5. 4. 2020 Petr Pavlík

Sezona juniorů: Snový start i skvělý brankář

Sparťanští junioři bez ohledu na aktuální situaci ukončili své působení v této sezoně. Svěřenci kouče Richarda Žemličky zvládli první část bravurně, když se umístili na čtvrté pozici. Ve druhé fázi sezony však nezvládli tři klíčová utkání a vinou porážek byli nuceni zapomenout na postup do vyřazovacích bojů. Níže naleznete kompletní shrnutí sezony této mládežnické kategorie.

Základní část zakončena čtvrtým místem

Sparťané v této sezoně sehráli vyrovnané partie a pro mnohé týmy byli velmi nebezpeční. Sílu celého mužstva navíc zdokumentoval fakt, že Pražané poprvé prohráli až v sedmém utkání! Start ročníku se našim borcům povedl na jedničku, po dvou úvodních dvoubodových skalpech nad Litvínovem a Chomutovem přišly také první plnohodnotné výhry za tři body.

STATISTIKY V DHL SUPERPOHÁRU

  • Střely na branku za zápas: 34,50
  • Přesilovky: 4. místo (11,11% využití)
  • Oslabení: 1. místo (93,55% ubránění)

Pokud zůstaneme v základní části, doma byli sparťané téměř neporazitelní. Jednak vyhráli téměř všechna utkání mezi svými mantinely, jednak klopýtli pouze ve třech případech. Se svým největším rivalem z Brna se našim hráčům velmi dařilo, v prvním utkání na Moravě z toho byla výhra za tři body, a v odvetě přišlo další vítězství, tentokrát v samostatných nájezdech.

V posledních sedmi duelech v základní části turnaje O Pohár DHL sparťané navýšili svoje tempo a přepnuli na vyšší rychlostní stupeň. Celkem šestkrát vyhráli přesvědčivě za tři body, dvakrát dokonce s čistým kontem v zádech. Sparťané se snažili do závěru sezony vybojovat pro sebe co nejlepší umístění, ale výše než na čtvrté místo v tabulce to nestačilo.


SPARŤANSKÉ BODOVÁNÍ V ZÁKLADNÍ ČÁSTI:
1. Josef Slavíček (15+19; 31 zápasů)
2. Marek Bláha (8+19; 33 zápasů)
3. Jakub Konečný (11+14; 32 zápasů)


DHL Superpohár: Slibný začátek, ale neúspěšný finiš

Po této části, která čítala dohromady šestatřicet kol, se všichni účastníci soutěže rozdělili do čtyř skupin. Sparťané hráli v pětičlenné skupině A společně s Litvínovem, Karlovými Vary, Kladnem a Slavií. Fáze DHL Superpoháru započala svým prvním kolem na konci ledna a hned na úvod se svěřenci trenérů Richarda Žemličky a Tobiáše Slavíčka činili. Na ledě v Litvínově si postupně v průběhu utkání vytvořili pohodlný náskok, který nakonec stačil k výhře 3:1.

První tři kola sparťané vyhráli bez ztráty kytičky za devět bodů. Úvodní zaváhání přišlo ve čtvrtém kole v průběhu února doma s Kladnem, proti kterému se náš tým neprosadil. Tím, že naši hráči prohráli také v Karlových Varech fotbalovým výsledkem 0:1, měli před sebou velmi náročný úkol. V případě, že v závěrečném utkání skolí Kladno, postoupí do vyřazovací části. Sparťané ale nezvládli penaltový rozstřel a s ročníkem 2019/2020 se rozloučili porážkou.


Kouč Žemlička: Většina hráčů naplnila naše očekávání

Sparťané odehráli svůj poslední zápas začátkem března a ukončili své působení v této sezoně na třetím místě v Superpoháru. „Oproti minulé sezoně, kdy odešlo několik hráčů do zahraničí nebo do Litoměřic či Kadaně, jsme museli doplnit kádr zhruba o osm jmen, což se na začátku sezony trochu projevilo. Chvíli trvalo, než se hráči aklimatizovali. Poté už začala základní část, ve které jsme skončili na čtvrtém místě. Myslím si, že až na pár maličkostí jsme ji odehráli velice slušně," komentoval hlavní trenér Richard Žemlička.

Úspěchy sparťanského týmu se odvíjely od bodového přínosu několika hráčů. Koho však sparťanský kouč vyzdvihl? „Za vyzdvihnutí stojí zmínka všech hráčů, kteří působili v týmu teprve prvním rokem. Ať už se jedná o našeho brankáře Oldřicha Cichoně, který odváděl standardní výkony v celé sezoně, nebo rovněž o Jakuba Konečného, Josefa Slavíčka společně s Markem Bláhou či Michaelem Krutilem. V průběhu sezony nám jeden z nich odešel do Litoměřic a tím nám vznikla mezera v obraně,“ řekl pětapadesátiletý kouč.

První část sezony zvládli sparťané podle slov hlavního trenéra na jedničku, a řadu tak poté přišla fáze, ve které naši hokejisté bojovali o postup do vyřazovacích bojů. „V nadstavbě první dva týmy by postupovaly rovnou do čtvrtfinále, které se vinou aktuální situace nakonec neodehrálo. O postup se v posledních zápasech rozhodovalo jen mezi Karlovými Vary, Kladnem a námi. Bohužel nás nadstavba ve skupině nezastihla úplně v nejlepší formě, navíc jsme hráli se soupeři v této části sezony pouze dvakrát,“ mrzelo Žemličku.

Sparťané odehráli ve druhé části sezony šest zápasů, kterých ztratili minimum bodů, avšak nepatrná ztráta na jejich sousedy v tabulce je připravila o naději na postup. „Slabší soupeře jsme sice dokázali porazit, ale proti výše zmíněným dvěma týmům, se kterými jsme se prali o postup, jsme měli problém v zakončení a celkově se nám nedařilo proměňovat šance tak, jak jsme si představovali. Z toho nakonec pramenilo to, že jsme ve skupině skončili třetí a do play off nepostoupili,“ shrnul celou nadstavbu kouč Sparty Richard Žemlička.

“V nadstavbě jsme měli poměrně vysoký počet zraněných hráčů, což také trochu přispělo k tomu, že jsme se nakonec dál nedostali,“ pokračoval trenér sparťanské juniorky. Sparťanští hokejisté stabilně předváděli bojovné výkony, ale ani to nakonec nestačilo na lepší umístění. „Myslím si, že většina hráčů odvedla své maximum. Kluci splnili vše, co jsme od nich očekávali,“ konstatoval. Dobrou vizitkou týmu byly dvě velmi cenné výhry nad rakouskou akademií ze Salcburku, proti které náš tým udržel i čisté konto.

Můžeme ho považovat za top tým s kvalitními podmínkami. Jejich skalpu si bude každý tým stejně jako my velice vážit. Máme možnost vidět, jak se hraje hokej v jiných zemích.
Richard Žemlička o soupeři ze Salcburku

“Samozřejmě nás to moc potěšilo. Pokud se nemýlím, Salcburk nastupuje v české soutěži třetím rokem. Můžeme ho považovat za top tým s kvalitními podmínkami. Jejich skalpu si vždycky bude každý tým stejně jako my velice vážit. Celkově ta konfrontace se zahraničními týmy nám dává možnost vidět, jak se hraje hokej také v jiných zemích. Snažíme se od nich vzít příklad. Věříme se v příští sezoně to může být třeba ještě lepší,“ dodal Richard Žemlička s tím, že v závěru sezony pomohli týmu také hráči z první ligy.

“V áčku se hokej hraje trochu jinak než v juniorce. Hráči obecně potřebují větší porci času na aklimatizaci. Můžu říct, že například u Davida Vitoucha nebyla potřeba žádná, jelikož David jeden den odtrénoval s áčkem a další den šel do zápasu s námi. Chvilku mu samozřejmě trvalo, než se do toho dostal, ale to, co jsem od něj očekával, splnil na sto procent. Ukázal charakter a tým se o něho mohl opřít,“ uzavřel trenér Žemlička.


Sparťané se v rámci DHL Superpoháru utkali s každým soupeřem dvoukolově, jednou doma a venku. Maximum bodů bylo čtyřiadvacet. Sparťané jich nasbírali šestnáct a umístili se na třetí příčce, která jim ovšem nezaručila postup dále. Druhé Kladno nasbíralo osmnáct bodů a lídrem se staly Karlovy Vary, které s celkovým počtem dvaceti bodů ovládly skupinu A.


FOTO: Juliana Zash


KONEČNÁ TABULKA PO OSMI KOLECH
1. Karlovy Vary 20 bodů (skóre: 31:15)
2. Kladno 18 bodů (skóre: 24:15)
--------------------------------
3. Sparta 16 bodů (skóre: 20:14)
4. Slavia 4 body (skóre: 18:30)
5. Litvínov 2 body (skóre: 15:34)

Partner mládeže:

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli