11. 10. 2022 | Štěpán Křemen

SPA – JUK 3:6 – Porážka na závěr skupiny

6., úterý 11. 10. 2022, Sportovní hala Fortuna
Sparta - Jukurit SPA - JUK
Sparta: Kořenář – Polášek, Krutil, Mikliš, Jandus, Böhm, Tomek, Ducháč – Thorell, Horák, Tomášek – Safin, Thorell, Simon – Hrabík, Vitouch M., Hauser – Konečný, Vitouch D.
Jukurit: Tuohimaa – Nässen, Jurmo, Lundgren, Larsen, Forsblom, Zábranský, Peltomäki, Häkkilä – Puistola, Mäkinen, Mäkiaho – Jormakka, Harju, Aaltonen – Krivokrasov, Kovařčík, Huuhtanen – Batna, Immonen, Piitulainen.
Branky a nahrávky: 17. Safin (G. Thorell, Mikliš), 25. Polášek (Tomášek), 47. Tomášek (E. Thorell, Horák) – 19. Jurmo (Puistola, Kovařčík), 27. Jormakka (Harju), 30. Mäkiaho (Harju, Larsen), 31. Häkkilä (Immonen, Batna), 36. Kovařčík (Puistola), 41. Mäkinen (Puistola, Mäkiaho). Rozhodčí: Iwert, Pražák – Špůr, Svoboda. Vyloučení: 4:7, navíc Safin 5 min + do konce utkání. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 2673. Střely na branku: 31:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:6, 3:6.
Sparťané se v posledním utkání skupinové fáze hokejové Ligy mistrů utkali doma s finským Mikkeli. Značně omlazená sestava na svého soupeře nestačila, když rozhodlo především dlouhé pětiminutové oslabení ve druhé třetině. S letošním ročníkem se tak loučíme na čtvrtém místě základní skupiny.

Komentář

Sparťané v notně omlazené sestavě na svého soupeře vletěli a hned v úvodu finského brankáře Jukuritu zasypali hned několika nebezpečnými střelami. Nejblíže vstřelení branky se ocitl Eric Thorell, Frans Tuohimaa ale předvedl výborný dvojitý zákrok. Jen o několik chvil později nahazoval od modré Tomáš Tomek a po jeho pokusu dokonce zazvonila pravá tyčka branky hostů.

Hráči Mikkeli se ale postupem osmělili, vyrovnali hru, a i Pepa Kořenář v naší brance si musel připsat první zákroky. Nejvíce práce měl se zakončením Aaltonena z mezikruží, předvedl ale velmi jistý zákrok. Po faulu Michaela Krutila pak dostal Jukurit poprvé v utkání výhodu přesilové hry a nepříjemně zatlačil sparťany v obranném pásmu. V úspěšném zakončení několika rychlých kombinací ale chyběla hostům potřebná přesnost.

Skórovat se naopak podařilo Spartě, když po rychlém útoku předložil Gustav Thorell kotouč Ostapu Safinovi před prázdnou branku a ten tak už neměl problém otevřít střelecký účet zápasu. Vzápětí se však proti pravidlům provinil Petr Hauser a Jukurit druhou přesilovku v zápase využil, když se svižnou ranou prosadil Joni Jurmo. V závěru si ještě část početní výhody zahráli i sparťané, do kabin se však odcházelo za vyrovnaného stavu.


Do druhé třetiny jsme vstupovali v přesilové hře a nebyli jsme vůbec daleko od jejího využití. David Tomášek z levého křídla našel na druhém kruhu volného Ostapa Safina a tomu druhou radost v zápase překazil výborným zákrokem Frans Tuohimaa. Hosté se ale v úvodních minutách prostřední části znovu hned dvakrát provinili proti pravidlům a měli jsme tak výhodu přesilovky pět na tři. Tu se nám po dlouhé kombinaci podařilo využít, když Tomášek nabil na modré Adamu Poláškovi a ten propálil všechno co mu stálo v cestě.

Jukurit ale zanedlouho odpověděl. Do rychlého brejku se dostali dva finští útočníci a Pekka Jormakka už neměl problém zamést Harjuovu přihrávku za Kořenářův beton. Krátce poté navíc Ostap Safin předvedl tvrdý hit za hranicí pravidel a byl vyloučen do konce utkání. Dlouhou výhodu jednoho hráče v poli po dvou minutách hosté využili, když Daniel Makiaho z brankoviště dotlačil kotouč za Kořenáře. A pohroma nekončila, pokračující přesilovku využil rovněž Hannes Hakkila nahozením od modré, když využil clony svých spoluhráčů.

Hokejisté Mikkeli byli na koni a hnali se za dalšími góly. A netrvalo dlouho a náskok se jim podařilo navýšit, když Puistolovu střelu za bezmocného Kořenáře dorazil Michal Kovařčík a hosté vedli o tři branky. Po nešťastné třetině jsme tak šli do šaten s výrazným mankem.


I vstup do třetí třetiny vyšel hokejistům Mikkeli lépe, když po pár vteřinách ujel sparťanské obraně Otto Makinen a prostřelil Pepu Kořenáře mezi betony. Netrvalo dlouho a přece jen jsme se dočkali snížení. Erik Thorell našel zpoza branky volného Davida Tomáška a ten nekompromisně zavěsil pod břevno hostující svatyně.

A mohlo být ještě veseleji. Vyloučen byl Saku Forsblom a v následné přesilovce se do skvělé šance dostal Kuba Konečný, jeho ránu z první ale fantasticky zlikvidoval Tuohimaa lapačkou. Už v rovnovážném počtu hráčů se pak pěkně hostující obranou proháčkoval Tomášek, zakončení se mu ale nepovedlo a branku netrefil.

Utkání už se v závěrečných minutách spíše dohrávalo a jelikož se nám nepodařilo využít ani závěrečnou přesilovku, rozloučili jsme se se skupinovou fází letošní Ligy mistrů porážkou s finským Jukuritem Mikkeli.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek