1. 3. 2022 | Petr Pavlík

ZLN - SPA 2:3 - Důležitá výhra v boji o čtyřku

44., úterý 1. 3. 2022
Zlín - Sparta ZLN - SPA
Zlín: Huf – Novotný, Riedl, Talafa, Němec (A), Hamrlík, Suhrada, Kunst – Honejsek, Veselý, Zabusovs – Martinec, Hejcman, Köhler – Sedláček (A), Makarenko, Okál – Kubiš (C), Chludil, Fryšara.
Sparta: Hudáček – Němeček, Dvořák, Polášek, M. Jandus, Jurčina, Moravčík – Thorell, Horák, Šmerha – Buchtele (A), Chlapík, Doležal – Forman, Sobotka (A), Řepík (C) – Prymula, Vitouch, Dvořáček.
Branky a nahrávky: 47. Kubiš, 58. Zabusovs (Honejsek) – 24. Šmerha (Moravčík, Řepík), 44. Řepík (Forman, Sobotka), 49. M. Jandus (Doležal). Rozhodčí: Hradil, Obadal - Lederer, Bohuněk. Vyloučení: 7:3. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 2 639. Střely na branku: 21:33. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3. Nejlepší hráči utkání: Daniel Huf - Július Hudáček.
Bez zraněného Davida Tomáška, zato s uzdraveným Janem Buchtelem náš tým odehrál velmi urputné utkání ve Zlíně. Sparťané si vypracovali v průběhu duelu cenné vedení, díky kterému zvítězili 3:2. Rozhodující branku obstaral ve třetí třetině obránce Martin Jandus a v brankovišti podal spolehlivý výkon Július Hudáček. Sparťané se výhrou nad Zlínem probojovali do nejlepší čtyřky a své postavení v tabulce budou hájit v Karlových Varech.

Fotogalerie

Komentář

Sparťanští trenéři poslali do branky v utkání na zlínském ledě zkušeného Júliuse Hudáčka, který musel čelit v první třetině několika nebezpečným střelám ze strany domácích. Veselý zkoušel pozornost sparťanského brankáře svou svižnou střelou, ale náš gólman včas zasáhl a udržel nerozhodný stav. Na opačné straně kluziště musel Huf zasahovat proti nebezpečnému výpadu Dvořáčka, jenž se prosmýkl kolem mantinelu a vzápětí nasměroval kotouč přímo do náruče zlínského brankáře.

Sparťané byli následně aktivnější a připravili si hned několik střeleckých pokusů v útočném pásmu. Chlapík servíroval kotouč Řepíkovi před brankou, ale druhý jmenovaný v dobré pozici neskóroval. Náš tým se usadil před zlínskou brankou i v dalších minutách a Forman z dobré pozice mířil pouze do tyčky zlínské branky. Oba týmy měly k dispozici v průběhu první třetiny jednu přesilovou hru. V té sparťanské střílel do odkryté části Řepík, nicméně Huf na poslední chvíli vytasil svou lapačku. Skóre bylo po úvodní třetině bezbrankové 0:0.


Domácí hokejisté dohrávali ještě na startu druhé třetiny zkrácenou početní výhodu, kterou ovšem nevyužili a skóre utkání bylo i nadále nerozhodné. Sparťané se osmělili v dalších minutách, když Doležal v přesilové hře střílel z mezikruží, ale pokus hostujícího útočníka zastavil svým zákrokem pozorný Huf. Sparťané se v dalších vteřinách konečně dočkali prvního vstřeleného gólu, když Tomáš Šmerha tečoval Moravčíkovu pobídku od modré čáry přesně do sítě. Diváci v hale viděli v průběhu druhé části i zkrácenou hru ve čtyřech hráčích na obou stranách a sparťané mohli jít do dvoubrankového vedení.

Chlapík udělal pohyb na osu kluziště, ale jeho rána z nebezpečného prostoru skončila zablokovaná. Náš tým byl i nadále při chuti. V další sparťanské přesilovce Thorell vybídl ke skórování Chlapíka, který ani tentokrát nebyl při svém zakončení úspěšný. Zlínští Berani nehráli špatně a v dalším průběhu druhé třetiny mohli dokonce vyrovnat. Jurčinovu nepřesnou rozehrávku vystihla dvojice zlínských útočníků a Okál zakončoval v situaci dva na jednoho. Hudáček zakročil lapačkou a udržel Spartu ve vedení.


Pražané vstoupili do třetí třetiny aktivně a Moravčík zkusil vystřelit od modré čáry. Brankář Huf byl připravený na svém místě a zasáhl svými betony. Sparťané si i nadále drželi územní převahu na zlínském kluzišti a výsledkem byl druhý vstřelený gól. Forman přenechal puk v útočném pásmu pohotovou zadovkou Michalu Řepíkovi, jenž svou střelou na vzdálenější tyčku dal Spartě dvoubrankový náskok.

Sparťané mohli posléze přidat třetí branku, když zlínští hokejisté hráli v oslabení. Elitní formace Pražanů však nebyla v útočném pásmu úspěšná a na druhé straně pro změnu zaúřadoval Pavel Kubiš. Zkušený útočník využil Jurčinovu chybu a první jmenovaný svou střelou ze strany překonal Hudáčka mezi betony. Sparťané se uklidnili v další početní výhodě, když Martin Jandus si udělal výlet do útočného pásma a přesnou střelou vrátil svému týmu cenný dvoubrankový náskok. Náš tým v závěru utkání ještě inkasoval z hokejky Patrikse Zabusovse, ale další komplikace v obranném pásmu vzápětí už nepřipustil a odvezl si ze Zlína cenné tři body za výhru 3:2.

Ohlasy trenérů

Luboš Jenáček (PSG Berani Zlín): "Odehráli jsme náročné utkání proti vynikajícímu mužstvu. Spousta našich mladých kluků hrála své první utkání v extralize a myslím si, že jsme se s tím popasovali dobře. Nechtěli jsme Spartu pouštět do nějakých přečíslení, protože je umí skvěle proměnit. Po většinu času soupeř hrál do plných, chtěli jsme hrozit z brejků. Náš brankář zachytal výborně, zápas se mi hodnotí dobře. Podobným způsobem se prohrát může, navíc ve složení, ve kterém jsme byli. Zvládli jsme být důstojným soupeřem. Sparta prokázala svou kvalitu zejména v přesilovkách, čímž zápas rozhodla."

Josef Jandač (HC Sparta Praha): "Pro nás to bylo povinné vítězství. Zlín svůj boj neuhrál a odešli mu hráči. I z tohoto pohledu jsme měli vyhrát. Na druhou stranu je to bojovné mužstvo, věděli jsme, že utkání nebudou chtít zabalit a budou bojovat až do konce, což se potvrdilo. My jsme byli z té povinnosti trochu bázliví, což není vůbec jednoduché. Soupeř bojoval, my jsme si naštěstí pomohli v přesilovkách, v nichž jsme využili dvě situace. Závěr se ještě zdramatizoval, ale zvládli jsme zvítězit. Utkání asi nebylo moc pohledné, hra byla dost rozkouskovaná, ale pro nás, jak říkám, jsou podstatné tři body, které máme."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila