2. 4. 2018 HC Sparta

Broš: Lídři zklamali, trenéři nenastavili řád

Je osobou nejpovolanější při skladbě mužstva a zodpovídá za chod A-týmu. Sportovní manažer MICHAL BROŠ je v nové pozici na konci své první sezony, která mu příliš radosti nepřinesla. Turbulentní období ukončili sparťané porážkou v předkole play off a to i přesto, že se bývalému sparťanskému kapitánovi podařilo přivést v průběhu ročníku osm zvučných posil. „Celou sezonu jsme řešili problémy týkající se formy lídrů našeho týmu. I hráči, kteří posílili mužstvo, klesli bohužel svou výkonností do průměru. Žádný z trenérů navíc nedokázal v mužstvu nastolit jasný řád,“ říká Broš v rozhovoru, jenž zároveň obsahuje informace o skladbě kádru pro nadcházející ročník.

Jsou to tři týdny od velmi brzkého konce sezony. Co vám za tu dobu prošlo hlavou?
Samozřejmě hledám příčiny, proč sezona skončila po sportovní stránce tímhle propadákem. Už dlouhou dobu jsem přemýšlel, proč se ročník vyvíjí tak zvláštně. Z analýz mi vystupují tři zásadní body. Tím prvním je mockrát zmiňovaná forma lídrů týmu. Když bylo potřeba, aby povstali, aby někdo mančaft vedl, aby klíčoví borci začali hrát, když se týmu nedařilo, najednou nebyl nikdo, kdo by tým vedl do vyšších pater. Čtveřice klíčových ofenzivních hráčů Hlinka, Vrána, Pech, Kumstát měla minulou sezonu dohromady sto osmdesát bodů, kdežto letos to byla polovina. Přísnější měřítko snesl snad jen Lukáš Pech, který začal hrát, na co jsme zvyklí, až po nepovedené první čtvrtině sezony.

Proč se nenašel někdo jiný kromě této čtveřice, který by se stal lídrem?
Nevím. Bohužel ani hráči, kteří by se lídry mohli stát, nedokázali tuto roli plnit. Míra Forman byl před Vánocemi mínus 17! Služebně nejstarší beci Švrček s Piskáčkem strávili víc času na marodce než na ledě. Zamýšlený bek číslo jedno Petr Zámorský sbíral místo bodů z přesilovky mínusy, než jsme jej uvolnili do Hradce. Mužstvu navíc chyběla soudržnost, což je druhý bod analýzy. Měli jsme obrovské problémy zopakovat lepší výkon aspoň ve dvou zápasech po sobě nebo si formu udržet delší čas. Když mělo přijít v uvozovkách povinné vítězství s hůře postaveným týmem v tabulce, nebo naším konkurentem, tým nedokázal vyhrát. Pokud si to sami hráči neuměli uvědomit a nastavit uvnitř týmu, je zodpovědností trenérů to z nich dostat, nastavit v mužstvu řád. Ten bohužel chyběl, což je třetí bod. Když takový řád funguje, je i relativně slabší mužstvo úspěšné. To navíc nebyl náš případ, tým měl na extraligu nadprůměrnou kvalitu.

8
V průběhu uplynulé sezony přivedlo vedení do mužstva osm posil. Byli jimi gólman Laco, obránci Michálek, Ďaloga, Voráček a Kulda a útočníci Jarůšek, Buchtele a Řepík.

Bídný vývoj sezóny jste se snažili řešit posilováním mužstva. Byl jste se všemi příchody spokojený?
Většina posil nezklamala a po svém příchodu mužstvu pomohla. Zdálo se nám v průběhu sezony, že toho v těžkých chvílích bylo vcelku dost na naše gólmany. Nedá se na ně svalovat vina, jak sezona dopadla, nicméně uznali jsme za vhodné, že bychom chtěli posílit tým o zkušeného gólmana. Janko Laco ale svými výkony nakonec nepřesvědčil. Měl bilanci jedna výhra a pět porážek. To je asi jediné jméno, které bych zmínil, že se nepovedlo, jak jsme očekávali.

Jaké byly důvody ostatních příchodů?
Už do sezony jsme šli s tím, že máme velmi mladou obranu. V létě započala přestavba kádru s myšlenkou omlazení a víceleté perspektivy. Rozhodně to není otázka jen uplynulého ročníku a aktuálního období. Je to dlouhodobá cesta, kterou jsme si nastavili a ještě minimálně rok nebo dva bude trvat. Po velkém omlazení obrany jsme věděli, že jdeme do určitého rizika. Když jsme viděli, že při absencích nejzkušenějších beků je toho na nováčky moc, reagovali jsme a přišel Zbyněk Michálek. Jako obrovská posila a zkušený borec do obrany.

Dalším příchodem byl Richard Jarůšek z Hradce Králové…
Celou sezonu jsme se trápili s důrazem okolo našeho brankoviště i v zakončení na druhé straně hřiště. Snažili jsme se zareagovat na slabý důraz před brankou, takže do ofenzivy přišel Richard, který hned po svém příchodu potvrdil pověst střelce. Obdobný případ je Honza Buchtele, jenž je navíc sparťan, a jsme rádi, že se vrátil do klubu s tím, že podepsal dlouhodobou smlouvu. Do obrany se po Zbyňkovi ještě v závěru sezony povedlo z KHL přivést Marka Ďalogu, Arturse Kuldu a Tomáše Voráčka.

Snažili jsme se, aby se energie mužstva naklopila na správnou stranu

Tito tři zmínění hráči plus ještě Michal Řepík přišli vyloženě pouze na výpomoc do konce sezony, je to tak?
Michal a Marek jsou srdcem sparťani a hrozně chtěli mužstvu pomoct. Odvedli dobrou práci, rádi bychom je v týmu udrželi, ale myslím si, že budou chtít pokračovat v zahraničí. Nicméně i jejich příchody měly návaznost na předchozí angažmá a svoje opodstatnění. Tomáš Voráček je dalším článkem, který chceme zabudovat do našeho mužstva v rámci zmíněné přestavby. Žádný z osmi hráčů, kteří v průběhu sezony přišli, nebyl plácnutím do vody bez rozmyslu.

Většina posil bezprostředně po svém příchodu oslnila. Po pár zápasech se ale začaly ve hře vytrácet a postupně zapadly do průměru mužstva. Čím si to vysvětlujete?
Jsme zase u lídrů mužstva. Na bitevním poli platí pravidlo: „Seberte soupeři generála a vyhrajete.“ V překladu do hokeje by se dalo říct: „Každé mužstvo hraje tak, jak hrají ti nejlepší hráči.“ V týmu se za celou sezónu nenašel nikdo, kdo by v klíčových chvílích pozvednul prapor, což je pro mě stále obrovské zklamání.

Máte pro to vysvětlení?
Nevytvořila se skupina dostatečného počtu a síly hráčů, aby tým strhla k dlouhodobě dobrému výkonu. A to mělo efekt i na nově příchozí hráče, kteří se postupně stáhli na tuhle úroveň. Snažili jsme se pořád dokola, aby se energie mužstva naklopila na správnou stranu, ale za celou sezonu se to nepovedlo nikde vykřesat.

Celou sezonu se hodně řešila absence důrazu kolem brankoviště na obou stranách hřiště. To byl rovněž hodně významný problém, že?
Obecně důraz a přístup v některých situacích. 74 procent branek jsme dostali z předbrankového prostoru a navíc jsme druhou polovinu soutěže hráli velmi špatně oslabení. Když si zpětně shrneme fakta týkající se hlavních trenérů, mužstvo mělo pod trenérem Jiřím Kalousem bodovou úspěšnost 45 procent, kdežto pod Františkem Výborným, později společně s Radimem Rulíkem, jen 43 procent.

Když se zpětně podíváte na posilování v průběhu uplynulé sezony, myslíte si, že tým byl na jejím začátku konkurenceschopný?
Už několikrát jsme popisovali naši filosofii o omlazování kádru. V létě se udála řada změn a my přivedli relativně mladé hráče s reprezentačním potenciálem. Bylo jasné, že tihle hráči nebudou hned zářit. Sám vím ze své zkušenosti, že není lehké v novém prostředí okamžitě předvádět nejlepší hokej a hráč potřebuje čas. Tenhle čas měly mít nové mladé tváře díky tomu, že bude šlapat celý tým a oni se s ním vyšvihnou nahoru. To se bohužel nestalo a opět se vracíme k hlavnímu bodu analýzy sezony. Tým byl možná papírově slabší, ale určitě konkurenceschopný. Jen tedy za podmínky, že jej potáhnou potenciální lídři a bude mít od trenérů jasně nastavený řád, což se nestalo.

V jakém stavu je aktuálně mužstvo vzhledem k příští sezoně?
Stále je vše hodně čerstvé, ale určitě tuhle otázku řešíme. Většina hráčů je pod smlouvou, nicméně velmi záleží na složení realizačního týmu. Od toho se bude rovněž hodně odvíjet představa, jak bude po herní stránce následující sezona vypadat.

Můžete být konkrétnější ohledně trenérů?
Zatím bohužel ne, ale je jasné, že otázka trenérského štábu musí být vyřešena co nejrychleji. Možností je však stále více, takže by nemělo smysl v tuhle chvíli rozebírat spekulace. Jediná věc, která se již uskutečnila, bylo ukončení smlouvy s kondičním trenérem Martinem Iterským.

Nabídku od nás mají naši odchovanci Jan Košťálek a Daniel Přibyl

Klíčovou rolí v týmu je gólman. Jaká je situace v brankovišti?
Před touto sezonou přicházel David Honzík jako mladý gólman s výhledem do budoucna a tomu byl uzpůsoben i jeho kontrakt. Sami Aittokallio podepisoval smlouvu jen na jednu sezonu a jeho pokračování ve Spartě není vyloučené, nicméně smlouvu na příští ročník v tuto chvíli nemá. Ve Spartě pak s určitostí nebude pokračovat Ján Laco.

Oproti kádru v závěru sezony bude v obraně chybět trojice, jež přišla v průběhu sezony, ve složení Zbyněk Michálek, Arturs Kulda a Marek Ďaloga. Je to tak?
Ano. Markovi jsme nabízeli již při jeho příchodu dlouhodobější kontrakt, ale máme informace, že se chce vrátit do zahraničí. U Zbyňka Michálka je otázka, jestli bude ještě pokračovat v kariéře, takže s ním budeme v létě určitě v kontaktu. Arturs Kulda se vrací do KHL. Mužstvo pravděpodobně opustí Juraj Mikuš, jemuž končí kontrakt, a vypadá to, že se na jeho prodloužení nedohodneme.

Obrana prošla před minulou sezonou velkou přestavbou a je hlavním článkem avizovaného omlazování kádru. Bude to pokračovat?
Ano, již na začátku tohoto kalendářního roku jsme podepsali novou smlouvu s Tomášem Pavelkou a na víceletém kontraktu jsme domluveni i s Tomášem Voráčkem, jenž přišel v závěru přestupního termínu ze Slovanu. Počítáme i s trojicí Tomáš Dvořák, Richard Nedomlel a Vojtěch Zeleňák, která končila sezony na hostování mimo náš tým. Dál budeme chtít v zápasech hodně vytěžovat Petra Kalinu. Ze služebně starších beků mají dál platné smlouvy Jan Piskáček a Jan Švrček.

Uvažujete ještě o dalším posílení obrany?
Ano, chtěli bychom ještě jednoho zkušeného beka na přesilovku a není tajemstvím, že bychom rádi přivedli zpět ze zámoří našeho odchovance Jana Košťálka. Má od nás nabídku a čekáme na odpověď, jestli si vybere návrat do Sparty, nebo jiné angažmá.

Jaká je situace v útočných řadách?
Opět začnu u hráčů, kteří přišli v průběhu sezony nebo před ní. Alex Reichenberg podepsal smlouvu na jeden rok a rozhodli jsme se, že mu nový kontrakt nenabídneme. Naopak Robert Říčka má dlouhodobou smlouvu a kontrakt s výhledem do budoucna podepsali už při svém příchodu v průběhu ročníku i Jan Buchtele a Richard Jarůšek. Prodloužení smlouvy můžeme potvrdit ještě u Jiřího Černocha a Andreje Kudrny. Z hostování v Chomutově se vrátí Jiří Smejkal a využívat chceme i mladé hráče Lukáše Rouska s Tomášem Pšeničkou.

Kdo kromě Alexandera Reichenberga tedy v mužstvu ještě končí?
Hodně bychom na delší dobu stáli o Michala Řepíka, ale máme informace, že čeká na nabídky ze zahraniční. Takže o něj asi zase přijdeme. V mužstvu už nebude ani Dominik Uher, jemuž jsme se rozhodli neuplatnit opci.

Společné sledování zápasů play off by nikdo neměl brát jako trest

Zásadní otázkou je, jestli bude v týmu pokračovat Jaroslav Hlinka. Tohle už se ví?
Jarda Hlinka neměl ideální sezonu a to samozřejmě jak týmově, tak hlavně individuálně. Je to největší hráč klubové historie a určitě s ním budeme jeho budoucnost řešit, nicméně novou hráčskou smlouvu mu již nabízet nebudeme. Je otázkou nadcházejících týdnů sednout si s ním a rozebrat, co bude dál. Nechtěl bych ale zatím předjímat.

Posílení útoku se chystá?
Ano. A řešíme to velmi konkrétně, protože chceme obsadit pozici elitního centra a rádi bychom k návratu domů zlákali Dana Přibyla. S Danem jsme v kontaktu už zhruba tři měsíce a má od nás nabídku víceleté smlouvy, tak uvidíme, jak se k ní postaví. Dalším mezníkem je pro nás v tuhle chvíli samozřejmě 30. duben, kdy končí platnost smluv některým hráčům na trhu, a my budeme moci být aktivnější.

8 708
Průměrná domácí návštěvnost v O2 areně v uplynulé sezoně.

Širokou veřejnost zaujal způsob, jakým jste potrestali vaše hráče za neúspěch v předkole. Jak dlouho budou muset chodit společně sledovat zápasy play off do kabiny?
Zaprvé bych chtěl říct, že by to nikdo neměl brát jako trest. Většina mužstva má smlouvu i pro další sezonu a my jsme prostě pár dní po vypadnutí začali přípravu na to, aby se nám nic podobného příští rok nestalo. Pokud Sparta v play off prohrála posledních devět zápasů v řadě, tak je něco špatně. Dokážu si představit, jak by mě štvalo muset sledovat jiné týmy, jak bojují o titul v době, kdy už bych sám měl po sezoně, a doufám, že si borci příští rok na momentální nepříjemné chvíle vzpomenou a udělají společně všechno pro to, aby je nemuseli zažít znovu.

Lze podle vás na skončené sezoně najít něco pozitivního?
Vždycky a na všem se dá najít něco pozitivního! Letos to byl neuvěřitelný přístup našich fanoušků, kteří při nás stáli celou sezonu a chodili na domácí zápasy v neskutečném počtu, i když některé zápasy byly z naší strany bídné. Skupina skalních fandů, z nichž většinu znám v podstatě ještě osobně ze svého hráčského angažmá, jezdila i na venkovní zápasy a neúnavně tým podporovala. Toto osobně považuju za důkaz soudržnosti. Každý rád podporuje klub, když se daří, ale teprve když to skřípe, se projeví ti praví sparťani. A letos se jich projevila spousta! Tímto bych všem našim fanouškům, a taky všem partnerům klubu, chtěl poděkovat a slíbit, že jejich podporu a důvěru splatíme v příští sezoně mnohem lepšími výsledky.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek