30. 3. 2021 Daniel Ryl

Tahoun Jurčina: Nikomu nic nedarujeme!

Ve sparťanské sestavě je obránce MILAN JURČINA nepřehlédnutelný. Nejen díky své výšce a síle, ale také díky hokejové kvalitě a zkušenostem, které budou v psychologické semifinálové bitvě s Libercem potřeba. „Co budou dělat oni, to jim vrátíme stejnou mincí. Takový je hokejový zákon. Nikomu nic nedarujeme!“ nabádá před sobotním startem série.

Jak zpětně hodnotíš těžkou a rychlou sérii proti Olomouci?
Fyzicky byla velmi náročná. Věděli jsme, co od Olomouce čekat, protože po její sérii proti Plzni bylo jasné, že to nebude žádný jednoznačný souboj prvního s dvanáctým. Všechny zápasy byly o jednom gólu, pár chybách a hra rozhodně neodpovídala výsledku série. Odehráli jsme náročné zápasy a jsme velmi rádi, že jsme sérii rychle ukončili.

Ty jsi zažil souboje o Stanley Cup i play-off v Německu, kde je hokej hodně fyzický. Byly tomu zápasy s Olomoucí podobné?
V Americe je to samozřejmě úplně o něčem jiném. V Německu se hraje hodně fyzicky, což bylo této sérii dost podobné, ale v lize je spousta Kanaďanů a Američanů, kteří přičuchli k NHL. Mělo to trošku jiný náboj, ale každé play-off je specifické. V Česku hraji poprvé, je to pro mě úplně nová a zajímavá zkušenost, ale porovnávat ji s NHL či Německem by nebylo férové.

Co čekáte od série s Libercem?
Přiznám se, že si ani nevybavuji, jakou máme v této sezoně bilanci. Bude to ale velmi těžký soupeř se spoustou kvalitních hokejistů, kteří hrají velmi dobře dopředu i dozadu a mají propracovaný systém. Jediná škoda je, že nemohou na hokej fanoušci, protože to bude velmi zajímavá série.

Olomouc se vás snažila rozhodit strkanicemi, což je pro Liberec kromě hokejové kvality typické. Očekáváš, že v této sérii toho bude ještě více?
V play-off to takhle je, nesmíte se nechat vyprovokovat. Co budou dělat oni, to jim vrátíme stejnou mincí. Takový je hokejový zákon. My nikomu nic nedarujeme.

37
Obránce Milan Jurčina je ve svých 37 letech nejstarším hráčem Sparty. Druhé místo patří Lukáši Pechovi, třetí Ondřeji Němcovi.

Zažil jsi vůbec někdy v kariéře, že by všechny čtvrtfinálové série skončily 4:0 na zápasy?
Nikdy jsem si toho nevšiml. Zachytil jsem informaci, že v Česku je to poprvé, ale není to žádná rarita. Já můžu mluvit jen za naši sérii proti Olomouci, která byla velmi vyrovnaná. Všechny zápasy se mohly otočit na druhou stranu, proto jsem rád, že jsme postoupili po čtyřech zápasech a můžeme dobíjet baterky na Liberec.

Jsou naší největší zbraní vyrovnané formace včetně skvěle hrajících mladíků?
Play-off vyhrávají mančafty, které mají silné čtyři lajny, z nichž každá dokáže udeřit a nadělat soupeři problémy. Týmy s jednou lajnou a zbývajícími na udržení stavu 0:0 většinou vyhoří, ale u nás může zahrozit každá lajna. To je naše velká výhoda. Jak jsi říkal, naši mladí kluci odvádí skvělou práci! Trenéři jim dávají důvěru, tak doufejme, že ji využijí i v další sérii.

Vnímáš, že se z tebe stal kromě hokejové opory také mentor?
Ve Spartě jsem nejstarší z celého týmu. V obraně mám kluky, kteří jsou ode mě deset nebo třináct let. Trošku blízko mi je Ondra Němec, se kterým se nad tím smějeme a bavíme. Ale je to velmi příjemné. Když se kluci na cokoliv zeptají, rád jim poradím a pomůžu. Přijal jsem svou roli takovou, jaká je.

Cítíš, že důležitost tvé role v play-off narůstá?
Na ledě využívám svou velikost a zkušenosti. Na střídačce si řeknu svoje, podívám se, v jaké fázi zápas je a kluky podpořím. Na to ale máme trenéry, aby nám řekli, co máme hrát. Já jsem tam spíš od toho, abych kluky povzbudil a soustředil se na hokej.

Už před vyřazovací částí jsi prodloužil smlouvu. Byla to rychlá dohoda?
Před prodloužením smlouvy jsme měli pohovor s Jardou Hlinkou a Petrem Tonem, kde jsme si řekli své představy. Nemám problém s jakoukoliv rolí. Prioritou je hrát hokej a herně pomoci Spartě k dobrým výsledkům. Pravda je, že padla řeč také o pomoci mladším hráčům, s čímž nemám absolutně žádný problém. Domluvili jsme se hodně rychle. Moje hlavní náplň zůstává stále na ledě, ale každý hráč v mém věku velmi rád pomůže a posune mladší kluky dopředu.

Lákaly tě při prodloužení také týmové ambice a možnost v závěru kariéry získat cennou trofej, která ti ve sbírce chybí?
Čím jsem starší, tím víc na individuální statistiky nekoukám. Zajímá mě týmový úspěch. Přiznávám se, že to byl jeden z důvodů, proč jsem chtěl prodloužit smlouvu. Sparta vždycky měla nejvyšší ambice, ať už od majitele nebo fanoušků. Zároveň ale doufám, že ještě nějakou dobu budu hrát a o nějaké úspěchy zabojuji. Osobní statistiky jdou stranou, všichni půjdeme za týmovým úspěchem!

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek