7. 4. 2022 | Petr Pavlík

CEB - SPA 2:3p - Jsme jediný krok od finále!

SF3, čtvrtek 7. 4. 2022
České Budějovice - Sparta CEB - SPA
České Budějovice: Hrachovina – Štencel, Vráblík, Percy, Piskáček (A), Šenkeřík, Bučko, Štich – Voženílek, Novotný, Valský – Vondrka, Pech (A), Gulaš (C) – Beránek, Hanzl, Karabáček – Abdul, Holec, Ondráček.
Sparta: Hudáček – Matuškin, Němeček, Polášek (A), Pavelka, Moravčík, Dvořák, Jurčina – Forman, Sobotka (A), Řepík (C) – Chlapík, Vitouch, Tomášek – Thorell, Horák, Šmerha – Buchtele, Stoljarov, Dvořáček.
Branky a nahrávky: 9. Gulaš (Pech, Voženílek), 51. Voženílek (Ondráček) – 57. Řepík (Moravčík, Šmerha), 59. Chlapík (Matuškin), 72. Chlapík (Tomášek). Rozhodčí: Hejduk, Kika – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 4:5, navíc Gulaš (CEB) 5 minut + do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 6 421 (vyprodáno). Střely na branku: 17:41. Průběh utkání: 2:0, 2:3. Nejlepší hráči utkání: Daniel Voženílek - Filip Chlapík. Stav série: 0:3.
Třetí výhra je naše! Sparťané za sebou mají nervy drásající třetí semifinálové utkání proti Českým Budějovicím, v němž ztráceli dva góly, ale zbytečný faul domácího kapitána v závěru základní hrací doby pomohl našemu týmu k vyrovnání. Skvělý obrat pak dokonal prodloužení dvougólový útočník Filip Chlapík, který nás poslal jediný krok od finále.

Fotogalerie

Komentář

Domácí hokejisté byli na startu třetího semifinálového utkání velmi aktivní a sparťanský brankář musel být v pozoru. Oba týmy se v dalších minutách trochu oťukávaly a diváci v aréně si museli na další větší gólovou šanci do přesilové hry domácího Motoru. Sparťané šli do čtyř po nedovoleném zákroku útočníka Dvořáčka a domácí hokejisté svou početní výhodou nepohrdli. Pech narýsoval přesnou příhru kapitánovi Milanu Gulašovi, který svou dělovkou z první propálil Hudáčka poprvé v utkání.

Sparťané kontrovali nebezpečnou akcí Buchteleho, který vystřelil po přejezdu útočné modré čáry těsně nad budějovickou branku. V dalších minutách mohl svůj předchozí prohřešek odčinit Dvořáček, který však svou střelou z bezprostřední blízkosti trefil pouze připraveného Hrachovinu. Pražané vzápětí měli k dispozici klasickou početní výhodu, ve které se však domácí hráči bez obtíží ubránili a udrželi své vedení. Sparta prohrála po úvodních dvaceti odehraných minutách na jihu Čech v poměru 0:1.


Naši hokejisté hráli po úvodní minutě ze druhého dějství v oslabení, když na trestnou lavici zavítal Chlapík. Sparťanský útočník zahákoval ujíždějícího Pecha a vyfasoval od rozhodčích dvě trestné minuty za hákování. V domácí přesilové hře právě Pech hledal v přečíslení dvou proti jednomu na druhé straně kluziště Ondráčka, ovšem přihrávka budějovickému veteránu nesedla. Sparťané se vzápětí osmělili až v dalších minutách. Sobotka hledal na modré čáře Matuškina, jehož prudká rána od modré čáry našla pouze zadní mantinel.

Urputná podívána pokračovala i v dalších minutách utkání a šance se postupně vystřídaly na obou stranách kluziště. Ondráčkovu ránu z mezikruží sparťanský brankář viděl na poslední chvíli, když vyrazil kotouč do bezpečí do rohu kluziště. Náš tým si vypracoval v útočném pásmu velký tlak, který domácí tým v čele s Hrachovinou ustál. Řepíkova svižná rána ze strany na vzdálenější tyčku našla jen pozorného budějovického brankáře. V závěrečných minutách druhé části vzplály emoce na obou stranách a sudí rozdali pár trestů za hrubost. Sparťané prohrávali i po druhé části nad svým soupeřem o jeden gól.


Třetí třetina odstartovala hrou ve čtyřech hráčích na obou stranách a více ze hry měli sparťané. Ti mohli skórovat zásluhou Tomáška, který se vzápětí dostal při hře tři na tři vinou dalších dvou vyloučení do dobré střelecké pozice a jeho ránu Hrachovina zastavil na poslední chvíli. Sparťané v pokračující hře pět na čtyři si vypracovali obrovskou možnost na vyrovnání. Sobotka si počkal na vhodný okamžik, poté naservíroval kotouč před branku kapitánovi Michalu Řepíkovi, který však nezakončil ideálně.

Budějovičtí hokejisté se po rozpolceném úvodu třetí části dostali do útočného pásma a Percy poté nahodil kotouč na sparťanskou branku. Hudáček si našel dobrý výhled a schoval kotouč ve své lapačce. Motor mohl v dalších minutách hry do dvoubrankového vedení, nicméně aktivní Pech minul svou ranou těsně horní růžek sparťanské branky. Diváci v aréně se rozhodně nenudili. Další velkou šanci na druhé straně obstaral Šmerha s Horákem, ale Hrachovina udržel kotouč ve své lapačce. A když se neprosadili sparťané, úřadovali domácí. Daniel Voženílek poslal puk o brusli Poláška přesně do sparťanské do branky.

Sparťané si v závěrečných minutách vytvořili drtivý tlak v útočném pásmu a v pětiminutové početní výhodě díky nedovolenému zákroku Gulaše skóroval Michal Řepík., který již propálil Hrachovinu střelou z kruhu. Náš tým si ve zbytku utkání vytvořil další tlak před domácím brankářem a Hudáček opustil své pracoviště. Sparťané se v pokračující pětiminutové přesilovce udrželi v útočném pásmu a Filip Chlapík svou nechytatelnou střelou z levého kruhu propálil Hrachovinu! Oba týmy odcházely do kabin za nerozhodného stavu 2:2.


Naši hokejisté si vytvořili v prodloužení řadu nebezpečných šancí. Dvě střely obránce Poláška však nebyly přesné. Na druhé straně kluziště Pech našel zpoza branky v mezikruží Piskáčka, ale spolupráce svou exsparťanů ztroskotala na vyrážečce brankáře Hudáčka. Sparťané byli i nadále velmi aktivní a měli drtivý tlak v útočném pásmu. Tomášek ani Chlapík však na domácího brankáře nevyzráli.

V následném protiútoku se ocitl domácí Vondrka, který svou kličkou nebyl úspěšný. Náš tým utavil budějovický tým v jeho obranném pásmu a Sobotkovu štiplavou ránu vyrazil Hrachovina pohotově svým ramenem. V dalších minutách Tomášek vyhrál vhazování přesně na Filipa Chlapíka, který svou ranou z kruhu vystřelil Spartě výhru 3:2 v prodloužení a zároveň vedení 3:0 v sérii.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Modrý (Motor České Budějovice): "Byla vynikající divácká kulisa, lidi nás hnali. Měli jsme utkání dobře rozehrané. Čtyři minuty před koncem se stala nějaká situace, která nás stála ten konec. V prodloužení měla Sparta trochu více ze hry, ale my jsme tam měli dvě velké šance. Mohlo se to otočit k nám. Oni dali po buly takový šťastnější gól, ale to k tomu patří. Vyhráli třetí utkání, ale hraje se na čtyři vítězné. Odpočineme si a zítra budeme zase pracovat."

Josef Jandač (HC Sparta Praha): "Pro nás je dobře, že jsme zvládli ten závěr a využili jsme dlouhého vyloučení. Budějovice měly dobrý nástup do utkání, což jsme očekávali. V oslabení jsme zlomili hůl a Pech s Gulašem to sehráli výborně. Pak měly Budějovice vítr v zádech i s fantastickou domácí kulisou. Od druhé třetiny se to vyrovnalo, měli jsme pár momentů, které jsme nevyužili. V prodloužení se mi zdálo, že jsme měli více sil, i když Budějovice hrozily z brejků."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek