1. 3. 2019 | Martina Nová, Tereza Velikovská

SPA - KVA 4:3sn - Nájezdy rozhodl Bukarts

49., pátek 1. 3. 2019
Sparta - Karlovy Vary SPA - KVA
Sparta: Machovský – Pavelka, Piskáček (C), Blain, Kalina, Košťálek, Dvořák, Voráček – Forman (A), Pech (A), Kudrna – Roberts Bukarts, Hlinka, Klimek – Černoch, Sill, Smejkal – Rousek, Klíma, Beran.
Karlovy Vary: Bednář – Plutnar, Šenkeřík, Eminger, Kozák, Podlipnik, Šafář, Forman – Rachůnek (A), Gríger, Beránek – Černý, Vlach, Mikúš – Balán (A), Skuhravý (C), Gorčík – Stloukal, Kverka, Kohout.
Branky a nahrávky: 19. Piskáček, 28. Pech (Kudrna, Forman), 33. Blain (Rousek, Klíma), rozhodující sam. nájezd Bukarts – 12. Vlach (Černý), 28. Skuhravý (Kozák, Vlach), 49. Skuhravý. Rozhodčí: Pešina, Kika – Bryška, Pešek. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 6 190. Střely na branku: 46:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3. Nejlepší hráči utkání: Lukáš Pech - Václav Skuhravý.
V domácím utkání s Karlovými Vary se vedení přelévalo ze strany na stranu a ani jeden tým nevedl o více než gól. Jan Piskáček a Lukáš Pech dvakrát dotahovali vedení soupeře, Jeremie Blain poslal Spartu přesilovkovou trefou poprvé v zápase do vedení. Energetici zvládli dotáhnout na 3:3, a tak se rozhodovalo až v dovednostní soutěži, ve které proměnil rozhodující samostatný nájezd Roberts Bukarts.

Fotogalerie

Komentář

Pražané proti západočeskému soupeři vstoupili kurážně do utkání a od prvních momentů měli navrch. Sparta k radosti svých příznivců tlačila na karlovarské hokejisty a hostující brankář měl o práci postaráno. Blízko blizoučko byl vedoucímu gólu Forman, jenže ztroskotal na Bednářovi a jeho brankové konstrukci. Naopak Machovský čelil první střele až v polovině úvodní dvacetiminutovky.

Jenže jak se Karlovarští dostali před domácí bránu, tak okamžitě trestali. Roman Vlach vyslal nenápadnou střelu na bránu, která propadla za Machovského – 0:1. Nicméně Sparta se nevzdala a odhodlaně šla za vyrovnáním. To se jí v závěru první třetiny povedlo díky střele Jana Piskáčka z vrchu levého kruhu – 1:1.


Sparťané navázali na první třetinu a znovu byli jasně dominantní na ledové ploše. Hosté z lázeňského města měli opravdu problém ubránit se domácí ofenzívě. Poté ale přišel karlovarský únik, nedovolený zákrok Pavelky a hosté dostali šanci v podobě trestného střílení, Balán však Machovského nepřekonal. Jenže zanedlouho poté si zahrála Energie přesilovku, kterou už potrestala. Vedení Západočechům vrátil Václav Skuhravý - 1:2.

Nicméně Sparta se bez boje nevzdala a za necelou minutu odpověděla trefou Lukáše Pecha - 2:2. Možnost první početní výhody v utkání dostali také domácí a rovněž ji zužitkovali. I když se Bednář v bráně ze všech sil oháněl, na dorážku Jeremieho Blaina nedosáhl – 3:2. V koncovce druhého dějství si oba tábory zkusily hru pět na čtyři, další góly však nepřidaly.


Pražany ve třetí třetině zbrzdila dvě vyloučení. Tomu prvnímu se dokázali ubránit a uhájili svůj náskok, nicméně v další početní nevýhodě Machovský kapituloval potřetí. Václav Skuhravý s nechtěnou spoluprací bránícího hráče dostrkal kotouč do sítě a svou druhou trefou během večera srovnal stav na 3:3.

Domácí se těžko vraceli do tempa z předešlých čtyřiceti minut, naopak Karlovarští se dostávali více a více dopředu. Sparta sice měla ještě možnost rozhodnout duel v přesilovce, jenže se jí to nepovedlo. Naopak ve vlastním oslabení v brejku zahrozil Rachůnek. Do konce základní hrací doby už gól nepadl, následovalo tedy prodloužení.


Spartě se povedlo zahájit prodloužení se stejnou chutí jako zápas, Bednář musel být velmi pozorný před domácími hokejisty. Sílu Pražanů ještě podpořilo vyloučení karlovarského Grígera. Nemálo vrásek dělal sparťanským střelcům Bednář, který skutečně čaroval v brankovišti. Provinilec Gríger chtěl svým spoluhráčům vynahradit krušné chvíle, když po návratu na led z mezikruží ohrozil Machovského, ten kotouč vytěsnil.

Díky zásahům obou gólmanů dospěl duel do nájezdů. Tam předvedli svůj um brankáři i střelci, nakonec vítěznou trefu si připsal Roberts Bukarts, který vystřelil Spartě druhý bod a vítězství 4:3 v nájezdech.


Ohlasy trenérů

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha): "Byli jsme aktivnější. Nevím, jestli to znamená být lepší. Víceméně jsme plnili náš 'game plan'. Byli jsme na puku, přehrávali jsme soupeře. Ale nedávali jsme góly, takže tam se to začalo pomalu zasekávat. Dotahovali jsme soupeře, až jsme se dostali do vedení 3:2, které jsme pak neudrželi. Zase nějaká shoda okolností, neviděl jsme to přesně. Jsme rádi, že máme dva body, které mohou být důležité pro ten rozhodující, těžký závěr. Jdeme dál, v neděli je další důležitý zápas."

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): "Bylo to těžké a důležité utkání pro obě strany. Od začátku bylo vidět, že na hráče tíha konce základní části doléhá. Domácí byli velmi aktivní v první třetině, zatlačili nás, ale myslím si, že jsme hráli poměrně pozorně a obětavě z obrany a výborně nám zase chytal Honza Bednář. Podařilo se nám dát trochu šťastný gól a dostat se více do zápasu. Bohužel jsme nedokázali třetinu udržet vítězně. Stejně tak jsme vstoupili do druhé části, Sparta zase trošku aktivnější, my jsme se snažili být pozorní v obraně a počkat si na svoji šanci, tu jsme dostali, dali jsme na 2:1. Bohužel hned následně uděláme úplně zbytečnou chybu a pustili jsme domácí zpátky do utkání. Potom musím pochválit mužstvo, že i za stavu, kdy šla Sparta do vedení, tak jsme nesklopili hlavu, bojovali jsme dál a vydřeli jsme bod. Ubránili jsme i dvě minuty oslabení ve třech hráčích a potom jsme byli méně šťastní v dovednostní soutěži. Klobouk dolů předtím, jak to tady dneska hráči ubojovali, získali jsme další důležitý bod a budeme se rvát o další."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek