20. 10. 2019 | Vojtěch Martinek

SPA - PCE 2:1p - Bitvu s Dynamem rozhodl Tomášek

12., neděle 20. 10. 2019
Sparta - Pardubice SPA - PCE
Sparta: Machovský – Košťálek, Polášek (A), Kalina, Blain, Ďaloga, Jurčina, Dvořák – Forman, Pech (A), Řepík (C) – Kudrna, Růžička, Říčka – Černoch, Sukeľ, Buchtele – Rousek, Tomášek, Smejkal.
Pardubice: Kacetl – Eklund, Holland, Kolář (C), Ivan, Mikuš, Zdráhal, Hrádek – Mandát (A), Kousal, Tybor – Látal, Harju, Hovorka – Kusý, Kloz, Blümer – Machač, Pochobradský, Matys.
Branky a nahrávky: 1. Rousek (Blain), 62. Tomášek (Řepík, Polášek) – 50. Mandát (Mikuš, Tybor). Rozhodčí: Pešina, Horák – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 10 443. Střely na branku: 31:36. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1. Nejlepší hráči zápasu: Matěj Machovský – Jan Mandát.

V neděli večer do Prahy zavítalo pardubické Dynamo, které jsme po velké bitvě skolili 2:1! Hned v první minutě otevřel skóre Lukáš Rousek a vedení nám vydrželo až do času 49:13, kdy srovnal hostující Mandát. Duel tak dospěl až do prodloužení, ve kterém nám svou první brankou ve sparťanském dresu přisoudil bod navíc David Tomášek. Série výher tak čítá už šest utkání!

Fotogalerie

Komentář

Na úvodní gól duelu nemusela libeňská O2 arena čekat dlouho. Už po dvaačtyřiceti sekundách hry totiž z bezprostřední blízkosti brankoviště překonal Kacetla Lukáš Rousek, a domácí se tak rychle chopili vedení. Sparta měla na ledě převahu i v následujícím průběhu a pardubický gólman měl místy co dělat, aby si s našimi akcemi poradil. Největší starosti mu v první polovině třetiny přivodil Tomášek, který se jej pokusil z levé strany překonat hned dvakrát.

Čtyři minuty před koncem dějství pak mohlo být vyrovnáno. Před sparťanskou klecí vznikl nebezpečný závar a Machovský ztratil přehled o tom, kde je kotouč. Zachránila ho jen pravá tyčka, kterou nastřelil Jan Kloz. Domácí tak šli do první přestávky s jednobrankovým náskokem, a navíc je na začátku prostřední dvacetiminutovky po Kousalově vyloučení čekala přesilovka.


Začátek druhé periody nabídl celkem vyrovnanou podívanou – Pardubice oslabení hravě zvládly a následně se svěřenci Uweho Kruppa držely krok. Občas musel vytáhnout zákrok z rukávu Machovský, občas musel být ve střehu zase Kacetl. Místy mělo Dynamo i mírnou převahu, nicméně recept na maskovaného strážce našeho brankoviště se mu nedařilo dlouho najít.

Ke konci prostřední části měl velkou příležitost srovnat Marek Hovorka, na kterého z levého kruhu po chybě Machovského zívala prázdná branka. Jeho dorážku ale zablokoval jeden ze sparťanů, a na další zásah si tak O2 arena musela ještě počkat. Závěr třetiny pak jen okořenilo vyloučení domácího Lukáše Pecha za podrážení.


Východočeši zahájili závěrečné dějství přesilovou hrou, kterou ale Sparta zvládla ubránit bez větších komplikací. Obdobně se jí dařilo také po vyloučení Poláška v šestačtyřicáté minutě, ač si tentokrát její soupeř počínal o něco nebezpečněji. Nakonec se ale Dynamo přeci jen dočkalo – v čase 49:13 proklouzlo zakončení Jana Mandáta za Machovského, a v hlavním městě se tak začínalo zase od začátku.

Následně bylo k vidění několik menších šancí, a to hlavně na pardubickém konci ledové plochy. Ďaloga ránou z modré čáry vyzkoušel Kacetlovu pozornost, o chvilku později se pak do dobré pozice dostal jiný domácí borec. Rušno bylo před hostující brankou obzvlášť v početní výhodě, kterou svěřencům Uweho Kruppa nadělil Zdráhal. Sparťané ovšem ani tuto přesilovku v branku nepřetavili, a jelikož Pardubice v závěrečných minutách nepotrestaly Jurčinovo nedovolené bránění, o vítězi muselo rozhodnout prodloužení.


V nastavení pak o domácím vítězství rozhodl zakončením z hranice brankoviště v čase 61:50 útočník David Tomášek, který vstřelil první gól po návratu do Sparty, a bod navíc tak zůstal v Praze.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha): „Pardubičtí bruslili lépe než my, byli hladovější a my jsme profesorsky čekali, že nám něco nabídnou a dáme druhou třetí branku, ale soupeř nám to svým pohybem a aktivitou nenabízel. Do třetí části jsme vlétli lépe, ale přišlo prohrané buly a soupeř vyrovnal. Nejspíš zaslouženě. Na závěr musím vyzdvihnout Machyho, který nás dneska podržel a zaslouženě byl naším nejlepším hráčem.“

0

Radek Bělohlav (HC Dynamo Pardubice): „Můžeme být asi rádi, že jsme získali alespoň bod. Na jeden gól se moc často nevyhrává. Kluci to rvali, bojovali, nemohu říct ani slovo proti tomu, co na ledě předváděli, ale naše produktivita se musí zlepšit. Po průběhu utkání jsme měli získat více bodů.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek