letech vyzkoušel podruhé zabojovat o svůj zámořský sen. V Norfolku však odehrál jen 21 zápasů AHL a přes epizodní angažmá v ECHL zamířil do Švédska, kde v závěru sezony 2013/2014 posílil Skellefteu a pomohl jí k mistrovskému titulu.

Následoval přesun do Malmö, okamžitý postup do nejvyšší soutěže a další čtyři sezony v barvách Redhawks. Defenzivní obránce však v průběhu ročníku 2018/2019 využil možnosti vrátit se do Örebro, v jehož dresu odehrál další tři sezony, a to poslední dvě s céčkem na dresu. V létě 2022 se potřetí v kariéře vydal do zahraničí, když se upsal finskému KooKoo, leč na konci ledna rozvázal smlouvu a využil nabídku Sparty.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek