16. 11. 2018 | Martina Nová

CHM - SPA 5:0 - Pražané se vrací bez bodů

19., pátek 16. 11. 2018
Chomutov - Sparta CHM - SPA
Chomutov: Peters – Jank, Flemming, Dietz, Knot, Štich, Valach – Sklenář, Růžička, Svoboda – Tomica, Klhůfek, Duda – Marjamäki, Vantuch, Stránský – Koblasa, Hanták, Havel.
Sparta: Machovský (41. Honzík) – Delisle, Voráček, Blain, Dvořák, Gregorc, Košťálek, Jandus – Kudrna, Vrána, Buchtele – Forman, Pech, Kumstát – Jarůšek, Sill, Rousek – Beran, Smejkal, Pšenička.
Branky a nahrávky: 18. Stránský (Valach, Duda), 25. Valach (Stránský), 38. Jank (Stránský, Valach), 45. Svoboda (Růžička, Sklenář), 48. Havel (Koblasa). Rozhodčí: Hribik, Bejček – Kis, Rampír. Vyloučení: 3:5. Využití: 3:0. Diváci: 4 213. Střely na branku: 23:22. Průběh utkání: 5:0. Nejlepší hráči utkání: Jan Stránský - Lukáš Rousek.
Několika zraněními oslabená sparťanská sestava se představila na ledě chomutovských Pirátů a i přes snahu a střelecké příležitosti střílel góly pouze domácí celek. Tomu vycházely zejména přesilové hry, využil celkem tři. Pražané neměli posvěceny čepele hokejek, Peters zneškodnil veškeré pokusy, a tak Sparta odjíždí domů bez bodového zisku.

Fotogalerie

Komentář

Utkání začalo pozvolna, týmy se na začátek lehce oťukávaly. Postupně se hokejisté dostávali do tempa a brankáři se museli více ohánět. První větší akci předvedl domácí Koblasa, jeho střelu mezi betony však Machovský s přehledem přečetl. Hlavního slova se začala ujímat Sparta a Kudrna lišácky obhodil Šticha, jenže Pirát v poslední chvíli sparťana fauloval. Narušil mu koncovku, byl ale za to potrestán dvěma minutami.

Napoprvé se hostům přesilovka nezdařila, Chomutov úspěšně vyháněl nájezdníky z pásma. Následující vyloučení domácích již nabídlo zajímavější podívanou. Petersovi dělali těžkou hlavu sparťanští odstřelovači, gólman Severočechů však vydržel. Nicméně na druhé straně při trestu Pražanů Piráti své domácí publikum potěšili. V 18. minutě Jan Stránský přesně namířil puk mezi ruku a beton přesouvajícího se Machovského a poslal svůj tým do vedení 1:0.


Do druhého dějství vstoupily oba tábory s chutí. Rovnocennost hry ale brzy narušilo vyloučení Sparty, které domácí zužitkovali. Stránský najel do pásma a přenechal puk Juraji Valachovi, který kotouč namířil do růžku Machovského brány – 2:0. Pražané byli chvíli opařeni, ale začali se dostávat znovu do tempa a sebevědomí jim navrátilo ubráněné oslabení.

Oba dva brankáři předváděli sebejisté výkony, Peters trápil sparťanské hráče, Machovský také nepolevoval a zneškodnil i nebezpečnou teč Havla. Osudná se ale hostům stala další početní výhoda Pirátů. Dělovku od modré ztečoval do svatyně Pražanů Bohumil Jank a Chomutov šel do kabin s tříbrankovým vedením.


Ve třetí třetině vystřídal v hostující brance Machovského David Honzík a hned se svými spoluhráči ubránil další oslabení. Sparťanský brankář vyzrál i na Knotův bekhend. Jenže nakonec také kapituloval, Chomutovským střeleckou mušku posvětila štěstěna. Tomáš Svoboda si pohrál s pukem před bránou a blafákem zvýšil na 4:0.

Za necelé tři minuty musel Honzík lovit puk ze své brány znovu, Koblasa se propracoval podél mantinelu v přečíslení do útočné třetiny, před brankou nahrával na Jana Havla, který zakončil do odkryté klece – 5:0. Ani poté Sparta nesložila zbraně, Peters namazal Rouskovi, ale naneštěstí pro Pražany stihl včas zasáhnout. Ani teč z předbrankového prostoru Jarůška nepropadla za Petersova záda. V dalším průběhu už se skóre nezměnilo, a tak Chomutov vyhrál 5:0.


Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): "Měli jsme už od rána obrovskou motivaci, protože do Chomutova přijelo vynikající mužstvo, kterým Sparta rozhodně je. Na našich hráčích bylo vidět, že chtějí vyhrát. Podařilo se nám dát tři branky z přesilovek a pak rychle odskočit na 4:0, což rozhodlo. Jednoznačným klíčem k úspěchu byly využité přesilovky, ubráněná oslabení a vynikající výkon Justina Peterse. Jsme strašně moc rádi, že jsme vyhráli a strašně moc si toho ceníme."

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): "Nejprve bych chtěl pogratulovat Chomutovu, kterému vyšly přesilové hry. Podruhé za sebou jsme nebyli připraveni na začátek zápasu, to musíme zlepšit. Dostali jsme od soupeře velkou lekci. V neděli musíme lépe začít a předvádět lepší hru."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek