19. 9. 2019 | Pavel Mádl

SPA - TRI 4:2 - Poprvé v sezoně za tři body

3., čtvrtek 19. 9. 2019
Sparta - Třinec SPA - TRI
Sparta: J. Sedláček (Machovský) – Blain, Kalina, Košťálek, Polášek, Ďaloga, T. Pavelka, Krutil – Smejkal, V. Růžička, Řepík – Kudrna, Pech, Forman – Rousek, Sukeľ, Říčka – Dočekal, Klíma, Buchtele.
Třinec: Kváča (Bartošák) – Gernát, Roth, Galvinš, Hrachovský, Dravecký, M. Doudera, Haman – Chmielewski, P. Vrána, Stránský – Novotný, Marcinko, Hrňa – Adamský, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Hrehorčák, Hladonik, Kofroň.
Branky a nahrávky: 23. Říčka (Blain, Rousek), 41. Kalina, 57. Rousek (Blain), 60. Smejkal (V. Růžička, Košťálek) – 11. M. Doudera (P. Vrána), 22. M. Kovařčík (O. Kovařčík, Chmielewski). Rozhodčí: Hodek, Pražák - Komárek, Frodl. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 7 175. Střely na branku: 36:20. Průběh utkání: 0:2, 4:2. Nejlepší hráči zápasu: Robert Říčka - Milan Doudera.

Sparta měla po úvodních dvou přestřelkách se skóre 14:14 velmi těžký úkol, když jí v cestě za prvními třemi body v sezoně stál mistrovský Třinec. Oceláři na ledě O2 areny vedli už o dvě branky, přesto sparťané dokázali ve třetí třetině vyrovnat a utkání dokonce otočit ve svůj prospěch. Vítěznou branku našeho týmu vstřelil Lukáš Rousek, který střelou nad Kváčovo rameno zařídil Spartě první tříbodové vítězství v nové sezoně.

Fotogalerie

Komentář

Začátek zápasu se odehrával v poklidném tempu. První pokus vyslal z hole Jan Košťálek, ale jeho střela skončila vedle branky Petra Kváči. Sparťané výborně kryli střední pásmo a hosté nezahrozili ani z uctivé dálky. Velkou šanci si domácí vytvořili v páté minutě. Nabídka Michala Řepíka byla adresována Matúši Sukeľovi, který ke své smůle stál příliš v úhlu, čímž třineckému brankáři nepřidělal žádné starosti. O chvíli později se už Třinec mohl radovat. Obránce Milan Doudera dostal na modré přihrávku, po níž se odhodlal k přesné střele zápěstím.

Třinec málem přidal druhý úspěch při hře čtyři na čtyři, jen kdyby Hrňova teč neminula Sedláčkovu branku. Sparta byla blízko vyrovnání, když Jiří Smejkal zasouval kotouč do branky, ale Kváča skvěle zapracoval svými betony. V poslední minutě úvodní dvacetiminutovky měli Třinečtí opět možnost navýšit vedení. Patrik Hrehorčák vyslal střelu, se kterou měl Sedláček co dělat, aby se síť nerozvlnila podruhé. Po zaznění sirény na tom byli lépe hosté a vedli 1:0.


V začátku prostředního dějství se jeden ze třineckých hráčů perfektně prodral až před Sedláčka a Jeremie Blain musel svého soupeře zastavit za cenu faulu, domáčí tak šli do čtyř. Třinečtí toho využili, když si domácí obrana před brankou nepohlídala najíždějícího Michala Kovařčíka, který po přihrávce od svého bratra Ondřeje zvýšil na 2:0. Za pár sekund už se radovala také Sparta. Jeremie Blain odčinil svoji chybu, když z pravé strany přihrál Robertu Říčkovi, který zakončil a snížil na 1:2. Zanedlouho byli diváci v O2 areně znovu svědky hry čtyři na čtyři, ve které se ani jeden z týmů nedostal ke střele. Ke svému druhému úspěšnému zásahu byl blízko Robert Říčka, ale tentokrát trefil pouze boční síť třinecké branky.

Vyrovnat se pokoušel rovněž Jan Buchtele, jenže na Kváču nevyzrál. Mladí hráči ukazovali svoji sílu a ve 35. minutě se třinecký Kofroň odhodlal ke střele. Sedláček ovšem třetí inkasovaný gól nepřipustil. Minutu a půl před koncem druhé části na sebe vzal zodpovědnost Michal Řepík, leč střela sparťanského kapitána skončila na levém betonu Petra Kváči. Pohlednou akci sehrála dvojice Rousek – Říčka. Druhý jmenovaný dostal křižnou přihrávku od svého spoluhráče, poté zakončil, ale třinecký brankář dokázal zareagovat. Sparťané po konci druhé třetiny ztráceli opět jednu branku. Výsledek vyzníval lépe pro Oceláře, kteří byli v těsném vedení 2:1.


Stačilo dvacet čtyři vteřin třetí třetiny a bylo vyrovnáno. Na modré čáře se puku zmocnil Petr Kalina a Kváča přes clonu velkého Jiřího Smejkala neviděl vůbec nic, a tak puk skončil v brance. Hosté se však znovu dostali do slibné šance, kdy se v levém kruhu uvolnil Adamský, ale Sedláčka dělovkou neprostřelil. Brankář Sparty se následně provinil zdržováním hry, čímž daroval Ocelářům přesilovou hru, která ale trvala minutu a čtyřicet sekund. V jejím průběhu totiž zamířil na trestnou lavici Marcinko a hrálo se opět ve čtyřech. Domácí si však vyloženou šanci nevytvořili. Slovenský útočník se zanedlouho znovu provinil faulem a šel znovu pykat. Při sparťanské přesilovce zahrozil tvrdou ránou Košťálek, ale Kváča ukázal, jak umí zacházet s lapačkou.

Oceláři uzamkli sparťany v jejich obranné třetině, ale na Sedláčka nebyla vyslána žádná střela. Na to domácí odpověděli ideálně, když šli tři minuty před koncem základní hrací doby do vedení. Obránce Jeremie Blain poslal ze středního pásma žabičku na Kváču, který puk vyrazil pouze před sebe před dojíždějícího Lukáše Rouska, a ten střelou nad rameno třineckého strážce branky strhl vedení na stranu Sparty. Hosté se v posledních minutách odhodlali ke hře bez brankáře, což se jim ale nevyplatilo. Výhru domácích zpečetil gólem do prázdné branky Jiří Smejkal, čímž stvrdil první sparťanské vítězství za tři body v této sezoně.

Ohlasy trenérů

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): „Měli jsme dobrou energii, dobře jsme bruslili. Třinec je silný a velmi nebezpečný tým. Odvedli jsme dobrou práci, i v momentech, kdy byl soupeř delší čas v našem pásmu. Pomohlo nám, že jsme z první střely ve třetí třetině vyrovnali na 2:2, povzbudilo nás to a věděli jsme, že můžeme získat bod nebo i víc. Rousek pak dokázal svou rychlost. Jsme rádi, že máme tři body a odehráli jsme normální zápas."

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): „Myslím, že spíše než hokejová krása to byl urputný boj. V určitých fázích utkání jsme hráli velmi dobře. Pomohla nám první branka po skvělé práci v útočném pásmu. I ve druhé třetině byl náš výkon slušný – i když tam byly pasáže, hlavně ke konci, kde nás domácí zmáčkli v obranném pásmu a vytvořili si příležitosti. Podařilo se nám to ale i díky Petrovi Kváčovi přežít. Ve třetí třetině jsme udělali hodně faulů a nakonec jsme si po individuální chybě nechali dát rozhodující gól."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila