7. 4. 2020 Petr Pavlík

Sezona dorostu: Mašina se skromným útokem

Dorost stejně jako ostatní mládežnické týmy se musí smířit s tím, že sezona skončila poměrně předčasně. Mladí sparťané měli dobře našlápnuto, během svého počínání zaznamenali hodně radosti. Jejich pozice do vyřazovacích bojů nebyla ohrožena, nicméně vinou aktuální situace se zbytek ročníku nedohrál. Podrobné shrnutí této kategorie můžete nalézt níže v článku.

V základní skupině na šestém místě

Sezona pro svěřence zkušeného trenéra Darka Stránského odstartovala přibližně v půlce září. Sparťané první extraligové kolo odehráli na ledě Plzně, kde však prohráli vysoko 2:6. Tým se následně oklepal v utkání proti pražské Hvězdě, ale celkově z prvních sedmi klání zvítězil jen dvakrát. Poté přišla první větší změna, která se promítla hned v následujícím utkání.

STATISTIKY V SEZONĚ 2019/2020

  • Umístění: 8. příčka
  • Počet bodů: 52
  • Skóre: 99:99

Pražané odjížděli do Kladna s cílem přivést tři body. A od začátku duelu proti PZ bylo znát, kdo bude po celou dobu základní hrací doby diktovat tempo hry. Náš tým se prosadil desetkrát, a navíc neinkasoval ani jednou. Po přesvědčivé výhře následoval další triumf, tentokrát proti Třemošné. Posléze ale sparťané po většinu času střídali výhry s porážkami.

Výborní brankáři či patnáct výher v řadě

Dvě kola před koncem první fáze naši hokejisté odstartovali vůbec svoje nejpovedenější období v sezoně. Po dvou výhrách tak vstupovali do další části ročníku v dobrém rozpoložení, které si přenesli také do prvního kola. V derby proti Slavii se hra přelévala ze strany na stranu a o něco úspěšnější byl náš tým, když přetlačil svého velkého rivala z Prahy v poměru 4:3.

3.
Sparťané měli ve fázi O pořadí v play off třetí nejvyšší návštěvnost v lize! Jejich domácí utkání navštívilo v průměru 113 diváků.

Úspěšné sparťanské putování pokračovalo dále, mezi velké výhry patří například dobře zvládnutá utkání v Boleslavi či v Hradci, kde sparťané dohromady vstřelili pouze dvě branky, které ale nakonec stačily k vítězstvím, jelikož brankáři nepustila za svá záda ani jeden kotouč. Znamenitý triumf našinci zapisují i například proti Vítkovicím, kterým nadělili na jejich ledě hned osm gólů a po zásluze si odvezli do Prahy vysokou výhru 8:2.


SPARŤANSKÉ BODOVÁNÍ V CELÉ SEZONĚ:
1. Jakub Zembol (14+14; 37 zápasů)
2. Adam Mácha (16+11; 39 zápasů)
3. Jan Krupička (11+15; 31 zápasů)


Sparťanská mašina se zastavila až na začátku února, kdy po patnácti vyhraných duelech v řadě přišlo po delší době zaváhání. Náš tým změřil síly se Zlínem, se kterým dlouho dokázal držet krok. Berani ve třetí třetině utekli na rozdíl dvou branek, načež sparťanům se povedlo jen snížit. Na vyrovnání už se nezmohli, a tak po dlouhé šňůře vítězství okusili porážku, tentokrát 2:4.

V závěru ročníku chtěli naši dorostenci získat co nejvíce bodů do ucelené finálové tabulky soutěže. Z posledních devíti duelů však vyhráli pouze třikrát. Na vítězství s Libercem, ve kterém sparťané jednak odčinili nezdar proti Zlínu a jednak se naladili zpět na vítěznou vlnu, nenavázali. Jejich pobyt v červených číslech pouze zmírnila výhra nad Hradcem a Vítkovicemi. A jelikož poslední dvě hrací kola se už neodehrála, sparťané zakončili tento ročník prohrou v Havlíčkově Brodě.


Šéftrenér Stránský: Práce s hráči probíhala perfektně

Naši dorostenci mají za sebou poslední zápas v této sezoně, ve kterém, aniž by tušili, se předčasně rozloučili s uplynulým ročníkem. „Byla to trochu taková netradiční sezona díky tomu konci. Každopádně musím říct, že už před startem ročníku jsme měli poměrně precizní přípravu. Hráli jsme kvalitní přátelská utkání a turnaje. Podařilo se nám dostat se až do finále na turnaji v Třinci, kde jsme později prohráli s CSKA Moskva. Hned poté jsme hráli v Berlíně, kde se nám podařilo porazit různé německé i švýcarské týmy,“ prozradil na úvod zhodnocení sezony hlavní trenér dorosteneckého týmu Darek Stránský.

“Do sezony jsme tedy vstupovali s optimismem, ale bohužel se nám základní část moc nepovedla. Nebyli jsme schopni porazit nikoho z těch silnějších týmů, podařilo se nám vyhrávat jen s týmy, které byly v tabulce pod námi,“ ohlížel se za sezonou Stránský a pokračoval: „Z tohoto důvodu jsme postoupili do druhé fáze až ze šestnácté pozice z osmnácti a s poměrně velkou bodovou ztrátou na přední celky. Tam se náš tým nejvíce semkl a udělal hned patnáct výher v řadě. Tím jsme odčinili ten špatný začátek.“

Sparťané měli v sezoně dobré i špatné okamžiky. Z úst hlavního trenéra zaznělo také to, že se tým jevil velmi dobře a začal hrát o něco lépe než na začátku ročníku. „Z naší strany poté sice přišel útlum, kdy jsme střídali výhry s prohrami, ale i přesto jsme se posunuli na osmou příčku a zároveň jsme se dostali na dostřel lepších týmů. Začali jsme se poté už pomalu připravovat na play off, které bohužel vinou aktuální situace nebylo,“ řekl tehdejší plány svého týmu.

Jak již v rozhovoru přiznal, hlavním cílem bylo zejména zaměřit se na hráče samotné. „Jedna z věcí byla ta, že jsme naši hru neupínali příliš k výsledkům. Naopak poměrně často jsme točili brankáře v momentě, kdy náš nejstarší gólman Kuba Krbeček byl v juniorce. Tím pádem dostali šanci v brance jiní kluci. Nasazovali jsme do utkání mladší brankáře, a navíc jsme hráli na maximální počet hráčů, což ne všichni týmy proti nám to takhle měly. Snažili jsme se dát všem hráčům dostatek prostoru,“ komentoval.

Dle pohledu na kanadské bodování je znát, že jeho tým neměl ve svém jádru vyloženého lídra a rozhodnout mohl prakticky kdokoliv. „Chvíli si to sedalo a myslím, že to bylo dobré. Nerozlišovali jsme tahouny nebo hráče s vysokým bodovým přídělem, ale snažili jsme se dávat všem klukům na ledě stejnou porci času. Jsme rádi, že si to k sobě našlo cestu a postupem času hra začala vypadat lépe,“ prozradil Stránský a navázal: „U nás to bylo nastavené tak, že vítězství mohla zařídit jakákoli formace. Produktivita mohla být možná o něco lepší, ale byli jsme rádi, že každý z týmu měl předpoklady na to, aby obstál.“

Byla to dobrá práce z obou stran. Na drtivé většině kluků bylo vidět, že je hokej baví. Z mého pohledu se jednalo o lidsky skvělou partu kluků.
Darek Stránský o celém svém týmu

Sparťanský tým se díky patnácti vyhraným zápasům přiblížil horní polovině tabulky a udělal výrazný pokrok směrem dopředu. „Z těch patnácti zápasů jsme měli hned třináct už v té druhé finálové fázi, což bylo rozhodující. Dokázali jsme vyhrávat v tabulce i s těžšími soupeři. V týmu byla znát klasická euforie. Sice jsme někdy nevyhrávali zápasy jednoznačně, ale několikrát jsme měli převahu, byť jsme ji nedokázali korunovat gólovým koncertem. Spoustu utkání jsme vyhráli o gól, či o dva nebo až v prodloužení,“ řekl Stránský.

“Směrem dozadu to bylo z naší strany velmi dobré, protože jsme dostali v sezoně poměrně málo gólů. Kluci hráli komplexně jak v obraně, tak v útoku. Myslím si, že právě tohle bylo tím největším hnacím motorem, kdy si kluci dokázali, že to jde,“ komentoval hlavní kouč dorostu a zároveň šéftrenér sparťanské akademie. Náš tým si v sezoně připsal i řadu úspěchů proti lídrům celé tabulky.

„Proti Vítkovicím to byla vzpruha i optimismus do dalších utkání. Na druhou stranu jsme se ale zase trápili s tabulkově horšími týmy. Samozřejmě někdy si můžeme říct, že soupeř není v optimální kondici. Náš případ tohle nebyl, protože mančaft ukazoval, že má sílu. Například prohra s posledním Havlíčkovým Brodem nás ale zase posadila zpátky na zem,“ podotkl Stránský.

A jak se mu s hráči v sezoně pracovalo? „Musím říct, že perfektně. Byla to dobrá práce z obou stran. Na drtivé většině kluků bylo vidět, že je hokej baví. Nálada a přístup k tréninku byly správné. Hráči dbali na věci, které jsme jim my jako trenéři říkali a snažili jsme se je vést. Bylo vidět, že o tom přemýšlí a snaží se na svých chybách stále více pracovat. Z mého pohledu se jednalo o lidsky skvělou partu kluků. Mám pocit, že se respektovali navzájem. Žádné, jak se říká, třenice, které někdy kolem tohoto věku vznikají, jsme nezaznamenali. Ani žádné problémy se školou nebo podobně nikdo neměl. Musím kluky pochválit, fakt skvělá práce,“ uzavřel dorostenecký kouč.


FOTO: Juniorský hokej


KONEČNÁ TABULKA ELIOD EXTRALIGY DOROSTU
1. Vítkovice 75 bodů (skóre: 125:82)
2. Mladá Boleslav 65 bodů (skóre: 125:78)
3. Hradec Králové 62 bodů (skóre: 118:81)
-----------------------------------------
8. Sparta 52 bodů (skóre: 99:99)

Partner mládeže:

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek