5. 2. 2023 | Daniel Ryl

SPA - PCE 4:2 - Třetí skalp lídra tabulky

45., neděle 5. 2. 2023
Sparta - Pardubice SPA - PCE
Sparta: Kovář – Jandus, Němeček, Mikliš, Kempný, Polášek (A), Moravčík, Krutil – Buchtele, Horák, Tomášek – Safin, D. Vitouch, Vauhkonen – P. Kousal, Sobotka (A), Řepík (C) – Konečný, G. Thorell, Kaše.
Pardubice: Will – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, J. Kolář (A), Bučko – Cienciala, L. Sedlák, Hyka – R. Kousal, Zohorna (A), Radil – Paulovič, Poulíček (C), T. Zeman – Mandát, A. Musil, Vondráček.
Branky a nahrávky: 6. Buchtele (Tomášek, Moravčík), 27. Řepík (Kempný, Sobotka), 32. Tomášek (Jandus, Kaše), 50. Řepík (Safin, Kempný) – 1. L. Sedlák (Cienciala, Hyka), 22. Košťálek (Zohorna, R. Kousal). Rozhodčí: Šír, Stano – Svoboda, Šimánek. Vyloučení: 3:6. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 16 653. Střely na branku: 28:24. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2.
Tohle byl šlágr se vším všudy! V nedělním utkání proti vedoucím Pardubicím jsme museli dvakrát dohánět manko, ale ve druhém dějství jsme dvěma přesilovkami otočili skóre a ve třetí třetině přidal svůj druhý gól kapitán Michal Řepík. Těžký závěr už naše mužstvo zvládlo bez chybičky, díky čemuž si připsal třetí skalp lídra v aktuální sezoně

Komentář

Začátek nedělního šlágru měl k ideálu daleko, jelikož už po dvaadvaceti vteřinách David Cienciala místo střely pobídl u tyčky najíždějícího Lukáše Sedláka, jenž otevřel skóre. Východočechy vedoucí gól povzbudil a diktovali tempo hry, do šancí jsme se v dalších minutách dostávali i my, leč bez výraznější střelecké šance - oba brankáři působili jistě.

Ač měli hosté opticky navrch, náš tým zareagoval povedenou akcí, kdy si Jan Buchtele najel před branku a nechytatelně tečoval Tomáškovo nahození od mantinelu. Vzápětí měl na hokejce velkou šanci Lukáš Radil, proti němuž se Jakub Kovář pohotově přesunul a zasáhl. Pardubicím následně pomohl Němečkův trest, při něm ale naše defenziva výraznější šance nedovolila.

Atraktivní zápas pokračoval na obě strany, a přestože Pardubice působily jistějším dojmem, na sparťanskou defenzivu s jistým Jakubem Kovářem v zádech si nepřišly. V závěru třetiny pálil nepřesně Peter Čerešňák, zatímco Lukáš Sedlák nedokázal mezi kruhy usměrnit puk na branku.


Úvod prostředního dějství se nesl ve velmi podobném duchu, jelikož po necelé minutě a půl si před branku najel volný Jan Košťálek a po pěkné akci vrátil hostům vedení! V páté minutě však putoval na trestnou lavici Lukáš Sedlák po faulu u mantinelu, a když o necelou půlminutu později fauloval Tomáš Zohorna, měli jsme zkrácenou přesilovky pěti proti třem.

Trpělivá kombinace bez výraznějších šancí se našemu týmu nakonec vyplatila, když po rychlém ťukecu pálil z levého kruhu Michal Řepík a trefou do víka vyrovnal! Východočeši následně přidali, ale jejich tlak utlumil další zjevný faul. Sparta se usadila v pásmu, David Tomášek dostal nabito na hranici pravého kruhu a jeho střela tahem si našla cestu až do branky.

Náš tým se po obratu zlepšil, měl navrch a trápení hostů prohloubil další zbytečný faul Adama Musila. Tentokrát už hosté zvládli defenzivu skvěle, a přestože jsme v závěrečných minutách dostali soupeře pod tlak, rány od modré úspěch neslavily a gólem neskončil ani pokus Davida Kašeho, kterého vychytal pohotový Roman Will.


Oba týmy nadále potvrzovaly, že jsou na špičce extraligové tabulky oprávněně. Komplikací pro hosty mělo být vyloučení Adama Musila, jenž po vysoké holi na Davida Tomáška dostal čtyři minuty, ale už po dvanácti vteřinách ukončil výhodnou přesilovku útočný faul Ostapa Safina. Ve čtyřech si připsali pohotové zákroky po střelách ze strany oba brankáři.

Krátce po návratu Ostapa Safina však naše přesilovka pokračovala, ale Michal Řepík při střele z levého kruhu zlomil hůl. Mrzet ho to nemuselo, druhý útok o půl minuty později už přinesl kýžený efekt, když se náš kapitán v levém kruhu svezl svým typickým stylem a prudkou střelou přidal druhý gól! Vzápětí mohl na přední tyčce Vladimír Sobotka využít přihrávku zpoza branky, Roman Will však stáhl betony včas.

Naše mužstvo se vzápětí soustředilo na defenzivu, zatímco Dynamo zkoušelo se zápasem cokoliv udělat. Šanci mu dalo nedovolené bránění Michala Řepíka, ale hosté neměli v přesilovce téměř nic, naopak mohli inkasovat, když po špatné rozehrávce pálil z mezikruží David Němeček - mimo. Více než dvě minuty šly Pardubice do hry v šesti, ve které našemu týmu zatápěly. Když bylo potřeba, Jakub Kovář zasáhl, a jelikož Jan Buchtele trefil z levého kruhu jen boční síťku a Vladimír Sobotka z vlastní modré jen o centimetry minul, slavili jsme výhru 4:2.

Ohlasy trenérů

Hans Wallson (HC Sparta Praha): "Byl to dobrý zápas před pěknou kulisou. V první třetině byly Pardubice lepší. Ve druhé jsme začali víc bruslit, bojovat a otočili jsme zápas. Skvěle nám vyšly přesilovky. Ve třetí třetině jsme hráli solidně. Je důležité, že jsme porazili Pardubice i Vítkovice. Dokázali jsme si, že s nimi můžeme hrát. Je to dobře pro sebevědomí i celý tým. Máme z našeho výkonu velkou radost. Je to dobře i vzhledem k nadcházející reprezentační pauze. Posledních pár týdnů jsme tvrdě makali, potřebujeme si odpočinout."

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): "Utkání s výbornou diváckou kulisou. Měli jsme dobrý vstup, v první třetině jsme byli lepším týmem. Bohužel ve druhé třetině hráči cítili křivdy a pramenila z toho frustrace. Udělali jsme pár zbytečných faulů. Víme, jak je na tom Sparta, že má velice kvalitní přesilovku a hráče. Bohužel nás z toho potrestala, dala tři góly v přesilovce, to zápas rozhodlo. Musíme na tomhle zapracovat a všechno mimo hokej musí jít u hráčů pryč. Musíme se jenom soustředit na náš výkon, nenechat se odvádět od hry a dělat takové zbytečné fauly. To nás stálo zápas. V play off se nám tohle stát nemůže."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek