10. 11. 2021 Daniel Ryl, Marek Táborský

Nová posila Strnad: Ze Sparty jsem nadšený

Sportovní vedení o reprezentační přestávce neotálí a hlásí dvě změny v ofenzivě! Útočné řady našeho týmu rozšíří zkušený Jakub Strnad, zatímco Ladislav Zikmund odchází za větším herním vytížením na hostování do Kladna.

Devětadvacetiletý defenzivní útočník Jakub Strnad přichází do klubu z Kladna, kde působil už od mládeže s několika výjimkami téměř celou kariéru. Vypracoval se zde až k pozici kapitána, tým vedl s céčkem na prsou v pěti sezonách. V extralize si připsal několik zápasů také v Mladé Boleslavi a v Litvínově.

"O Kubu jsme projevili velký zájem už předloni. Je to vynikající hráč do oslabení, kterého aktuálně v kádru potřebujeme. Navíc jde o vynikajícího bruslaře," vypočítává Strnadovy přednosti sportovní ředitel Petr Ton. Přichází na hostování do konce sezony, ze Sparty pak opačným směrem odchází Ladislav Zikmund. "Ziky byl ve chvíli, kdy byli všichni zdraví, na hraně sestavy. Bohužel si nevydobyl pevnější místo v kádru, naopak o něj projevilo velký zájem právě Kladno, kde zažil průlomovou sezonu," upřesnil Ton.

Kladenský odchovanec patřil v mládežnických kategoriích mezi pravidelné reprezentanty. Svůj mateřský klub dotáhnul v sezoně 2018/2019 jako kapitán zpět do extraligy. Uplynulou sezonu strávil v Mladé Boleslavi, v letošní sezoně vrátil zpět do Kladna.

Strnad: Podpora defenzivy je moje hlavní role

Máš za sebou první tréninky ve Spartě. Co v tobě aktuálně převládá za pocity?
Když vidím veškeré podmínky okolo, nedá se to s Kladnem moc srovnat. Přicházím do TOP organizace. Až z toho trochu žasnu. Jsem nadšený. Komfort pro hráče je tu na úplně jiné úrovni. Příjemné a pohodlnější bude i zkušenost, že na domácí zápasy nebudu muset dojíždět do jiného města. Na Kladně je to aktuálně hodně hektické, spoustu času se tráví na cestách a balením věcí.

Sportovní vedení Sparty i naši trenéři si od tebe slibují především perfektní hru v oslabení a podporu defenzivní činnosti. Kdy jsi začal v tomto ohledu vynikat?
Už od mládí jsem platil za dobrého bruslaře, hráče s dobrým pohybem. Postupně jsem se v tom snažil ještě zlepšovat, mít co nejrychlejší přístup k soupeři během oslabení. V tom je, věřím, stále má největší síla.

Znamená to, že raději zabráníš akci soupeře, než sám střelíš gól?
Nikdy jsem v produktivitě nedominoval, vždy jsem se soustředil hlavně na poctivou práci a hokej. Samozřejmě jsem rád, když se i bodově prosadím, ale beru jako svou hlavní úlohu hlavně defenzivní činnost a podporu obrany.

Co si sám slibuješ od angažmá ve Spartě?
Je to pro mě obrovská výzva. Vážím si toho, že si mě takový klub vybral na tuto pozici. Moc se na to těším. Cítím, že jsem dozrál na to, abych mohl být platný i v takto velkém klubu.

Potkal ses v kabině s někým známým?
Určitě. Trénovali jsme se Sašou Salákem, znám se s Michalem Moravčíkem, Davidem Dvořáčkem… A také s Kubou Kamešem, který ve Spartě dělá grafika. Určitě nejdu do neznáma.

V Kladně jsi zastával pět sezon roli kapitána. Nezříkáš se tedy ani role jednoho z lídrů kabiny?
Určitě se teď budu nějaký čas rozkoukávat. Nemám ale s touto rolí žádný problém. Mám na to už věk, nebojím se v kabině ke spoluhráčům vystupovat.

Jak na tebe tým aktuálně působí? Nakopla poslední výhra nad Kometou tvé spoluhráče po psychické stránce?
Necítím, že by byl někdo psychicky dole. Naopak. Byli úplně v pohodě, měli obrovskou chuť trénovat. Dnešní trénink vedl pan Hořava, pod kterým jsem také působil a víme, co od sebe očekávat.

PROFIL A STATISTIKY JAKUBA STRNADA:

Rodák z Kladna je místním odchovancem místních Rytířů, se kterými spojil téměř celou hokejovou kariéru. Poctivý pracant se postupně probojoval až do áčka, za které nastupoval v extralize a zůstal mu věrný i po sestupu.
V sezoně 2016/2017 si odskočil na dvouzápasovou výpomoc do extraligového Litvínova, ale poté následoval návrat do Kladna, v jehož dresu byl od podzimu kapitánem! S céčkem na prsou vedl tým celkem pět let, během kterých oslavil postup do nejvyšší soutěže.
V létě 2020 však následoval odchod do Mladé Boleslavi, která na defenzivního útočníka získala práva. Už po jedné sezoně se však Jakub Strnad vrátil zpět na Kladno, jenže v listopadu přišla další velká výzva, a to hostování ve Spartě.

Statistiky

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek