27. 11. 2019 Dáša Šamanová

Říčka: Vítěznou vlnu si užíváme

Sparťané vezou z Vítkovic sedmou výhru v řadě a navíc extraligový rekord, vyhráli totiž už po desáté venku. Ke konečnému skóre 3:1 přispěl gólem a asistencí i útočník Robert Říčka, který si aktuální situaci ve Spartě nemůže vynachválit. „I na náladě v kabině je znát, že se nám daří a vše je v pohodě. Snažíme se pořád trénovat, připravovat se poctivě na každý zápas, nic nepodceňujeme a užíváme si to,“ usmíval se po zápase.

Konečné skóre je poměrně těsné, přestože se zdálo, že jsme měli zápas celou dobu pod kontrolou.
Až na pasáž v půlce druhé třetiny, kde měly Vítkovice dvě nebo tři přečíslení, tam nás Sedlo (brankář Jakub Sedláček, pozn. aut.) hodně podržel. Jinak jsme zápas vážně pod kontrolou měli. Škoda, že jsme nevyužili ještě nějakou šanci navíc, utkání pro nás pak mohlo být v závěru klidnější.

Začátkem poslední třetiny Vítkovice zatlačily a daly šťastný gól. Na ten jsi ale hned po 141 vteřinách zareagoval brankou na 3:1, co na to říkáš?
První tři střídání do nás soupeř vletěl hodně rázně a vytvořil si tlak, dali nám i gól. Ale řekli jsme si, že musíme hrát pořád aktivně, odehrát co nejvíc času u nich a dát ještě nějaký gól. Potom se nám podařilo z přesilovky odskočit na 3:1 a pak už si nějakou jejich jasnou šanci nevybavuji.

https://fanshop.hcsparta.cz/p1834-dres-retro-19-20-hcs

Je to ukázka aktuální pohody v kabině, že nás takový smolný gól nepoloží?
Rozhodně. Sedlo do té doby chytal fantasticky. Oba gólmani nás teď hodně drží, vezeme se na vítězné vlně. Takže i některé zápasy, které nejsou úplně podle našich představ, zvládáme a je to znát. Hraje se nám dobře.

Přesilovek jsme během utkání měli hodně, ale vypadalo to, že jsme zabrali přesně v tu dobu, kdy to bylo potřeba, a to po gólu Vítkovic.
Myslím, že jsme od začátku přesilovky nehráli špatně. Měli jsme hodně šancí, ale gól padl přesně v ten pravý moment.

Bylo to naše desáté vítězství venku, což je nový extraligový rekord. Věděli jste o tom?
To jsem ani nevěděl, je to pěkné. I na náladě v kabině je znát, že se nám daří a vše je v pohodě. Snažíme se pořád trénovat, připravovat se poctivě na každý zápas, nic nepodceňujeme a užíváme si to.

Máme vynikající sérii, z posledních sedmnácti zápasů jsme šestnáctkrát vyhráli, nezvládli jsme jen zápas s Libercem. Co pro nás bylo tím hlavním impulsem?
Letos máme výborné mužstvo. Gólmani chytají skvěle, takže když se nám nedaří v poli, zavřou to a stačí nám, stejně jako dneska, dva-tři góly na výhru. A už jsme silní i mentálně, neztrácíme zápasy jako na začátku sezóny. Jak vyhrajete pár zápasů, tak se sebevědomí zvedne. Já to pociťuji i na sobě, že i když jsem teď nějakou dobu nedal gól, tak jsem si furt věřil a góly dávali jiní. Máme siné všechny čtyři lajny, o to lépe se nám hraje.

Jak si tuhle sezónu užíváš po těžkém zranění, ze kterého jsi se dostával prakticky celý minulý rok?
Šel jsem do Sparty kvůli tomu, abychom hráli nahoře a dosahovali těch nejvyšších příček. Předchozí dvě sezóny jsme hráli kolem desátého místa, z toho jsem byl zklamaný. A jsem rád, že teď jsme konečně tam, kde máme být, kam patříme a že k tomu můžu nějak přispívat.

Jak hodnotíš výkon Davida Vitoucha, který si ve Vítkovicích, v osmnácti letech, odbyl premiéru za Spartu?
Odehrál výborné utkání, byl silný na puku a několikrát ho parádně zavezl. Už při trénincích jsem viděl, že je šikovný, ale nijak extra jsem ho neznal. Neviděl jsem ho pořádně v žádných zápasech, akorát v přípravě. Myslím, že to zvládl výborně a hrál dobře.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek