29. 11. 2019 | Petr Pavlík

KLA - SPA 2:4 - Výhru vystřelil Jurčina

23., pátek 29. 11. 2019
Kladno - Sparta KLA - SPA
Kladno: Godla – Nash, Austin, Romančík, Kehar, Barinka (A), Zelingr – Jágr, Stach, Zikmund – Bílek, Machač, O'Donnell – J. Strnad (C), Melka, Redlich – Jelínek, T. Kaut (A), Hajný – Filip.
Sparta: Machovský – Tomáš Dvořák, Jurčina, Kalina, Blain, Polášek (A), Košťálek, Piskáček (A) – Kudrna, Sukeľ, Říčka – Smejkal, Tomášek, Rousek – Buchtele, Pech (C), Forman – Vitouch, V. Růžička, Dvořáček.
Branky a nahrávky: 16. Machač (O´Donnell, Bílek), 26. Zelingr (T. Kaut) - 3. Dvořáček (Růžička), 33. Košťálek (Polášek, Rousek), 56. Jurčina (Buchtele), 60. Rousek (Smejkal, Tomášek). Rozhodčí: Jeřábek, Pešina - Pešek, Malý. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5200 (vyprodáno). Střely na branku: 20:38. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4. Nejlepší hráči utkání: Matyáš Zelingr - David Dvořáček.

Šňůru čtyř zápasů na venkovních stadionech zakončili sparťané na ledě kladenských Rytířů, kde chtěli prodloužit svůj dosažený rekord v počtu výher na kluzištích soupeřů. Po dvou třetinách této dramatické podívané byl stav nerozhodný 2:2 a necelých pět minut před koncem vystřelil osmou výhru v řadě Milan Jurčina. Sparťané tak znovu zvítězili a v neděli je čeká duel proti Zlínu.

Komentář

Sparťané přijeli do Kladna s téměř identickou sestavou, s jakou dohrávali zápas ve Vítkovicích. Mimo hru tentokrát zůstal Michal Řepík a na jeho místo se přesunul Lukáš Rousek. Ve čtvrté útočné formaci dostal znovu příležitost mladičký David Vitouch a po zranění ohlásil svůj návrat do sestavy Vladimír Růžička. Ze začátku utkání se našim borcům dařilo a už po pár sekundách hry mohli jít do vedení. Po slibných šancích útočníků Říčky a Buchteleho zůstalo skóre i nadále neměnné.

Ve třetí minutě se však přeci jen sparťané prosadili. Růžička vyhrál vhazování v útočném pásmu a David Dvořáček plácl do puku a hrací předmět si našel cestu až do sítě. Náš tým se první vstřelenou brankou uklidnil a od té doby dominoval. Dalším, kdo mohl změnit skóre, byl Pech. Sparťanský kapitán pro utkání s Kladnem hledal své kolegy před brankou, ale nikdo z jeho spoluhráčů poblíž nebyl. Rytíři vyslali na brankáře Machovského minimum střel, přesto se dočkali vyrovnání. Patrik Machač uspěl se svou střelou z pravého kruhu a vrátil svůj tým do hry.


V úvodu druhé třetiny byli o trochu více aktivnější domácí, kteří se snažili překlopit zápas na svoji stranu. Machovský tak musel být v pohotovosti, když dvakrát vyškrábl střelu Jágra z nebezpečného prostoru. Rytíři poté zvýšili agresivitu v útočném pásmu a sparťané měli s jejich pohybem problémy. Bílek obešel ve středním pásmu Jurčinu a sparťanský brankář musel jeho střelu krotit pomocí lapačky. Sparťané si poté pomohli faulem a v oslabení Stach střílel z palebné pozice jen do Machovského.

Poté se už domácí dočkali, když napřáhl na modré Matyáš Zelingr a propálil Machovského. Sparťané se vrátili do tempa zápasu během komerční přestávky, během níž proběhla porada hráčů u střídaček. Zanedlouho Melka fauloval u mantinelu Buchteleho a domácí šli podruhé pykat na trestnou lavici. Přesilovou hru náš tým využil už po pár vteřinách a brankář Godla musel podruhé lovit puk ze své sítě. Polášek na modré čáře nalil puk Janu Košťálkovi a odchovanec pražského klubu vyslal tvrdou dělovku, která se zastavila až v kladenské brance.


Na začátku třetího dějství byl z obou stran k vidění svižný hokej a obrany obou týmů nedopřávaly útočníkům moc prostoru. Nejprve zahrozil jedovatou střelou domácí Stach, poté se musel činit brankář Godla. Buchtele v náznaku přečíslení tři na dva zkusil vystřelit do horních pater branky, ale kladenský gólman celou situaci viděl a máchl svou lapačkou po puku. Domácí byli nejblíže gólu po necelých pěti minutách. Strnad poslal střelu z osy hřiště a mířil tak přesně, že orazítkoval tyčku.

Obránce Jurčina v jednom ze soubojů nedovoleně atakoval jednoho z Rytířů a kladenští hráči měli k dispozici další přesilovou hru. Domácí zamkli náš tým v obranném pásmu, ale Machovský všechny pokusy zlikvidoval. V rovnovážném počtu hráčů se sparťanům dařilo odrážet útoky domácích borců. Naopak malou skulinku v obraně Kladenských mohl potrestat Buchtele, který si počkal na své kolegy z druhé vlny. Na jeho pobídku si sjel jeden ze sparťanů, avšak gólman Godla byl taktéž bezchybný. S blížícím se koncem třetí třetiny však udeřil Milan Jurčina a v závěrečné minutě domácí zkusili hru bez brankáře a Lukáš Rousek pojistil cenné vítězství 4:2.

Ohlasy trenérů

David Čermák (Rytíři Kladno): „V první třetině byla Sparta jasně lepší, my jsme vůbec nestíhali. Hosté jsou v laufu, hrají velmi dobře, jsou velmi dobře fyzicky připravení a jasně nás přehrávali. Nevím, jestli jsme měli až zbytečný respekt, ale měli jsme veliké štěstí, že to skončilo jen 0:1. Od druhé třetiny jsme se zlepšili a hra se vyrovnala. Když jsme se dostali do vedení, tak jsme se ho samozřejmě snažili udržet, ale padl gól v našem oslabení. V poslední třetině jsme chtěli hrát aktivně, byli bychom spokojení i s bodem. Bohužel jsme udělali v závěru chybu při rozebírání hráčů a soupeř ji potrestal.“

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): „Byl to velmi dobrý zápas. Líbilo se mi, jak jsme do něj vstoupili, v první třetině jsme hráli aktivně, vytvořili jsme si šance ke skórování a měli jsme tlak. Podařilo se nám vstřelit poněkud šťastný gól, na který Kladno odpovědělo. I za stavu 1:1 jsme ale odvedli velmi dobrou práci. Dál jsme se dostávali do šancí, byli jsme aktivní a hráli tak, jak jsme chtěli. Jen jsme se nemohli prosadit, což je vždycky nebezpečné. Kladno tvrdě bojovalo a i když nemělo tolik šancí, tak dokázalo potrestat naši chybu. Za stavu 2:2 před naším gólem domácí ještě trefili horní tyč. My jsme se pak prosadili od modré čáry a do prázdné branky. Byl to velmi dobrý zápas, jen mě mrzí naše nevyužité šance. Nemuselo to být tak dramatické. Kladno hrálo velmi dobře, bojovalo a dalo do toho všechno. Byl to napínavý zápas plný osobních soubojů, což se divákům muselo líbit.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila