1. 2. 2022 | Vojtěch Martinek

SPA - PCE 5:4 - Skalp třetích Pardubic!

48., úterý 1. 2. 2022
Sparta - Pardubice SPA - PCE
Sparta: Machovský – Matuškin, Dvořák, Polášek (A), Pavelka, Němeček, Moravčík, M. Jandus – Šmerha, Sobotka (A), Řepík (C) – Thorell, Horák, Chlapík – Kaše, Stoljarov, Forman – Strnad, Vitouch, Dvořáček.
Pardubice: Frodl – Mikuš (A), Zdráhal, Sergijenko, Košťálek, Vála, Robertson, Kaštánek – Cienciala, Poulíček (C), Blümel – Kousal (A), Musil, Camara – Paulovič, Anděl, Rohlík – Hecl, Roman, Matýs.
Branky a nahrávky: 24. Řepík (Moravčík, Šmerha), 38. Dvořák (Forman, Kaše), 41. Chlapík (Horák), 56. Pavelka (Sobotka), 60. Řepík (Matuškin) – 27. Robertson (Musil), 32. Musil (Kousal, Frodl), 35. Matýs, 45. Sergijenko (Košťálek, Anděl). Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 2:4, navíc Sobotka, Šmerha (SPA) + Robertson, Camara (PCE) 5 minut. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 000. Střely na branku: 39:27. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 3:3, 3:4, 5:4. Nejlepší hráči utkání: Tomáš Dvořák – Jan Košťálek.
Utkání 48. kola základní části mezi Spartou a Pardubicemi rozhodně nenudilo. Tisícovka diváků v libeňské O2 areně viděla snad vše, co může hokej nabídnout – góly, parádní akce i pěstní souboje. Vyhrocený duel skončil parádním obratem, který našemu týmu zajistil zisk cenných tří bodů a posun na sedmé místo extraligové tabulky. Dvěma brankami k úspěchu přispěl kapitán Michal Řepík, pod další trefy se podepsali Filip Chlapík a Tomášové Pavelka a Dvořák.

Fotogalerie

Komentář

Sparta byla v úvodní periodě úterního střetnutí s Pardubicemi na ledě aktivnějším týmem, ani jedna z jejích devíti střel ale za pozorného Frodla neproklouzla. Asi největší příležitost otevřít skóre měl ve dvanácté minutě Tomáš Šmerha, který po převzetí přihrávky od Sobotky vyrazil do úniku, jenže v souboji muže proti muži hostujícího brankáře nepřekonal. Dynamo začalo výrazněji do dění promlouvat až ke konci třetiny, a jelikož Machovský byl rovněž ve střehu, do kabin se po závěrečné siréně šlo za bezbrankového stavu.


Prostřední dějství už bylo o poznání živější. Čekání na gól v čase 23:01 ukončil tečí Moravčíkova nahození Michal Řepík, přičemž jen krátce poté bylo po zakončení Dennise Robertsona z hranice brankoviště znovu vyrovnáno. Když se pak po relativně vyrovnané herní pasáži v polovině utkání před domácí klecí uvolnil Adam Musil, využil Machovského zaváhání a doklepl odražený puk do sítě, hosté se poprvé ujali vedení.

To ovšem nebylo naposledy, co sparťanská gólmanská opora musela ze své svatyně ve druhé třetině lovit kotouč – na střeleckou listinu se ještě krásným projektilem do pravého horního rohu zapsal Ondřej Matýs, a s Pražany to tak začínalo vypadat bledě. Srazit na lopatky se ale nenechali a Tomáš Dvořák je necelé tři minuty před pauzou přiblížil k vyrovnání po rychlé souhře s Formanem a Kašem. Před poslední částí tak na kostce v O2 areně svítilo skóre 2:3.


Pár desítek sekund po pauze se v kolonce domácích branek rozsvítilo číslo tři. Filip Chlapík při přečíslení dva na jednoho vzal věci do svých rukou a zakončil z prostoru pro vhazování, odkud si ranou ke vzdálenější tyči připsal svůj padesátý kanadský bod v rudém dresu. Stav byl tak znovu nerozhodný a tisícovku diváků v hale čekala napínavá podívaná.

Pardubice nehodlaly nic ponechat náhodě a z výletu do hlavního města chtěly za každou cenu vytěžit plný počet bodů, jenž by jim výrazně pomohl dohnat druhý Mountfield. Velký krok vstříc vítězství udělaly v čase 44:56, kdy zmatků v domácí obraně naplno využil Rus Jurij Sergijenko a dorážkou upravil na 3:4.

Východočeská klec byla pod přerušovaným náporem, kterému ale jejich defenzíva zvládala čelit. Povolila až čtyři a půl minuty před koncem, kdy domácí kotel poslal na nohy zadák Tomáš Pavelka – 4:4. V Libni pak rychle houstla atmosféra: po jednom přerušení byla před Frodlem k vidění skupinová strkanice, jež vedla k menším trestům za hrubost pro Robertsona a Sobotku.

Vyloučením za podrážení do velmi nepohodlné pozice svůj tým v samotném závěru základní hrací doby postavil hostující zadák Jan Košťálek. Spartě se vyskytla unikátní příležitost rozhodnout ještě před sirénou, kterou nepohrdla – Frodla propálil kapitán Michal Řepík, a přisoudil tak domácím vítězství. Po konci střetnutí byly ještě na ledové ploše O2 areny k vidění pěstní souboj mezi Robertsonem a Sobotkou, který ale na konečném výsledku 5:4 nic nezměnil.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (HC Sparta Praha): "V prvních deseti minutách jsme dali soupeři několik přečíslení a druhá třetina se nám vůbec nepovedla. Soupeř byl lepší, vyhrával osobní souboje. Ve třetí části jsme byli aktivnější, hráči se tlačili do branky a šli si za vítězstvím. Ke konci jsme využili přesilovou hru a zápas rozhodli. Za výhru jsme moc rádi."

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): "Bylo to vyrovnané utkání, kdy se na konci přiklonilo štěstí k domácímu týmu. To je asi vše, co k tomu říct. Bohužel jsme nevyužili své šance."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek