20. 1. 2017 Pavel Kortus ml.

Světoběžník Ihnačák: Domluvím se pěti jazyky

Jeho jméno je často spojováno s jeho otcem, úspěšným československým reprezentantem. BRIAN IHNAČÁK však není zajímavý pouze touto rodinnou vazbou. Jednatřicetiletý kanadský útočník s italským pasem už prošel za svou kariéru šestnáct klubů v sedmi zemích a zahrál si i za italskou reprezentaci na mistrovství světa. Aktuálně má však jen dva cíle a jeden tajný sen. Jaký? Zatím neprozradím, pojďme si je společně s Brianem projít společně.

S vaší vizitkou si můžete klidně říkat hokejový světoběžník. Cítíte se tak?
Celkem i ano. Prošel jsem toho opravdu hodně. Nicméně jsem se vždycky snažil posouvat v mé kariéře dál, abych dosáhl až na vrchol. Z každého angažmá jsem se snažil vzít si to nejlepší a jsem rád za zážitky a zkušenosti, které jsem prožil.

Máte i v osobním životě povahu cestovatele, co rád zkouší nové věci a nové výzvy?
To ani ne. Změny v hokejovém životě vždy vyplynuly ze situace. Je vcelku jen shoda okolností, že jsem toho prošel tolik.

Vystřídal jste v kariéře kluby sedmi zemí, v nichž jste musel okusit šest jazyků. Kolik jich ovládáte?
Umím celkem dobře česky, slovensky, anglicky, italsky, trošku německy. A pak znám pár slovíček ze zemí, kde jsem krátce působil.

Který z nich byl pro vás nejobtížnější?
Asi italština. Většinu ostatních jazyků jsem se učil odmalička, proto byly pro mě snazší. Ale s italštinou jsem začal až jako dospělý a to bylo o dost těžší.

A naopak, kde jste se po jazykové stránce cítil jako doma?
S angličtinou jsem se narodil, češtinu a slovenštinu mám v rodině. Všechny tyto jazyky jsou mi vlastní.

Šly vám jazyky už i ve škole?
Ve škole jsme se učili francouzštinu, která mi vůbec nesedla. Učili jsme se ji snad deset let a opravdu mě nebavila. Ale mám dobrý jazykový sluch. Díky jazykové vybavenosti pak člověk může komunikovat s více lidmi, což se v životě neztratí.

Umět hovořit pěti jazyky, to smekám. Nicméně lákal by vás ještě nějaký další?
Ne, vůbec ne. Vždy jsem se učil jazyky jen kvůli tomu, že jsem v dané zemi hrál. V jazycích jinak nemám žádnou zvláštní zálibu.

Když na chvíli zapomeneme na cizojazyčné fráze, tak kde se vám nejvíce líbilo po hokejové stránce?
Tady ve Spartě. Ale líbilo se mi i na farmě v Pittsburghu a i ve švédském Malmö bylo hezky. Tyto tři kluby mi přirostly k srdci nejvíc.

A co lidé? Kde jste se setkal s nejlepším prostředím?
Všude, kde jsem hrál, tak jsem zažil neskutečné lidi kolem sebe. Ať už to bylo v Itálii, v Americe, v Norsku i tady v Česku. Všude na mě byli lidé milí a hodní. Těžko se vybírá, kde to bylo nejlepší.

BRIAN IHNAČÁK

  • * 10. 4. 1985 v Torontu
  • 183 cm, 86 kg
  • TELH: 28 zápasů / 15 (8+7)
  • CHL: 11 zápasů / 3 (0+3)

Ve Spartě jste tedy aktuálně maximálně spokojen?
Ano. Každý má svůj cíl, někdo NHL, jiný KHL. Já se snažím odevzdat v každém klubu, kde zrovna hraji, maximum. Teď je to Sparta, jsem tady spokojený a snad se nám bude dařit.

Před delší dobou jste oznámil konec vaší krátké štace v italském reprezentačním dresu. Platí i nadále?
Platí, mám jiné priority. Chci se věnovat klubové kariéře ve Spartě. Pro aktuální sezonu mám dva cíle – vyhrát se Spartou ligový titul a dotáhnout Ligu mistrů, kterou máme výborně rozjetou. To by byly jedny z mých největších úspěchů v celé kariéře.

Věříte, že současný sparťanský tým má na to, aby urval alespoň jeden z vámi zmiňovaných úspěchů? Ideálně samozřejmě oba...
Stoprocentně! Sparta je vynikající klub se skvělými hráči i realizačním týmem. Náš tým má všechno, co je potřeba pro úspěch. Každý den makáme na tom, abychom po sezoně mohli být spokojeni.  

Vraťme se ještě k reprezentaci. Jako rozený Kanaďan jste tedy nikdy nereprezentoval svou vlast?
Ne, nikdy. Až teď byla možnost zahrát si za Kanadu na Spenglerově poháru a před tím na Německém poháru. Je to můj velký sen a doufám, že se mi to ještě podaří. Byla by to pro mě obrovská čest si zahrát v kanadském národním dresu.

A cítíte se pořád jako Kanaďan nebo i trošku jako Ital?
Jsem Kanaďan. Narodil jsem se tam a mám tam své srdce. Pouze když přišla možnost zahrát si za Itálii na mistrovství světa, tak to nešlo odmítnout. Moc mě to lákalo a byl to neskutečný zážitek. Teď však, když hraje Kanada na mistrovství světa nebo olympijských hrách, tak fandím jednoznačně jí. 

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek